Zindo Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Witajcie. Zastanawiam się ostatnio nad zmianą amorka Marzocchi Bomber na innego Marcoka ale bardziej czułego na nierówności. Niem czy źle patrze ale Bomberków jakby w sklepach nie widać. Miałem małą przerwę więc się nie orientuję co się dzieje teraz z tą marką. Czy jeszcze są dostępne ich amory ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2013 http://sklep.gregorio.pl/pl/c/MARZOCCHI/107 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Marzocchi Bomber to nie model Jakieś inne parametry oprócz czułości podaj no i budżet a coś się znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zindo Napisano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2013 @Seba4 Aktualnie mam Marzocchi Bomber FlyLight Air Z4 '99. Zamontowany w ramie GT Outpost '97 (rower fabrycznie był bez amorka). Chodziłoby o coś zdecydowanie czulszego ale tak samo niezawodnego. Budżet... hm... moze do 1000 - 1200 max ale im mniej tym lepiej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 to jak rower był bez amora to takim powinien pozostać, kiepsko Ci działa pod katy po zalozeniu amora się pozmienialy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zindo Napisano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora. Jakoś nie myślałem o tym w ten sposób :\ Nie sprawdzałem i nie porównywałem modeli bez i z amorem - mam na myśli kąty. Robiłeś może takie rozeznanie ? Duża jest różnica (kątowa) między rowerem z amorem a bez ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Kąt główki względem pionu zmieni się o 1 stopień.Taka zmiana nie czyni tragedii.Po tygodniu człek sie przyzwyczaja.Na rowerowym rynku dostępne są modele z kątem w zakresie 69-71 stopni i nikt nie płacze. Głęboko miedzy baje można też włożyć mit o mniejszej wytrzymałości główki po założeniu amora do ramy projektowanej do sztywniaka i na odwrót. Mówię to z własnego doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zindo Napisano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora. Ronina: w sumie po montażu nie zwróciłem na to uwagi ale teraz jak o tym myślę to taka zmiana wpływa niekorzystnie z czysto fizycznego punktu widzenia. Choć jeśli jest to tylko 1 stopień to chyba się tego nie odczuwa... ? Bomber Z4 '99 jest za mało czuły - może gdybym ważył więcej byłoby lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 To według mnie lepiej kupić Rock Shox`a Rebę. Amorek do XC i jest dość czuły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Tylko, że rama ma główkę pod widła 1" - http://www.bikepedia.com/quickbike/BikeSpecs.aspx?year=1997&brand=GT&model=Outpost#.UmlF-nbSU5Y ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 lepiej sprzedać rame z amorem i kupic cos innego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zindo Napisano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2013 @All Przepraszam wszystkich proszę o wybaczenie :-) Było to tak dawno temu że zapomniałem kiedy co kupowałem i przez się wszystko pokręciło. Kolega qwaq podał link do roweru i wtedy mnie olśniło. Przecież miałem inny rower, inne komponenty... Coś mi się nie zgadzało. Trzeba wszystko przesunąć o 2 lata. Rower kupiłem później, dokładnie 1999 i to bylby ten Co prawda kasete miałem zdaje sie inna ale tak poza tym to by było to. Poza tym jak zmieniałem wiele rzeczy to stery zmieniłem na 1 1/8" FSA Orbit Extreme. Amora zdaje się kupowałem w 2000 albo 2001 roku. Panowie co teraz jest dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o czuły i niezawodny (solidny) amorek do 1000 - 1200 dla człowieka 65 kg ? Kiedyś (dawno temu) było dużo RST, wyżej Rockshox.... Marcok.... a teraz jak to wygląda ? Widże że duża jest oferta Syntoura- reszta jakby w cieniu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 25 Października 2013 Udostępnij Napisano 25 Października 2013 amor za 1000 zł do tego roweru to jak maska karbonowa do malucha, spokojnie możesz kupic amora do max 600 zł, a jeśli chcesz lepszy to zmien rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zindo Napisano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Października 2013 2i regulaminu, treść usunięta przez moderatora. OK, a jest cos co mógłbyś polecic do tej kwoty ? Swoja droga z tego roweru oryginalna została rama i rura podsiodłowa. Osprzęt około Deore LX (w zależności o komponentu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 26 Października 2013 Udostępnij Napisano 26 Października 2013 możesz szukac np. powietrznej tory napisz specyfikacje roweru albo foto wrzuc to się dobierze cos pasującego do reszty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zindo Napisano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2013 napisz specyfikacje roweru albo foto wrzuc to się dobierze cos pasującego do reszty GT Outpost '99 Została rama i sztyca reszta Amor Bomber Z4 (zdaje sie 2001) Poniezj komponenty zainstalowane w 2003 r. Przerzutki p/t : LX/XT Manetki Deore LX Korba: LX (Hollowtech) Kaseta: HG60 ? (9rz) Kiera: syncros Stery: FSA Orbit Extreme Mostek: Ritchey Pedały SPD Ritchey Comp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DRE Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Rozsądnym wyborem był by Raidon Air, ale trzeba zadać sobie pytanie czy jest sens dalej ujeżdzać tą rame Dzieląc kwote maksymalną można mieć wspomnianego Raidona a do tego nowoczesną rame Accent El Norte na której powstało już wiele udanych projektów. Inwestycja taka jak w nową Rebe a powstaje rower jak marzenie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zindo Napisano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Rozsądnym wyborem był by Raidon Air, ale trzeba zadać sobie pytanie czy jest sens dalej ujeżdzać tą rame Dzieląc kwote maksymalną można mieć wspomnianego Raidona a do tego nowoczesną rame Accent El Norte na której powstało już wiele udanych projektów. Inwestycja taka jak w nową Rebe a powstaje rower jak marzenie Pozdrawiam No właśnie ... czy jest sens ujeżdżać tą ramę ? Geometria ramy bardzo mi odpowiada. Nie jest na pewno lekka czy jakaś super nowoczesna bo w owym czasie był to model z niskiej półki ale pozycja na rowerze mi odpowiada. Może to pytanie czy warto to to modernizowac czy dojeździc i kupić później coś nowego... znaczy cały bike. Te amory o których wspominasz są tylko pod tarcze ? Zerknę na tą ramke o której wspomniałeś. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DRE Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 W grudniu 2012 jak wiadomo nastąpił koniec świata więc Raidon z nowej kolekcji nie jest już dostępny z pivotami ALE na szczęście na rynku są egzemplarze z 2012 http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-rl-x3-air-100mm-mod-2012-pivoty-i3625778715.html Rama którą podałem nie jest jedyną opcją jeśli nie odpowiada ci geometria, nawet Accent z tego co pamiętam posiada jeszcze pare innych propozycji pod Vki. Sprawdź na velo.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 @up Poprawiony link - http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-rl-x3-air-100mm-mod-2012-pivoty-i3625778715.html IMHO cena mało atrakcyjna, pare miesięcy temu za 50 zł mniej kupiłem Epicona, choć to chyba jedyny nowy amortyzator pod v-ki do 600 zł, z używek jest np. http://allegro.pl/manitou-r7-platinum-spv-100mm-po-serwisie-i3662272946.html . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.