Skocz do zawartości

[hamulec hydrauliczny] Avid x0 - problem z klamką

Mietek98

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam taki o to problem w hamulcach w/w, a dokładniej standardowy problem Avid'a czyli odskakująca klamka i teraz pytanie bo w starych avidach wina bylo po stronie tłoczka, a w tym bebechy się różnią głównie chodzi mi o tłoczek jest ruchomy, tzn. jakby to w nim była zintegrowana ta blokadka która jakby się wyrobiła i przez to dźwignia odskakuje. Aczkolwiek w sam tłoczek wchodzi popychacz i jakby wydrążył w tym tłoczku sobie a dużo miejsca i z tamtąd też wypada (siedzi, ale bardzo delikatnie można go wyjąć). I teraz tak w starych Avidach wystarczyło wymienić czasami o-ring, lub tłoczek + popychacz tak więc co w moim muszę wymienić ? Na rowerowym mają dostępne dwa zestawy naprawcze takie : drożższy i tańszy. I teraz pytanie czy ten tańszy wystarczy ? Dla ścisłości mój hamulec to dokładnie ten model. I czy wogle te zestawy są kompatybilne z moimi hamulcami ?

Kolejne pytanie lewa klamka (nie odskakuje), ale słychać charakterystyczne ''tykanie'' po naciśnięciu 1mm klamki.

Co jest tego przyczyną ?

Oraz jakie długości przewodów są preferowane do fulla do zjazdu ? Bo mam aktualnie ht ale w przypadku sprzedaży nie chciałbym żeby straciły kilkadziesiąt złotych przez kilka centymetrów za krótki przewód, a chciałbym je skrócić bo śą kilometrowe przód mo ok. 94cm, tył 130cm bodajże i strasnie mnie to denerwuje.

I przy okazji jakieś ciekawe klocki do moich hamulców ? Jakieś propozycje ? Może EBC Gold ?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam Dominik

Dzięki, polityka polityką aczkolwiek ma również swoje zalety, które bardzo cenię dlatego chcę je naprawić. W takim razie zamawiam tańszy zestaw, jak przyjdzie to napisze czy pomogło i postaram się zrobić poradnik ze zdjęciami bo nie znalazłem żadnego jeszcze dotyczącego nowszych Avidów klasy elixir 9/x0/xx zrobionego przez normalnych śmiertelników, a nie przez testera, który dostał nowy hamulec do odpowietrzenia.

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...