13kisiel13 Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 (edytowane) Witam. Szukam fulla 29 o skoku 100mm max.110mm. Interesują mnie rowery główka tapered, sztywną osią z przodu oraz 12x142 z tyłu. Zależy mi na sztywności i wadze, czyli standard. Wolę też mieć gorszy osprzęt i kola ale lepszą bazę do późniejszej rozbudowy. Na razie po głowie chodzą 2 rowery: Canyon i Lapierre. Oba rowery są z 2013 roku. Canyon wychodzi lepiej osprzętowo i ma 2 Foxy. Lapierre ma lepszą geometrię, mam go dostępnego w zaprzyjaźnionym sklepie i jest o ponad tysiąc tańszy, jednak posiada damper produkcji Lapierra oraz ma Rebe za którą osobiście nie przepadam. Co wy o tym myślicie? Który jest bardziej sensowny? A może jakiś inny rower w podobnym przedziale cenowym co te dwa? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 26 Października 2013 przez 13kisiel13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 do czego ten full i priorytet to fun czy efektywnosc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13kisiel13 Napisano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) Full ma być do śmigania po lasach i bezdrożach na Lubelszczyźnie i okolicach. Czasem startuje też w maratonach. Tu, gdzie mieszkam nie ma ogromnych gór, jednak zdarzają się długie podjazdy i fajne drogi w dół. Wcześniej śmigałem na Epicu czyli typowym ścigancie i nie miałem do niego żadnych zastrzeżeń, no może z wyjątkiem braku skoku w kilku sytuacjach. Wolałbym, żeby rower przesadnie nie bujał, ale rozumiem też, że to nie HT i ma prawo czasem próbować mnie ululać jeśli nie dostosuje techniki. Edytowane 27 Października 2013 przez 13kisiel13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 szczegolnie w tych okolicznosciach wez lapierre, bardzo fajna konstrukcja, twoje doswiadczenia z reba (dual air?) i foxem sa na kole 29 czy 26? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13kisiel13 Napisano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) Wszystko na kołach 26. Miałem 3 Reby: 2007, 2009 i 2011. Foxy: RL, RLC FIT, CTD FACTORY. Są jeszcze jakieś alternatywy do Lapierre? Edytowane 27 Października 2013 przez 13kisiel13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) sa, ale wzglednie rownowazne, wiec jesli ci sie podoba i jeszcze masz na niego dobra cene, to szkoda czasu na szukanie alternatyw nie wiem od czego to zalezy, ale foxy pod 29 z fitem to jakies nieporozumienie, najnowsze modele z kashima i innymi uszczelkami sie juz tak nie zapadaja, ale zwykly fox o skoku do 120mm to wg mnie jeden z gorszych widelcow z wyzszej polki, do tego PODOBNO niedawno fox przyznal sie, ze wyszla cala seria wadliwych tlumikow, czy czegos tam, gorsze sa tylko dt, z reba byc moze miales problem wynikajacy ze zlego jej ustawienia, ktore w przypadku solo air jest o niebo latwiejsze, choc nie ma co ukrywac, jest to widelec raczej zawodniczy, anizeli dla wygodnickich....przynajmniej masz pewnosc, ze rock shoxa nie zajedziesz w sezon Edytowane 27 Października 2013 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leo2 Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Może zdecydujesz się budować to co ja: http://www.jensonusa.com/Niner-Rip-9-Frame-2011 ostatnia okazja rama jeszcze 100$ tańsza niż wtedy gdy brałem. Trochę ciężka, ale niezawodna. No i opinia najlepszego fulla trail pod koła 29 według mtbr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgucior Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Witam. Zależy mi na sztywności i wadze, czyli standard. Wolę też mieć gorszy osprzęt i kola ale lepszą bazę do późniejszej rozbudowy. Z góry dziękuję za pomoc. Przecież sam sobie w tym poście odpowiedziałeś na pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 do tego PODOBNO niedawno fox przyznal sie, ze wyszla cala seria wadliwych tlumikow, czy czegos tam, gorsze sa tylko dt Na szczęście poprawiają to za darmo Za Foxem nie przepadam, ale producent moim zdaniem zachował się przyzwoicie. Co do alternatyw - równażne czy nie, zawsze warto zobaczyć. Można się jeszcze rozejrzeć za Mondrakerem: http://www.mondraker.pl/oferta/rowery/trail29er.html Coś zza wielkiej wody Diamondback Sortie: http://www.diamondback.com/bikes-mountain-29er-sortie-2-29 Jeśli masz Lapierre'a na miejscu, jazda próbna wypadła pozytywnie i odczucia wizualne też są ok, to pozostaje dokonać zakupu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13kisiel13 Napisano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Lapierra mogą mi ściągnąć w dowolnym rozmiarze z ogromnym upustem (aż dziwne, że im się to ciągle opłaca), więc jeszcze na nim nie śmigałem. Wiem, że ma fajną geometrię ponieważ kilku ludzi, którzy mają ogromne doświadczenie i znają mój styl jazdy bardzo poleca mi rowery z tej serii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13kisiel13 