marcin66612 Napisano 26 Października 2013 Napisano 26 Października 2013 Witam.W przyszłym roku wybieram się z kolegą na Beskid Śląski i przy okazji może i Beskid Żywiecki lecz jedyną przeszkodą jest to że nie mamy auta i musimy sobie poradzić inaczej. I tutaj pojawia się moje pytanie jak przetransportować rower? PKP Polski bus a może jeszcze coś innego? Ja nie mam kompletnie doświadczenia w tych kwestaich. PKP nie ufam a co do polskiego busa to jest on nie drogi ale trzeba jakoś rower zapakować a nie chce mi się w to bawić:/ Czekam na wypowiedzi ludzi którzy mają doświadczenie w tym temacie.
Baikal Napisano 26 Października 2013 Napisano 26 Października 2013 http://www.przewozyregionalne.pl/przewoz-roweru wydaje mi się, że PKP będzie dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem - jeżeli nie ma wagonu rowerowego to możesz nawet w przedziale go wieźć a cena jest bardzo niska.
sosna119 Napisano 26 Października 2013 Napisano 26 Października 2013 Myślę, że pozostaje pociąg. Sprawdzić, w których pociągach znajduje się wagon dla rowerów (www.rozklad-pkp.pl), wybrać nieoblegany termin (w miarę możliwości - wskazówka: 31 października to nie jest nieoblegany termin) i jechać. Ja w zeszłym roku jechałem koleją na Mazury z dziewczyną. W tamtą stronę 2 przesiadki (Garwolin -> Warszawa -> Działdowo -> Olsztyn), na powrocie 3 (Kętrzyn -> Olsztyn -> Działdowo -> Warszawa -> Garwolin). Udało się bez problemów
marcin66612 Napisano 26 Października 2013 Autor Napisano 26 Października 2013 No jednak trochę się obawiam kradzieży sprzętu w pkp jest tam do czego przypiąć rower lub jakoś go zabezpieczyć?
Greger Napisano 27 Października 2013 Napisano 27 Października 2013 Jeśli pociąg posiada specjalny wagon rowerowy to wieszasz go na wieszak i spinasz zabezpieczeniem, zdejmujesz lampki, liczmik, bidony.... Jeszcze lepiej jeśli wagon rowerwy jest wraz z pasażerskim, wtedy masz oko na rower. Zawsze mozesz spędzić podróż siedząc na podłodze pilnując roweru. Natomiast jeśli brak wagonu rowerowego to i tak musisz go wmiarę możliwości zapakować w pierwszym, lub ostatnim wagonie i nad nim stać, chyba że zajmiesz przedział obok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.