Voliar Napisano 24 Października 2013 Napisano 24 Października 2013 Witam serdecznie, Planuję zakup roweru XC w cenie ~3000zł. Mam 172cm wzrostu i ważę 73kg. Moje główne typy to: Kross a8 2013 oraz Cube Acid 2013 i spośród nich najprawdopodobniej wybiorę mój nowy sprzęt. Problem w tym, że wszystkie najważniejsze komponenty znacznie różnią się w obu przypadkach. Chciałbym więc, żebyście porównali dla mnie ich ramy, amortyzatory, hamulce oraz ogólną zgodność sprzętową. Udało mi się przeczesać rynek w poszukiwaniu wymarzonego roweru, natomiast nie mogę podjąć decyzji, który z nich ; ) http://www.skiteam.pl/rower/Cube/Acid-26-1772/ http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a8 Oba rowery mogę kupić za 2900zł Dzięki za zainteresowanie i wszelkie rady.
Koen Napisano 25 Października 2013 Napisano 25 Października 2013 Jeśli nie zniechęcają Cię tematy o pękających ramach Krossa to wszystko inne przemawia właśnie za nim... Tylko właśnie - co Ci po dobrym osprzęcie jak nie będziesz mógł na nim jeździć. Tak czy siak w jednym i drugim pierwsze co bym zrobił to wymiana hamulców na coś klasy shimano slx i opon.
Voliar Napisano 25 Października 2013 Autor Napisano 25 Października 2013 Jeśli nie zniechęcają Cię tematy o pękających ramach Krossa to wszystko inne przemawia właśnie za nim... Tylko właśnie - co Ci po dobrym osprzęcie jak nie będziesz mógł na nim jeździć. Tak czy siak w jednym i drugim pierwsze co bym zrobił to wymiana hamulców na coś klasy shimano slx i opon. Dzisiaj w godzinach popołudniowych zamówiłem Cube'a ze względu na renomę marki, biorąc pod uwagę wymianę hamulców w przyszłości. W sumie ciesze się, że pokrywa się to z Twoją opinią ; ] Intryguje mnie tylko sprawa amortyzatorów. Recon jest powszechnie znany jako model wyższy niż XC32, natomiast tutaj Recon ma tłumik TK, a XC32 występuje już z Motion Control. Sceptycznie podchodziłem do MC w tym amorze, nie mogłem znaleźć żadnych informacji o takim tłumiku w tym modelu, jednak na stronie producenta Cube widnieje właśnie taka specyfikacja. Może ktoś otworzy mi oczy na sprawę tych dwóch wideł?
Sotnikov Napisano 25 Października 2013 Napisano 25 Października 2013 W tym zestawieniu Kross wypada lepiej i (jeśli waga się zgadza) jest lżejszy. Do tego IMO ładniejszy. Co do straszenia o pękających ramach, to czytałem tylko o tym na Forum - w rzeczywistości nie znam nikogo, komu pękła by rama Krossa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.