Skocz do zawartości

[pomoc w wyborze] Avidy CR VS shimano XT

speedy666

Rekomendowane odpowiedzi

Co lepiej wybrać Avidy CR czy shimano XT? Cr z 2010roku mogę mieć od kumpla za 600zł przejechane mają jeden komplet klocków, czy lepiej kupić nowe XT-eki? a może się szarpnąć i kupić XTR za 1179zł? nie zależy mi na wadzę wiedz jeśli XTR od XT się różnią tylko wagą to nie chce przepłacać. Manetki mam najnowsze XTR 2X10 wiedz hamulce shimano by się podpięło pod manetki co z Avidami tego bym nie zrobił, proszę o poradę co lepiej wybrać, waże 80kg.

Tylko Shimano!

Avidy starczą Ci na rok. Potem zacznie się tęsknota na SH.

XTR działają lepiej niż XT. To nie tylko waga, ale nie dała bym takiej kasy! XT masz już za 600zł (Alle) i działają za...ście!

AAA, dopiero przeczytałam, że AVIDY już mają Z rok!!! - no to kumpel pewnie kupuje Shimanosy:)

Nie kupuj ICH!!!!!!!!!!!!!!!!

gdzie widziałaś xt za 600zł jeśli mogę spytać? Na allegro sie zaczynają od 700zł, kumpel sprzedaje bo kupił jakieś inne 4tłoczkowe waży ponad100kg a lubi pozjeżdżać:), wcześniej miałem xt ale z2008 roku i byłem z nich zadowolony nic przy nich nie trzeba było robić tyle że w zimie nie chciały hamować;) miałem też magury marty sl ale po 2latach szalenia miałem z nimi same problemy

Tylko Shimano!

Avidy starczą Ci na rok. Potem zacznie się tęsknota na SH.

XTR działają lepiej niż XT. To nie tylko waga, ale nie dała bym takiej kasy! XT masz już za 600zł (Alle) i działają za...ście!

AAA, dopiero przeczytałam, że AVIDY już mają Z rok!!! - no to kumpel pewnie kupuje Shimanosy:)

Nie kupuj ICH!!!!!!!!!!!!!!!!

XTR ni dziala lepiej niz XT z tej samej rodziny... Jest jedynie lzejszy.

Weźcie pod uwage taką sprawe jak marketing firmy...Nie zawsze wzrost ceny jest równoznaczny ze wzrostem jakości, XT i XTR to taka sztandarowa grupa Shimano, którą sie chwalą. Nie znaczy to, że SLX jest gorszy, ta grupa jest mniej reklamowana i dlatego przy wyborze trzeba sie kierować danymi technicznymi, bo tam można wyczytać dużo między wierszami :) XT może mieć lepiej wykonane elementy, lepiej spasowane, wypolerowane czy coś tam, ale hamować może tak samo jak XTR czy SLX z lepszymi klockami. To wszystko jest "jeden wózek" i popieram tu zdanie Puklusa - SLX z metalicznymi klockami bedzie hamował tak samo albo lepiej niż XT seryjny, bo konstrukcyjnie te hamulce są do siebie zbliżone :)

gdzie widziałaś xt za 600zł jeśli mogę spytać? Na allegro sie zaczynają od 700zł, kumpel sprzedaje bo kupił jakieś inne 4tłoczkowe waży ponad100kg a lubi pozjeżdżać :), wcześniej miałem xt ale z2008 roku i byłem z nich zadowolony nic przy nich nie trzeba było robić tyle że w zimie nie chciały hamować ;) miałem też magury marty sl ale po 2latach szalenia miałem z nimi same problemy

Mój chłop kupił nówki na gwarancji dokładnie za 500 z przesyłką. Ale te starsze XT - 775. Tak więc mozna kupić w dobrej cenie dobre hample.

Te xtry to wersja xc i są - tak jak poprzedni model - dosyć przeciętne jeśli chodzi o moc. Te same hample posiada mój kolega (też forumowicz) i jest podobnego zdania. Jeśli chodzi o jakość działania to xt będą lepszym pomysłem.

Wybierając xtr'a NIC nie zyskujesz poza niższą wagą, która dla działania hamulców nie ma żadnego znaczenia.

klamki w wersji XC może nie dają ogromnej siły, ale w działaniu  najbardziej przypominają mi ulubione Juicy. Nie wyobrażam sobie jazdy z innymi dźwigniami.

Z serii xtr możesz kupić same klamki, a zaciski np. slx. Różnicy w działaniu nie zauważysz - siła i modulacja taka jak w pełnym XTR.

Wracając do tematu czym różnią się XT M785 z klockami metalicznymi od SLX M675 również z klockami metalicznymi? w tym samym sklepie SLX są droższe od XT :wallbash:  XT-eki kosztują 689zł a SLX 709zł. Czy macie jakieś informację że na rok 2014 wyjdą nowe Xt, które będą np. lżejsze od xt z 2013\2012?

Uzywam obecnie XT  BR-M785 i w dugim rowerze XTR trail BR-M988 - w obu wesjach klocki metaliczne  . Wcześniej uzytkowałem XTR 975 - tu nie mas czego porównywać stare hamulce shimano to niestety tylko spowalniacze :) . Zrobiłem  też składaka na klamce XTR 985 XC i zacisku od SLXa - działało to poprawnie  - ale zaciski SLX to niestety topory są ( waga i wykonanie )  .W rowerze żony założyłem Avidy Elixiry CR SL  i wcale nie można narzekać na ich pracę - może nie dorównują XT ale ogólnie koła da się zablokować .  Moje wnioski - XTR na na pewno lepszą modulację i siłę hamowania  ( przynajmniej w wersji Trial) - XT hamują  bardziej nerwowo i szybciej blokują koło .  Małem okazję jeżdzić też przez krótki okres czasu na nowych Formułach T 1 - tu niestety shimano przegrywa tylko cena tych hampli powala . A i zauważyłem że nikt nie pisze o najważniejszej rzeczy ( jeśli chodzi  o nowe hamulce shimano ) a mianowicie TARCZE . Te hample ze starszymi modelami tarcz hamują zdecydowanie gorzej  - musi być wesja ice techa  . Pozdr. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...