Skocz do zawartości

[team MTB] Jak założyć team MTB

Aero74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wraz z dwoma kolegami planujemy załozyć team mtb i wspłnie trenować i startować w okolicznych maratonach. Problem jest taki że jako team powinniśmy jakos prezentować a do tego potrzebne sa jakies stroje które nas wyróżnią jako zespół.  Pomysł jest taki że w teamie ma być 4-5 osob(jest nas na razie 3) i chcemy zamówić dla teamu takie same stroje ale niestety to kosztuje. Chcielibyśmy znaleźć sponsorów którzy to w zamian za umieszczenie ich logo firmy na strojach pokryją koszty szycia strojów.

Może ktoś się orientuje jak takie sprawy powinno się załatwic prawnie i czy team musi byc gdzies zgłoszony/zarejestrowany i jak szukać takich sposorów?

Napisano · Ukryte przez Piksel, 23 Października 2013 - Brak powodu
Ukryte przez Piksel, 23 Października 2013 - Brak powodu

Jak założyć temat:

Temat zaczynamy od ogólnego nakreślenia, czego dotyczy dany wątek, w nawiasie kwadratowym; następnie dodajemy krótki, ale konkretny opis zagadnienia. Ma to na celu ułatwienie innym użytkownikom poruszania się po forumowym archiwum - a autorowi wątku zapewni maksimum szans na uzyskanie szybkiej i wyczerpującej odpowiedzi. Np:

czy będzie dobry dla mnie? - Źle
[rower] Giant Iguana za 1700zł - czy będzie dobry do XC? - Dobrze

[sPD] RITCHEY COMP - PROBLEM Z REGULACJĄ!!!! - Źle
[spd] ritchey comp - problem z regulacją - Dobrze.

Jeżeli pracujecie to możecie się spytać w swoim miejscu pracy o sponsoring. Są szefowie, którzy pomagają w takich przedsięwzięciach :). Spróbować też można wysyłać maile do różnych firm i pytać o współprace (tak jak pisał Rocky). Oczywiście najlepiej mieć już jakieś wyniki ale nawet bez nich warto się popytać bo dla firmy to reklama a koszulki mogą być dla nich małym kosztem.  

Dzięki za porady gdzie znaleźć sponsorów i na pewno popytam i podzwonię tu i uwdzie.

Koszty strojów z zamówienia w firmie specjalizującej się w tym dla jednego zawodnika nie są małe.

Koszulka, bluza zimowa, spodenki i długie spodnie to już jest koszt 800zł a czy coś doliczą za nadruki z logo firm tego nie wiem.

Interesuje mnie tylko by te nadruki z logami firm pokryły w całości stroje dla naszego teamu a koszty startowe i dojazdu to jakoś tam sobie sami będziemy opłacać w końcu jestesmy amatorami :thumbsup:

Myślę że jak trafiłyby się 3-4 firmy które by zechciałby w to wejśc to dla takiej firmy reklama za 1000zł rocznie to nie jest jakiś wydatek który nadszarpnie ich budżet w znaczym stopniu.

Nie wiem jak to wygląda prawnie i jak team miałby wystawić jakieś pokwitowanie bo chyba firma musi to wrzuć w koszty. Czy mielibyśmy się gdzieś zrzeszyć albo zarejestrować?

Chyba wizyta w urzędzie miasta lub gminy byłaby konieczna.

mowisz o reklamie, a jaka to reklama dla firmy? w mtb wjezdzasz las, wyjezdzasz po kilku godzinach i tyle ludzie Cie widzieli.

jesli to ma byc reklama to trzeba sporo pracy wlozyc w dzialania marketingowe, w stylu sesja zdjeciowa w strojach teamowych, udzial w targach sponsora w strojach z rowerami itd, ciagle pisanie do gazet/stron internetowych z opisami wynikow itd - zeby marka firmy pojawiala sie nie tylko w wynikach.

nteresuje mnie tylko by te nadruki z logami firm pokryły w całości stroje dla naszego teamu a koszty startowe i dojazdu to jakoś tam sobie sami będziemy opłacać w końcu jestesmy amatorami :thumbsup:

Źle, źle źle. Koszulka krótki i długi rękaw+spodenki nogawka krótka i 3/4 od 4F to koszt raptem 500pln. Kupujesz hurtowo dla całego team'u i masz taniej a płacisz raz na 2-3 sezony. Opłata startowa+numer+dojazd to co najmniej 100pln/m-c/osobę. Później opada opłata za numer (kupujesz na cały sezon) a jeśli jeździsz w kilka osób to cena dojazdu też się zmniejsza.

Nie ulega wątpliwości że ciuchy to najmniejszy koszt i jeśli chodzi Ci wyłącznie o nie, to żaden Ziutek czy inny Psiutek łaski Ci nie robi reklamując się na koszulce bo ci ją kupił. Jak jeździsz sam dla siebie to i tak sobie je kupisz.

W mojej miejscowości parę lat temu założono kapelę ludową. Jeździ ona po całej Polsce reklamując gminę, która jedynie załatwiła im stroje ludowe. Dojazdy na imprezy, noclegi, jedzenie. Powiesz że to w porządku?

Jak chcesz to dzwoń ale jeśli sponsor ma Cię używać jednie jako słup ogłoszeniowy to może Cię w dzwonki pocałować.

kluby sportowe w Polsce mogą działać w formie:

sp.zo.o.o, S.A.   (kodeks spółek handlowych)
fundacji, spółdzieni (ustawa o fundacjach i spółdzielniach)
stowarzyszenia prowadzącego działalność gospodarczą, UKS, stowarzyszenia nie prowadzącego działalności gospodarczej (prawo o stowarzyszeniach)
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19890200104

Znajomi żeby założyć drużynę siatkarską wybrali wersję ze stowarzyszeniem. Naprawdę jest trochę roboty przy tym. Pamiętam, że mieli problemy ze statutem, bo sąd dwa razy go odrzucił, mimo, że właściwie wszystko co tam zawarli było ze wzorów znalezionych w sieci, a za drugim razem, to nawet poszli z tym do prawnika. Do tego dochodzi jeszcze kilka do kilkunastu godzin miesięcznie ślęczenia w dokumentach, żeby wysyłać raporty na czas. Praktycznie we wszystkich przypadkach dobrze mieć księgową.

Sent from my ASUS Transformer Pad TF700T using Tapatalk 4

Zawazanie stowarzyszenia to chyba dobra droga. Nie działając z ramienia jakiegoś klubu czy firmy uniknie się rozwiązania team'u w przypadku wycofania się w/w instancji. Będzie można przewegetować do czasu znalezienia nowego sponsora.

Nie oszukujmy się jednak. Najpierw należałoby pojeździć w maratonach jako "wolny strzelec" aby mieć chociaż podstawy by przekonać sponsora że nadajesz się na to by w nas zainwestował. Nie daj się zwariować, jeśli ktoś będzie miał kasę żeby Was sponsorować to musi wiedzieć że zrobi to dlatego że macie jakiś potencjał. Że coś tam osiągacie (np startując na 149 miejscu kończysz na 99). Łudzenie się że ktoś wyłoży kasę bo chcesz jeździć a nie masz kasy na koszulkę to jesteś w błędzie.

Nawiasem mówiąc to ja pierwsze wyścigi zaliczyłem z adidasach, t-shircie nike i szortach (pomijając kask bo bez niego nikt cię na zawody nie wpuści)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...