Skocz do zawartości

[Rower] Rock Machine Torrent 90 vs CUBE LTD CC 29 black 'n white

furik1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jak w tytule. Zastanawiam sie nad zakupem roweru na 29 calowych kołach. Oba rowery mogę kupić trochę poniżej 4000 pln. Rower ma służyć głównie do jazdy po lesie i okazjonalnych startów w maratonach. Poniżej linki do specyfikacji obu rowerów.

http://www.bike-discount.de/shop/k1275/a80392/ltd-cc-29-black-n-white.html

http://www.rockmachine.us/en/xc-perf/torrent-90.html?side=specification

Każda inna propozycja mile widziana, oczywiście w kwocie do 4000 pln.

Pozdrawiam

Napisano

Nie wiem na co mógłbyś narzekać wybierając 27,5" ale porównując jaki dostaje się osprzęt w rowerach z tej półki cenowej to 27,5" wygląda obecnie blado, tak blado że ciężko je polecić, zwłaszcza w przypadku hardtaila.

Z propozycji które tu się pojawiły wg mnie najlepiej wypada Cube - za najkrótszy tylny trójkat, za korby xt, za niesystemowe koła. Tylko te tandetne opony wypadało by zmienić...

Za Canyonem przemawia wyraźnie niższa masa (jeśli wierzyć tabelkom) ale znowu cena jest proporcjonalnie wyższa.

Napisano

Amatorsko jezdze czwarty rok, w tym roku mam przebieg 6650km (i nie chodzi o przechwalanie się) od połowy kwietnia do dzisiejszego dnia. Ważę 75 kg 185 wzrostu, próbowałem na dużym kole i wróciłem do 26. Powiadają jeśli nie masz min 180 wzrostu to 29er nie jest dla cb, ja się tutaj nie zgodzę. Osobiście co mi 29 nie przypadło to : dużo gorsza zwrotność, przyśpieszenie pod górę totalny muł, zero zrywu, dużo większa masa, wysokie cyny w porównaniu 26. Na zjazdach było lepiej czy tam na jakiś przeszkodach jak na 26. Ja nw czym się tak ludzie zachwycają w tych 29... W sumie każdy ma swoje własne upodobania.

Napisano

Nie wiem na co mógłbyś narzekać wybierając 27,5" ale porównując jaki dostaje się osprzęt w rowerach z tej półki cenowej to 27,5" wygląda obecnie blado, tak blado że ciężko je polecić, zwłaszcza w przypadku hardtaila.

Z propozycji które tu się pojawiły wg mnie najlepiej wypada Cube - za najkrótszy tylny trójkat, za korby xt, za niesystemowe koła. Tylko te tandetne opony wypadało by zmienić...

Za Canyonem przemawia wyraźnie niższa masa (jeśli wierzyć tabelkom) ale znowu cena jest proporcjonalnie wyższa.

Może  opcja 27,5 rzeczywiście byłaby lepszym wyborem i warto dozbierać do wiosny (chociaż chciałem wlaśnie coś kupić w lepszej cenie zimą), np. Radon ma fajną ofertę na 27,5 ale to wymaga dozbierania kasy.

http://www.radon-bikes.de/xist4c/web/ZR-Race-650B-7-0_id_25188_.htm

Napisano

Na allegro jest fajny KTM na średnim kółku http://allegro.pl/nowosc-ktm-ultra-1964-limited-27-5-warszawa-i3649893505.html

Może uda Ci się wytargować lepszą cenę używając lepiej wyposażonego Cuba czy Canyona jako argumentu ;)

Ale jeszcze jedna sprawa - piszesz że zmieniasz rower bo chciałbyś spróbować czegoś większego. Różnica między kółkiem 26 i 27,5 to w rzeczywistości 1 cal i z tego co ludzie piszą, ciężko wyczuć jakiekolwiek zmiany w czasie jazdy. Jeśli obecny rower masz zużyty czy słabo wyposażony to rzeczywiście nie ma co inwestować już w 26", ale jeśli masz dobry rower 26" i chcesz go zmienić na dobry rower na większym kole wyłącznie dla nowych doznań to 27,5" może Ci tych doznań nie zapewnić... dylematy :)

Napisano

Radon jest super zresztą mój znajomy właśnie takiego posiada tylko poprzedni model, szczerze mówiąc spec o wiele bardziej do mnie przemawia, ciekawe tylko w cjakim stanie jest rama i napęd ale to juz pytania do sprzedającego, dzięki za info pozdrawiam

Napisano

A jaki rozmiar wybrałeś?

Wybrałem 19'' po przymierzeniu sie do 21 calowca, ktory stal w sklepie. Szkoda ze nie mieli jeszcze 17,5 '' chetnie tez bym sie przymierzyl, ale po przewertowaniu internetu w kraju i za granica zdecydowalem sie wlasnie na 19'', bo wiele osob o moim wzroscie (183cm) wybralo wlasnie ten rozmiar i byli zadowoleni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...