Napisano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Dostałem jeszcze propozycje zakupu Cambera FSR Comp 2013 w podobnej cenie do Lapierre. Co w o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) camber to ogolnie wg mnie najlepszy rower speca, daje ogrom funu, ale jego domena nie jest efektywnosc - rower dla typowych polykaczy km, ktorzy na zegarek patrza tylko, gdy chodzi o planowany czas przerwy na szlaku dodatkowo w tej specyfikacji jego wyjsciowa cena jest wrecz nie do przyjecia, jak brac to wyzszy konfig, przynajmniej z docelowym amortyzatorem typu reba http://www.specialized.com/pl/pl/bikes/mountain/camber/camber-comp-evo-29#specs Edytowane 28 Października 2013 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Myślę, że nie spełnia wymogów co do skoku i niebujalności. Poza tym fajny rower http://www.bikeradar.com/mtb/gear/category/bikes/mountain-bikes/full-suspension/product/review-specialized-camber-comp-13-46828/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 uswiadomilem sobie, ze moja krytyka osprzetu cambera comp dotyczy modelu 2014, a nie 2013 sorry, za bardzo pogonilem kalendarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13kisiel13 Napisano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2013 To czy warto dopłacić 700 zł do Speca czy zostać przy Lapierre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Tak, nie, może. Na tak postawione pytanie można odpowiedzieć tylko samemu, objechawszy uprzednio oba sprzęty. Jeżeli nie masz jak objechać, pozostaje wybór oczami i wyobrażeniami. Wtedy wybrałbym tego, którego najłatwiej zwrócić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13kisiel13 Napisano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Na pewno ktoś z was miał do czynienia z oboma rowerami i mógłby mi pomóc w wyborze. Zarówno Spec jak i Lapierre są na zamówienie i przejechanie się którymkolwiek w tym wypadku jest nieco utrudnione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Nie napisałeś jaki rozmiar ale jeśli np 19" i budżet sądząc po proponowanych modelach ok 9k pln to na CRC jest ciekawy rower: http://www.chainreactioncycles.com/de/en/kona-hei-hei-29er-supreme-suspension-bike-2012/rp-prod95373 sztywne oski, rama z dodatkiem skandu z dobrą gwarancją, amory foxa w tym przód RLC a tył 23, do tego pełna grupa X9 Srama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 lapierre - efektywnosc, rower bardziej do xc, scigania fsr to 4 zawias - bedzie hustac, ale przy podobnej ilosci skoku daje wrazenie, jakby bylo go wiecej, lepiej wybiera, ale kosztem bujania - rower do turystyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13kisiel13 Napisano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) Dzięki za podpowiedzi. Przeanalizuje dokładnie wszystkie wasze propozycje. Na razie najbardziej przekonany jestem do Lapierre. Jeśli macie jeszcze coś godnego polecenia to piszcie śmiało. Edytowane 28 Października 2013 przez 13kisiel13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucher Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) uswiadomilem sobie, ze moja krytyka osprzetu cambera comp dotyczy modelu 2014, a nie 2013 sorry, za bardzo pogonilem kalendarz E tam, 2013 też jak najbardziej nadaje się do krytyki - ja dlatego wybrałem model z 2012 (inna rzecz, że jak dla mnie Fox Evo z Cambera sprawuje się lepiej niż moja stara Reba). Tym niemniej rower bardzo fajny do "wożenia d**y" - może nie za szybko pod górę, ale podjedzie -a z góry pójdzie jak przecinak Dość ciekawy test porównawczy był w Bike czy jakimś innym niemieckim magu - 12 fulli 29 do 2k Eur - daje to jakies pojecie co się do czego nadaje. Edytowane 29 Października 2013 przez mucher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
13kisiel13 Napisano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Podaj proszę link do tego testu o ile taki istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Z Canyona rowerem porównywalnym w zastosowaniu do Lapierre nie jest Nerve tylko : http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/series/lux-cf-29.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mucher Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Podaj proszę link do tego testu o ile taki istnieje. mountainbike-magazin.de/test/bikes/29er-touren-mountainbikes-12-modelle-um-3-000-euro-im-test.783136.2.htm Hmm, do 3000 Eur - ale w sumie licząc promocje i to, że większość prezentowanych modeli ma też tańsze wersje specyfikacji - da się zejśc do tych 2 tysięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) jezeli w niemieckiej gazecie wygrywa/chwalony jest niemiecki rower - uwazajcie w tym tescie mistrzostwem jest brak wad cuba ams Edytowane 29 Października 2013 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi