Skocz do zawartości

[amortyzator przód] do xc trudny wybór do 400/500zł (70kg)

michael26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
W najbliższym czasie muszę kupić nowy przedni amortyzator. Przeznaczenie to XC. Budżet 400, max 500zł. Waga rowerzysty: ok 70kg. 
Sterówka 1 1/8 (standardowa), oś 9mm, hamulec tarczowy (tarcza 180mm) Oto moje propozycje:
- Suntour Raidon sprężynowy- ok 400zł
- Raidon Air- ok 500zł

- xc solo air- ok 500zł (?) będzie pasował?

- rst omega - tańszy, polecony w serwisie jako niezniszczalny :D
- inny oczywiscie też moze być

Z góry dziękuje za profesjonalną pomoc :)

Założyłem ten temat ponieważ mam niemały dylemat, zdania są podzielone, większość opinii sprzed kilku lat

Napisano

Omijaj serwisy, które polecają coś takiego jak RST Omega. To nie jest amortyzator, co najwyżej uginacz. Jedynie amortyzatory powietrzne mają sens, sprężyny w tej cenie sobie odpuść. Z takim budżetem poszukaj na allegro używanych Rock Shox Reba, starszych Sidów czy Recona Gold (gdy brak poprzednich). Czasem trafią się takie w dobrej cenie. Z tańszych polecam Suntour Epicon, całkiem dobrze pode mną pracował. Wszelkie Foxy omijaj. W tej cenie czasem się zdarzają, ale są to zajeżdżone egzemplarze, które już do niczego się nie nadają.

Napisano

Zaraz szczęście... Niech sprzedawca podpisze papier, że w razie niezgodności towaru z umową masz prawo do zwrotu kosztów zakupu i wysyłki w obie strony. Uczciwa osoba nie będzie miała z tym problemu. Sprawdzenie Reby czy Epicona jest bardzo proste i każdy w miarę ogarnięty człowiek sobie z tym poradzi.

Napisano

W cenie raidona air jest też (50zł drożej) rock shox xc 30 lub xc 32. Co lepiej? Zależy mi aby amortyzator jak najlepiej pochłaniał małe nierówności

Napisano · Ukryte przez safian, 25 Października 2013 - Brak powodu
Ukryte przez safian, 25 Października 2013 - Brak powodu

waga rowerzysty 70 kg?

przeprasz bardzo że się wtrące ale michael26 nie wazy tyle chociażby chciał

Nie widzieliscie go wiec nie wiecie.

Prawdziwa waga to cos koło 60.Michael26 wagi nie masz w domu?:D

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...