Badek Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Witam, Mam obecnie Krossa Hexagona X5 (budżetowe MTB), jednak chciałbym spróbować jazdy na szosie (bo i tak 95% mojej trasy jest robione na asfalcie). Ale jak dobrze wyjdzie to gotówka dopiero będzie na wiosnę. Chciałbym się zapytać Was, czym warto się zainteresować w tej cenie, na co warto spojrzeć (oczywiście nowe modele). Na kolarzówkach się nie znam - moim jedynym wymaganiem jest jej dobry wygląd, bo jestem dość pedantyczny jeżeli chodzi o tą kwestię. Niech dominują ciemne kolory (po białym Hexagonie mam uraz - nigdy więcej białego/jasnego roweru). Na chwilę obecną mam 185cm wzrostu (raczej już nie urosnę ), 87kg. 17 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 wiosna to najgorszy okres do kupowania roweru, lepiej kupic "tanszy" w zimie z obecnej kolekcji lub już wogole jakiegoś lezaka magazynowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2013 wiosna to najgorszy okres do kupowania roweru, lepiej kupic "tanszy" w zimie z obecnej kolekcji lub już wogole jakiegoś lezaka magazynowego Zobaczymy jak z pracą wyjdzie, może pieniądze już będę miał skompletowane po świętach, a może w lutym, w może w kwietniu. Wiem, że to nie najlepszy okres, ale gdy ja się na coś napalę to nie ma zmiłuj Mniejsza o to, pytałem jakie kolarki polecacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 @@vitesse, Nie do końca. Czasami zostają zeszłoroczne sztuki i sprzedawcy chcą się ich szybko pozbyć, by zrobić miejsce na bieżący rocznik. Tylko oczekiwanie hiperpromocji wiosennej jest nieco ryzykowne, bo można się nie doczekać - bo rowery mogą się rozejść jeszcze jesienią. W tym budżecie można już szukać rowerów marki Radon lub nawet PlanetX, może trochę trzeba będzie dołożyć. Szosówki Giant'a są bardzo fajne i w tym sezonie były w ciekawych cenach, szczególnie niższe modele. Jeżeli chodzi o szeroki wybór w dobrych cenach to jednak jesień jest najlepszym czasem. Wiosną tylko szczęście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2013 W tym budżecie można już szukać rowerów marki Radon Jeżeli chodzi o wygląd to R1 4.0 bardzo mi się spodobał - czarny i minimalistyczny. Sporo wychodzi ponad budżet, ale powiedzcie mi - Tiagra/105 w tej klasie cenowej to norma? Bo rozumiem, że Tiagra jest najniższą klasą Shimano, a 105 jest zaraz ponad nią? (tak jak w MTB - Tourney, Altus, Acera, Alivio, Deore etc.) Dziękuję za propozycję. Jeżeli ktoś by miał inne to proszę śmiało informować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Sora jest najniższą półką szosową. To jest mniej więcej poziom Alivio/Deore. Jest jeszcze niższa grupa bez nazwy pod serią 2300, to taka szosowa Acera. Tiagra/105 jak na pierwszą szosę jest dobrym wyborem. Z resztą w tym rowerze Tiagra to tylko łańcuch i kaseta, reszta to 105... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 tiagra nie jest najnizasza, hierarchie grup sobie sprawdz szukanie w gogle czy na froum nie boli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Za 4319 masz Canyona http://www.canyon.com/_pl/roadbikes/bike.html?b=3191 Sądzę, że za takie pieniądze nic innego lepszego nie znajdziesz. To aż 800 zł powyżej budżetu, ale może warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Jeżeli to ma być zakup na zasadzie sondowania tematu, to nie ma co się pchać w droższe modele. 3500 na pierwszą szosę to naprawdę spory budżet i wystarczy na zakup godnego pojazdu, który sporo posłuży i przede wszystkim pozwoli ocenić, czy to jest "już", czy może oczekuję od sprzętu czegoś więcej. Najgorsze co można zrobić, to wydać kasę i nie wykorzystywać sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Najgorsze co można zrobić, to wydać kasę i nie wykorzystywać sprzętu. Oczywiście. Prawdę mówiąc, z kolarzówkami nie miałem do czynienia, ale postanowiłem sprawdzić na własnej skórze. Gdyby nie podpasowała to jest to dobry sprzęt i zawsze można sprzedać z niedużą stratą. Nikt w moim otoczeniu nie jeździ kolarkami, więc muszę się poświęcić. Chociaż motywacja do intensywnej pracy jest, co mi odpowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zazi Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Koszt całkowity zakupu canyona wynosi 4555,66zł, czyli ponad 1k więcej niż zakładany budżet. Na początek powina wystarczyć taka merdia http://allegro.pl/nowa-merida-race-lite-903-model-2013-warszawa-i3648848819.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2013 @@Zazi, fajnie, że spojrzałeś na sprawę trzeźwo, bo doszedłem do wniosku, że nie ma co się zachwycać wyglądem, skoro kasa ogranicza (trzeba jeszcze rower dobrze wyposażyć, kupić ubranie etc.). A Merida też fajnie wygląda, a osprzęt w większości Tiagra, co mi się wydaje dobrym zestawem. Co sądzicie o tej szosie Meridy, o której Zazi wspomniał post wcześniej? Fajnie byłoby, abym skompletował kilka rowerów pomiędzy np. 3200-3700, a potem wyliczył wady i zalety. Jednak obserwując ofertę znanych marek, nie znajduję niczego ciekawego na rynku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Mi się udało kupić nowy rower za 3499 zł na osprzęcie 105. Na Allegro A w sumie za tą cenę to tylko widziałem rowery na Tiagra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek4 Napisano 25 Października 2013 Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Miesiąc temu kupiłem focus'a culebro 3 za 3700, nówka na 105. Mogę polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Przejrzałem ofertę dość sporej części popularnych marek i nie znalazłem niczego godnego uwagi (przy zakupie chcę mieć wybór). Wyżej wspomniane Radon i Canyon dużo przewyższają budżet, nie sądzę, by była potrzeba inwestowania na start aż tak dużo (a dodatkowo trzeba się doposażyć w ubranie, akcesoria etc). Mogę prosić o przedstawienie dodatkowych szos w moim budżecie, jeżeli znacie jakieś ciekawe maszynki? Przyjmijmy, że bariera 3700 jest nieprzekraczalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Wez uzywke, wyjdziesz na tym znaczonie lepiej. Ja we wrzesniu kupilem Authora za 2.5k na Dura Ace, wadze 7.5kg i jestem w 100% zadowolony. Szosowki maja wiekszy przebieg od MTB, mozna wyhaczyc tanio sprzet w swietnym stanie Tapniete z Granda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.