Skocz do zawartości

[pomoc w wyborze] Avidy CR VS shimano XT

speedy666

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli że te XT BR-M785 są stare i są lipne? a dlaczego cena SLX jest większa od XT? to jak mam tarcze hamulcowa Dartmoor Nano to będą źle działały te Xt-eki.

Stare i lipne to są XTR 975 i XT 775 . Ogólnie polecam nowe XT z metalicznymi klockami niż Avidy Elixiry CR . A i jeszcze jedna uwaga podobno w nowych modelach hampli XT i XTR na 2014 rok  poprawiono uszczelnienie w klamkach . 

Wyczytałem na necie że na 2014rok są  nowe hamulce tarczowe M987, które zostały odchudzone o 40 gramów dla każdego koła w stosunku do poprzednika XTR M985. Są to najlżejsze istniejące hamulce tarczowe XTR. 

"Zmniejszenie wagi było możliwe dzięki magnezowym zaciskom oraz cylindrom jak również dodaniu (po raz pierwszy u japończyków) karbonowych klamek i tytanowych oraz aluminiowych detali. Według Shimano musieli zniszczyć wiele karbonowych klamek, zanim udało im się uzyskać oczekiwany efekt oraz realny do wyprodukowania standard. Klamka jest najwidoczniej na tyle wytrzymała, że jeśli rozbijesz się wystarczająco aby ją złamać, najprawdopodobniej zniszczeniu ulegnie cały hamulec.
Magnez nie lubi ciepła. Shimano twierdzi, że udało im się sprawić aby materiał ten funkcjonował dobrze w nowych hamulcach dzięki systemowi zarządzania ciepłem: Shimano Ice-Tech - system obniża temperaturę do poziomu akceptowalnego, aby użyć części magnezowych. Hamulce M987 zostaną zaopatrzone w standardowe okładziny aby utrzymać niską wagę. Będą one kompatybilne z okładzinami z radiatorami oraz iSpec.Aby w dalszym ciągu obniżać temperaturę w trakcie hamowania, M987 będą współpracowały z tarczami SM-RT99, które się sprawdziły w Pucharze Świata w Downhillu. Tarcze będą dostępne w średnicach 180/160/140mm tylko w wersji Center Lock. Podobno obniżają temperaturę o dodatkowe 40 stopni w porównaniu z poprzednimi tarczami SM-RT98. Używając ich w parze z M987 otrzymujesz jedne z najlżejszych i najchłodniejszych hamulców jakie Shimano kiedykolwiek wyprodukowało. Według producenta, dodatek chłodzących żłobień pozwala tarczom absorbować taką samą ilość ciepła jak tradycyjne tarcze o rozmiar większe."
cyt.velonews

sprawdzałem na allegro i już są M987(1500zł) więc powinny też być w sprzedaży XT tylko jakie oznaczenie mają XT na rok 2014? uważam że jak już kupować to coś nowego a nie jakieś przestarzałe;) ps. te nowe tarcze XTR nawet mi się podobają ale są tylko na centerlock a mój SLR jest na 6śrub, w takim razie jaka tarcza będzie działała podobnie do tej SM-RT99 lub lepiej;)

nie mam nic przeciwko zaciskom ze stopu magnezu

nie przeszkadzają mi elementy tytanowe

Ale na karbonowe klamki mam uczulenie. W formuli oro luzy jak cholera, w avidzie - luzy jak w czołgu. Jedynie magura jako tako robi klamki z karbonem. Mam nadzieję, że shimano tego nie spieprzyło.

Klamki XTR 985 i 988 są pięknie wykonane. Wystarczyło dodać im kilka upgrade'ów w postaci tytanowych lub alu śrubek, może magnezowe korpusy, ale nie karbon. Podejrzewam, że dodatek węgla jest spowodowany chęcią odpowiedzi na produkty srama. Shimano chce opanować rynek hamulców i najprawdopodobniej uda im się to. Z węglem lub bez.

Zdecydowałem się na XT M785 za 689zł myślę że to bardzo dobra cena a płacić drugie tyle za dodatkową literkę "R” i parę gramów mniej nie ma sensu według mnie, ale teraz mam kolejne pytanie amora mam w systemie PM a w ramie mam IS czy warto kupować do przodu zacisk PM a do tyłu IS czy kupić oba zaciski typu PM i z tyłu zastosować adapter? tarczę 160mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...