Skocz do zawartości

[składanie roweru] Pomoc przy wyborze komponentów

szewka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym na wstępie dodać, że nie jestem jeszcze jakimś specjalistą rowerowym i chciałbym złożyć rower z komponentów niżej wymienionych ale nie jestem pewien czy dobrze je dobrałem, Więc proszę o wyrozumiałość.

Rzecz:                   Nazwa:                                          Waga:          Cena:

Rama :                  KELLYS MAGIC MASTER  19.5'         1822g         699pln
Amortyzator :         Rock Shox Reba100mm                    1543g         1100pln     
Koła :                    Shimano WH-MT55  (P+T)                 1860g         590pln
Kierownica             Accent Flatbar                                  184g          70pln
Mostek :                Accent  Blade 2 110mm                     140g          80pln
Sztyca :                Accent SP-428                                   250g          67pln
Siodło :                 San Marco Blaze Fusion                     251g          120pln
Pedały :                SPD Shimano M540                           354g          125pln
Manetki :               Shimano Deore SL-M590 3x9             299g          158pln
przerzutka P:         Shimano XT FD-M770                        152g          130pln
przerzutka T:          Shimano SLX RD-M662                     310g          165pln
Hamulce :             Shimano Deore BR-M596                   288g          210pln
                            Shimano Deore BR-M596                   288g          220pln
Kaseta :               Shimano Deore CS-HG61 9s               350g          110pln  
Łańcuch :             Shimano SLX/LX CN-HG73                  304g          62pln
Korba :                 Shimano Deore FC-M590                    880g          245pln
Suport :                Shimano SM-BB90                            105g          99pln
Opony :                Continental Race king 2.0                  1200g         110pln
Dętki :                  CST                                                 150g          30pln
Pancerze :            Accent Ultimate                                200g          110pln
Zacisk Sztycy :     Accent Light                                     22g           23pln
Stery :                  MTB Pro M-11                                   95g           92pln
Gripy :                  Author GripLock ASL                        100g          55pln

A więc mam do was 2 prośby:

-wypowiedzieli się na temat tego co wymieniłem,

-ew. poprawki wnieśli

ps. *Ceny są przypuszczalne za nowe rzeczy i używki.

*Mój max budżet to 4500zł

*Chciałbym nie przekroczyć wagi 11kg.

*Rower na zawody i w okresie letnim do treningów.(jesień,zima i wiosna - Kands 1300)

Pomyliłeś się chyba co do wagi korby ,nie wiem czemu napisałeś 380 g gdyż ona z tego co pamiętam waży nieco ponad 900 g .Pomyśl jeszcze nad gripami .Sprawdź te http://allegro.pl/chwyty-piankowe-kcnc-3-kolory-lekkie-gripy-11g-eva-i3630181755.html są tańsze i dużo mniej ważą niż te authora a podobno są dobre i wytrzymałe .Co do reszty części chyba dobrze je podobierałeś może ktoś inny bardziej doświadczony się wypowie.Powodzenia w składaniu .Myślę ,że jak skończysz składać wrzucisz jakieś fotki na forum. 

Brakuje tarcz,koła bez szału,miałem mt65 i sprzedałem,ani lekkie,ani sztywne,szprychy custom Shimano,piasty marnej jakości.

Rozumiem,że to rower na małym kole,zastanów się nad gotowcem,w tym budżecie dostaniesz coś lepszego.

np :  http://www.forumrowerowe.org/topic/146711-rower-mtb-do-4000pln/

Nie potrzebuje max profesjonalnych gratów. Skoro dawałem rade na kands'ie 1300. 

"Ziomek, Po co ci rower za 6 koła skoro liczą się głównie twoje nogi.. a nogi to Ty... Ty się liczysz w tym związku z rowerem..." -  tak kiedyś powiedział mój znajomy.

także na tym osprzęcie by mi pasował rower. W pytaniu chodziło mi też o to czy te w.w, komponenty będą ze sobą dobrze współpracowały.

