Skocz do zawartości

[Porównanie] Spinner SW7 vs Suntour Raidon RL Air

dgim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nie znalazlem bezposredniego porownania tytulowych modeli stad pozwolilem sobie utworzyc nowy watek,

jesli takowy istnieje jednak - wrzuccie linka i zamknijcie temat.

Na dniach chce zakupic nowego amora, z uwagi na mala roznice w cenie pomiedzy nowsza rocznikowo sprezyna a lezakiem magazynowym - powietrzem,

sklaniam sie do mojego pierwszego air'a.

Rower to Author Basic 17''. Jazda glownie miejska, sciezki/ulica, od czasu do czasu las, jednak lubie miec swobode w jezdzie 

i, jesli jest szansa na skrocenie drogi/wyminiecie kora na drodze, lubie wowczas zeskoczyc na wolna ulice czy chodnik z kraweznika etc.

Na mojej regularnej trasie sporo jest kraweznikow/kocich lbow, dziur - od dluzszego czasu jezdze z zatartym 5 letnim amorem i meczy mnie to juz za bardzo.

Rower po serwisie generalnym - w koncu pracuje cywilizowanie wiec planuje w dluzszej perspektywie

jakies wypady typu dolinki podkrakowskie czy sokoly ale bedzie to jednak sporadyczny temat.

Waga 67-8kg. Jezdze caly rok o ile za duzo sniegu zima nie ma. Rowniez przy wiekszych mrozach.

Hamulce v-brake'i zatem musze nalozyc smutny filtr - w postaci pivot'ow.

Mysle, ze 80mm spokojnie mi wystarczy, majac jednak podobny pulap cenowy 100mm oczywiscie tez reflektuje.

Cena to 400zl z bardzo niewielkim niuansem in plus. Najchetniej jednak zamknalbym temat w kwocie 400zl, 

szczegolnie, ze transport jeszcze dojdzie + pompka.

Jestem bezposrednio po wymianie praktycznie calego napedu, opon etc w rowerze, zatem budzet zostal mocno uszczuplony

i, w najblizszym czasie, nie zostanie zwiekszony a chce juz temat roweru zamknac.

Sklanialem sie do Aerisa 300-100 ale spoznilem sie z tematem o 2 tygodnie i wszystkie lezaki magazynowe na allegro zostaly juz wykpione.

Zostaje zatem SW7 (rocznik bodajze 2009/10) i w podobnej cenie Raidon RL (2008). Roznica w cenie 40zl na korzysc Spinnera.

Czytalem, ze Raidon sensowniejszy jest w wersji LOD ale nie widze takowego w tej chwili a czekac nie chce na to az cos sie pojawi,

tym bardziej, ze chyba to co dlugo lezalo znalazlo juz nabywcow.

Doradzcie prosze ktory z powyzszych 2 modeli pod moje preferencje i koncept byscie polecili.

Roznica w wadze mocno na plus Spinnera, ok 400gr zdaje sie. Za to golenie tylko 28,6mm, tyle ile teraz mam, Suntour ma 32mm.

Jezeli jest analogiczny model, w podobnej cenie, ze tak powiem -in stock- chetnie rozwaze.

Wdzieczny bede za info.

• 4 tygodnie później...

Witam,jestem posiadaczem spinnera sw7 od pół roku,suntoura niestety nie znam ale o spinnerze mogę coś opowiedzieć.A więc kupiłem go okazyjnie tanio za 300zł i tylko z tego względu go posiadam.Amorek nie jest zbytnio czuły i nawet przy za niskim ciśnieniu nie odnosi się wrażenia miękkości tak jakby tłumienie było bardzo silne.Myślę że nie jest to wadą bo przy prawidłowym ciśnieniu(dla mnie to 65psi) amortyzator nie buja się i nie wytraca energii potrzebnej do rozpędzania roweru.Korzenie i duże dziury wyłapuje pięknie,wogóle nie odnosi się wrażenia braku przyczepności.Jedyną wadą jest blokada,przy pełnym zblokowaniu na nierównościach wydaje metaliczne dźwięki.To by było tyle z mojej strony,ja jestem zadowolony z zakupu,pozdrawiam.

Jeśli to jest tylko 40 zł to ja bym jednak brał  Raidona. Na + jest to ze  to sprawdzona konstrukcja, grubsze golenie itp....

http://mtbikes.pl/artykuly/testy/najtansze-powietrze-na-rynku-test-amortyzatora-suntour-raidon-lo-air-2008-oraz-krotki-opis-czynnosci-serwisowych/#.Uo-zMyc_huw

Artykuł troszkę stary ale ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...