Skocz do zawartości

[Hamulec hydrauliczny] Dobranie klamki do zacisku .

przemula228

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chcę od razu skreślać pomysłu bo może jednak sie udać cos dopasować ale ja próbowałem patent z grimecą 8 i klamką od juicy 5 i nie podziałało. Grimeca to bliźniak tego shimano tylko że na dota.

Klamka avida nie miała chyba siły odbijać, albo cos po drodze spaprałem, choć wydawało mi sie że wszystko zrobiłem jak trzeba. W każdym bądź razie nie dowiesz sie póki nie spróbujesz. Może poszukaj klamki od starego sainta, to był czterotłoczkowiec. Chociaż z drugiej strony ta klamka co ja próbowałem od j5 to taka sama idzie do coda więc dalej loteria. Ja bym na Twoim miejscu spróbował dorwać jakąś starą tanią w miarę sprawną klamkę shimano i na tym wypróbował.

• Mod Team

Nigdy nie zagłębiałem sie aż tak by jednoznacznie stwierdzić kra klamka będzie najlepsza jednak SLX wydaje sie optymalna, później możesz dokupić zacisk i jeżeli masz dobry przewód to poskładać do kupy. Chyba ze sama klamka sprawi że zacisk będzie sprawował sie bardzo dobrze i zacisk nie padnie w miedzy czasie.

Ja posiadam br-m755 z klamkami bl-m665. Ogólnie klamki od m665, m775 i od m810 są takie same pod względem konstrukcji jedynie slx nie posiada regulacji free stroke i każde z nich są wykonane z innych materiałów stąd różnica w cenie.

Do połączenia takiego seta potrzeba przewodu SM-BH63 lub SM-BH80.

Zmianę klamek z oryginalnych bl-m755 na bl-m665 oceniam na duży plus. Hamulce są mocniejsze a także poprawiła się modulacja teraz na przykład trudniej "przypadkowo" zablokować tylne koło niż na oryginalnych klamkach. Do działania takich hamulców trzeba się przyzwyczaić ponieważ dzięki servo wave hamulce łapią o wiele wcześniej i na przykład w przednim hamulcu trzeba delikatnie operować jednym palcem aby dozować optymalną silę hamowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...