PozdRower

Co do kół to tutaj wielka nie wiadoma ale to jest zawsze problem. Najwyżej oddasz do ponownego lepszego zaplotu.

Manetki mogą być ale na zawody zapolował bym na XT. Zmieniarki na odwrót albo jeszcze lepiej czyli coś od SRAM'a. Wtedy inne manetki czyli kompatybilne. Hydrauliki to na twoim miejscu coś min SLX. I na koniec dobra rada. Daj sobie na wstrzymanie z Conti RK!!

Składanie roweru jest zawsze droższe od gotowca tylko co z tego. Poproszenie kogoś o pomoc/robota samemu i indywidualnie skrojona maszyna - bezcenne.

Zmieniłbym

Shimano SM-BB90

na Aerozine BSA BB-05-XC-73/68 

Accent Ultimate 

na coś tańszego

Nie wiem z którego roku rama, tzn czy stery nie powinny być półzintegrowane. Jeśli tak, to mogą być również PRO.

Co do manetek i przerzutek, to o ile masz napięty budżet, dobrze wybrałeś - przy 9s sensowne manetki XT są dużo droższe, tylna SLX jest zbliżona do XT, chociaż pieniądze z pancerzy mógłbyś przeznaczyć na tylną przerzutkę...

Radziłbym Ci kupić manetki SLX, ponieważ działają szybciej niż Deore. Po za tym lepiej przerzutkę przednią kupić SLX lub Deore, a tylną XT. Tylna pracuje częściej więc warto kupić lepszą. A korbę kup lepiej w wersji srebrnej niż grafitowej, ponieważ farba szybko się z niej ściera i koszmarnie to wygląda.

Moje uwagi:

1. Siodło San Marco Blaze jest twarde i niewygodne w MTB, używałem tego przez lata i tylko w szosie sprawdza się dobrze, w terenie mocno obija tyłek. W podobnej cenie dorwiesz np Selle Italia XC, wyglądają podobnie ale selle italia wygodnie się ugina.
  2. Przerzutkę na tył weź XT, z przodu może być niższa grupa.
  3. Suport dostaniesz wraz z korbą więc ma 100pln w kieszeni
  4. Pancerze accent ultimate - nie wiem co to ale proponuję wybrać jagwire ripcord, podobna cena a trwałość mają taką że przez 2 lata nie będziesz musiał ich ruszać. Alternatywnie wraz z manetkami dostaniesz linki więc weź w sklepie jakieś pancerze shimano i masz ~50pln mniej do wydania
  5. Chwyty - pianki są specyficzne, może się okazać że będą męczyć ci dłonie więc pomyśl o czymś innym, guma albo silikon.

proponuję zastanowić się nad dętkami, polecam Geax Ultralight

dodam, że wylajtowanie roweru nie jest za dobrym pomysłem. Aby rower był mocny i niezawodny musi też trochę gramów więcej ważyć. Znalezienie złotego środka jest tu recepta naw\ wszystko i chyba nikt go nie znalazł. Czytałem wywiad z Markiem Konwą i po kilku pechowych starach w PŚ jest na etapie dociążania roweru, głównie opon. Nie można dać się zwariować, większość z nas tutaj to amatorzy i nie stać nas na kosmiczne technologie. Accenta polecam, przeciez suporty maja bardzo dobre, sam mam sztycę gripy i parę innych komponentów i nie narzekam.

• 2 miesiące temu...

Ostatecznie wprowadziłem poprawki w plan :

Hamulce na nowszy model : deore m615

korba: slx

Przezutka tył: XT sg

przerzutka przód: SLX

manetki SLX

stary : accent airplane

Amorka musiałem zmienić z powodu funduszy na epicona SF11

Co do siodła jeszcze nie wiem

Pancerze: też jednak coś tańszego raczej ^^ 

Rame już kupiłem. Teraz "odkładam" na amorka  ^^

Pozdro!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...