szuter Napisano 24 Października 2013 Napisano 24 Października 2013 Hej, Właśnie kupiem sobie trzeci rower i mam zagwozdkę z licznikiem. Mając 2 rowery używałem licznika Sigma 1609 STS przekładając go w razie konieczności. Lubię ten licznik i chciałbym go używać w 3 rowerach ale nie wiem, jak to zadziała. Wymyśliłem sobie, że ze względu na to, że używam rower wyprawowy w powiedzmy 60%, górski w 30-40% a szosowy w 10-20% kupię sobie podstawkę, w razie potrzeby dostosuję w parę sekund rozmiar koła dla roweru 2 i nie będzie mi potrzebny drugi licznik. Byłoby to optymalne bo widziałbym na jednym liczniku total w sezonie i niema to dla mnie znaczenia ile było na każdym z rowerów "nr 2". Ważne jest to, żeby licznik nr 1 był zawsze przypisany do roweru, który używan najczęściej. Nie wiem, czy jest to możliwe dla tego licznika, bo wybór drugiego roweru jest chyba automatyczny, nie widziałem żadnej różnicy w podstawkach (http://allegro.pl/po...3643431514.html). Obawiam się czy licznik nie będzie wariował i nie będę musiał zmieniać parametrów dla roweru podstawowego. Może ktoś już próbował takie rozwiązanie? Widziałem, że w innych Sigmach wystarczy zmiana w podstawce ale tu detekcja drugiego licznika jest jakaś z automatu. Pozdrawiam, Leo
Schwefel Napisano 24 Października 2013 Napisano 24 Października 2013 Podstawki są takie same, ale nadajniki są inne. Nic ci nie da zakup samej podstawki bo licznik nie rozpozna automatycznie drugiego roweru. Taki zestaw musisz dokupić http://akcesoria-rowerowe.pl/product_info.php/sigma-bike-completeset-bezprzewodowy-czujnik-predkosci-zestaw-rower-p-121 Widziałem, że w innych Sigmach wystarczy zmiana w podstawce ale tu detekcja drugiego licznika jest jakaś z automatu. W przewodowych jest tak, że podstawka pod 2 rower ma w innym miejscu pin i na tej podstawie licznik wykrywa 2 rower.
szuter Napisano 25 Października 2013 Autor Napisano 25 Października 2013 Schwefel, Dzięki za podpowiedź, rzeczywiście przełącznik rower 1/2 jest w nadajniku - po twoim poście przeczytałem w końcu manual i znalazłem. Pozdrawiam, M
Tomash Napisano 26 Października 2013 Napisano 26 Października 2013 A w jakimś konkretnym miejscu na nadajniku jest jakiś przycisk, czy po prostu "z urzędu" drugi nadajnik nadaje inaczej?
Tofi Napisano 27 Października 2013 Napisano 27 Października 2013 Z urzędu każdy nadajnik nadaje inaczej, dopiero licznik przetwarza tylko pakiety podpisane przez sparowany nadajnik, więc licznik odbiera wszystko, nawet z roweru jadącego przed nami, problem w tym, że oprogramowanie ogranicza ilość możliwych sparowanych nadajników do dwóch. Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4
Jaca911 Napisano 27 Października 2013 Napisano 27 Października 2013 Tofi Czujniki nadają na różnych częstotliwościach ale w podpisie musi się znaleźć znak master lub slave inaczej licznik nie rozróżnić rowerów. A wyboru tego znaku dokonuje się na czujniku przyciskiem, a wybór potwierdzony jest kolorem diody.
mklos1 Napisano 27 Października 2013 Napisano 27 Października 2013 Sigma 1609 wspiera tylko dwa koła... Można mieć dowolną ilość czujników, ale w bazie mogą być zarejestrowane tylko dwa. Oznacza to potrzebę każdorazowego parowania czujnika przed jazdą. Nie ma to sensu, jest skrajnie upierdliwe i przede wszystkim zaciera wyniki pomiarów, bo przecież licznik rozróżnia tylko dwa koła. Trzeba będzie pamiętać, że koło 1 to tak naprawdę koło 1+3. Kilka miesięcy temu sam stałem przed takim dylematem. Niestety nie znalazłem nic w rozsądnej cenie, co by wspierało 3 koła. Zatem kupiłem drugi licznik. Tyle w temacie.
ugupu Napisano 27 Października 2013 Napisano 27 Października 2013 Wyjście jest bardzo proste. Cateye Stealth. Wspiera dowolną ilość kół bo zamiast czujników zbiera dane z GPS. Tylko, że swoje kosztuje.
mklos1 Napisano 27 Października 2013 Napisano 27 Października 2013 Licznik GPS jest dobry na szosę/miasto. W lesie będzie słabo, a w szczególnych warunkach bardzo słabo...
ugupu Napisano 27 Października 2013 Napisano 27 Października 2013 Stealth podobno nieźle sobie radzi i w mieście i w lesie a także podczas opadów. Piszę "podobno" bo dopiero w przyszłym tygodniu będę miał go w łapach i po przetestowaniu będę mógł napisać jak jest w rzeczywistości. W każdym bądź razie negatywnych opinii na necie jest niewiele a dla ludzi jeżdżących na kilku rowerach jest to jakaś alternatywa.
Schwefel Napisano 27 Października 2013 Napisano 27 Października 2013 Wyjście jest bardzo proste. Cateye Stealth. Taa 10h pracy, dziękuję bardzo. Sytuacja analogiczna jak porównanie komórki vs smartfon. Ja wybieram kabel i wymianę baterii co 1,5 roku
ugupu Napisano 27 Października 2013 Napisano 27 Października 2013 Wszystko co jest przenośne i zasilane prądem co jakiś czas wymaga ładowania albo wymiany baterii. Mnie tam te 10 godzin nie przeszkadza choć, przyznam, nie jest to oszałamiający wynik.
Schwefel Napisano 27 Października 2013 Napisano 27 Października 2013 Owszem, ale 10h to za mało nawet na weekendowy wypad w góry.
ugupu Napisano 28 Października 2013 Napisano 28 Października 2013 Niestety, takie epickie wyprawy już mi, z powodów osobistych, nie grożą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.