Skocz do zawartości

[Podróż] Transport 2-3 rowerów z Rzeszowa do Katowic

marcin66612

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
W przyszłym roku wybieram się z kolegą na Beskid Śląski i przy okazji może i Beskid Żywiecki lecz jedyną przeszkodą jest to że nie mamy auta i musimy sobie poradzić inaczej. I tutaj pojawia się moje pytanie jak przetransportować rower? PKP Polski bus a może jeszcze coś innego? Ja nie mam kompletnie doświadczenia w tych kwestaich. PKP nie ufam a co do polskiego busa to jest on nie drogi ale trzeba jakoś rower zapakować a nie chce mi się w to bawić:/ Czekam na wypowiedzi ludzi którzy mają doświadczenie w tym temacie.

Napisano

Myślę, że pozostaje pociąg.

Sprawdzić, w których pociągach znajduje się wagon dla rowerów (www.rozklad-pkp.pl), wybrać nieoblegany termin (w miarę możliwości - wskazówka: 31 października to nie jest nieoblegany termin) i jechać. 

Ja w zeszłym roku jechałem koleją na Mazury z dziewczyną. W tamtą stronę 2 przesiadki (Garwolin -> Warszawa -> Działdowo -> Olsztyn), na powrocie 3 (Kętrzyn -> Olsztyn -> Działdowo -> Warszawa -> Garwolin). Udało się bez problemów :)

Napisano

Jeśli pociąg posiada specjalny wagon rowerowy to wieszasz go na wieszak i spinasz zabezpieczeniem, zdejmujesz lampki, liczmik, bidony.... Jeszcze lepiej jeśli wagon rowerwy jest wraz z pasażerskim, wtedy masz oko na rower. Zawsze mozesz spędzić podróż siedząc na podłodze pilnując roweru. Natomiast jeśli brak wagonu rowerowego to i tak musisz go wmiarę możliwości zapakować w pierwszym, lub ostatnim wagonie i nad nim stać, chyba że zajmiesz przedział obok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...