Skocz do zawartości

[Korba] 1sp nietypowa linia łańcucha

wikrap1

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Montuję zimówkę/mieszczucha. Z tyłu mam 6sp. wolnobieg a z przodu na razie starą korbę MTB. Problem jest taki, że prostą linię łańcucha mam na 2:6 a chcę kupić korbę 1-rzędową i jeździć głównie na 4 czy 5 zębatce z tyłu.

Szukam więc korby, która:
-Będzie miała blat 40T lub 42T lub 44T
-Blat będzie umieszczony maksymalnie z lewej strony
-Mocowanie na kwadrat
-Najlepiej dostępność kupienia blatów oddzielnie.
-Najlepiej w cenie 50-100zł

Przejrzałem allegro, ale zwykle nie ma zdjęć, żeby zobaczyć, czy zębatka jest maksymalnie z lewej, czy jest przesunięta w prawo. W lokalnych sklepach też poszukiwanie na razie nie przyniosło oczekiwanych skutków. Być może ktoś zna produkt spełniający te założenia?

bardzo dobra korba do singla - http://allegro.pl/korba-prowheel-ostre-kolo-single-speed-fixed-tor-i3598823373.html

ostatnio założylem ją do ramy szosowej i działała z suportem z osią 107 

z długością suportu to zależy jaka masz ramę

daj zdj tej linii łańcucha jaką masz teraz moze coś doradzimy

Moment, moment. Chcesz, żeby dobrać Ci do roweru korbę, która będzie jednorzędowa, obsłuży kasetę i będzie miała odpowiednią linię łańcucha dla danych przełożeń, bez zmieniania suportu, a to wszystko na podstawie kilku zdjęć? Toż to nawet Tom Crusie by poległ, gdyby napisać o tym scenariusz kolejnej części Mission Impossible.

Korby jednorzędowe mają szersze zębatki, więc potrzebujesz szerszego łańcucha (swoją drogą, czemu wcześniej o tym nie wspomniałem?). Szerszy łańcuch nie będzie działał z kasetą. I na tym można by już zakończyć, ale.... Nie znając wymiarów suportu nie jest możliwe określić, jaka będzie linia łańcucha po założeniu innej korby.

Autor miał na myśli korbę w której blat jest maksymalnie z lewej strony. Żeby być jeszcze konkretniejszym, mufa ma ~6,8cm a zębatka ma być 1cm od krawędzi mufy. Między krawędzią ramienia obecnej korby a krawędzią mufy jest ok. 5mm zatem oś suportu już krótsza (chyba) być nie może. Zatem problem dotyczy znalezienia korby, w której blat będzie możliwie jak najbardziej na lewo tzn.w pobliżu krawędzi ramienia korby.

Z tym rowerem była już korba, 44T stalowa. Ma nieco krzywy blat dlatego chciałem coś kupić, ale w sumie założyłem i nie jest najgorzej.  Dodatkowo oś siedzi w niej mniej głęboko niż w tej MTB i możliwe byłoby jeszcze zastosowanie krótszego supotu, ale już i tak jest nieźle. Dzięki za lekcję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...