Piehursson Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Od jakiegoś czasu myślę nad kupnem nawigacji rowerowej. Brałem pod uwagę Garmina Edge 800 ale niestety cena zabija, poza tym nie jest mi potrzebne tego typu narzędzie treningowe gdyż na co dzień używam biegowego 310XT, który ma możliwości od groma i ciut ciut. Moją uwagę zwrócił - szczególnie ze względu na cenę - Garmin Dakota 20. Wiem, że obsługuje czujniki kadencji/prędkości i pulsometr. Teraz mam kilka pytań do użytkowników. Czy oprócz kadencji Dakota odczytuje także prędkość z czujnika czy leci tylko po GPS (gdzieś w odmętach internetu trafiłem na takie info)? Jak wygląda kwestia ekranu w słońcu, czy jest czytelny? Czy warto dopłacać do wersji z mapą TOPO? Czy trasy można tworzyć poprzez Garmin Connect i przesyłać na urządzenie by później po nich nawigować czy trzeba korzystać z innych narzędzi? Czy można bezproblemowo eksportować aktywności na Garmin Connect wraz z wszelkimi danymi dotyczącymi pulsu, kadencji etc.? Jaka jest realna długość pracy urządzenia na komplecie baterii? Jeśli coś mi się jeszcze przypomni to nie omieszkam zapytać Z góry dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wszczep Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 @Piehursson Zajrzyj na forum Garniaka http://www.garniak.pl W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Oczywiście zaglądałem ale odpowiedzi na swoje pytania nie znalazłem bo wątek o Dakocie 20 (dotyczy także modelu 10 i informację o obu są wymieszane) jest dość pokaźny - lub nie umiałem znaleźć. A rejestrować się u nich tylko po to żeby założyć jeden wątek... bez sensu. Dlatego liczyłem na użytkowników tego forum, którzy wykorzystują to urządzenie stricte rowerowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreeek Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Czy oprócz kadencji Dakota odczytuje także prędkość z czujnika czy leci tylko po GPS (gdzieś w odmętach internetu trafiłem na takie info)? Jak wygląda kwestia ekranu w słońcu, czy jest czytelny? Czy warto dopłacać do wersji z mapą TOPO? Czy trasy można tworzyć poprzez Garmin Connect i przesyłać na urządzenie by później po nich nawigować czy trzeba korzystać z innych narzędzi? Czy można bezproblemowo eksportować aktywności na Garmin Connect wraz z wszelkimi danymi dotyczącymi pulsu, kadencji etc.? Jaka jest realna długość pracy urządzenia na komplecie baterii Na temat zewnetrznych czujnikow nie odpowiem, bo noe używałem. W słońcu jest bardzo czytelny ekran. Najgorzej jest w połmroku-wtedy musze włączać podswietlenie na max. Trasy mozna tworzyc w dowolnym narzedziu i wrzucac na uzadzenie, dane, wszystkie, sa zapisywane jako gpx, ktory mozna wyeksportowac. Na baterii trzyma roznie, zalezy ile czasu pracuje ekran. W gorach, w trzy dni x 9-10h wycieczki zuzywalem 2 baterie plus 2 do połowy. Racze.nie warro doplacac. Mozna wgrac bardzo dobre darmowe mapy, mozna tez zdobyc nielegalnie te płatne. Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Mam podobny bo większy model czyli Oregon 450, kupiłem bez map, można ściągnąć Ump darmowe , albo oczywiście też znaleźć płatne. Ekran na słońcu wyłączam na 0 podświetlenie bo słońce samo oświetla, tam chyba jest jakaś specjalna folia czy coś i normalnie widać jak z podświetleniem, jak mniej słońca to wtedy trzeba rozjaśnić. Do garmina używam 2 programów, ale teraz nazw nie pamiętam nie jeździłem jeszcze wypraw to ciężko upilnować zużycie przy krótkich jazdach, ale coś chyba z 15h będzie na AA Sanyo Eneloop 2500 mAh. Czujników itd nie mam to nie podpowiem. Wysłane z mojego GT-7100 SAMSUNG Galaxy Note 2. za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kekacz Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Czy warto dopłacać do wersji z mapą TOPO?Piszesz o produkcie Garmina pn. TOPO Polska 2011? Odpowiedź brzmi nie. Jeśli o mapie Topo PL to tak. Jest przed wszystkim aktualna, w ciągu roku są 4 aktualizacje w cenie i kosztuje mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piehursson Napisano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Mam podobny bo większy model czyli Oregon 450 Niby podobny ale to już wyższa półka i funkcjonalność też inna @@Kekacz, Piszę o Topo PL 2013 od Azymutu. Faktycznie jest warta tych 100 zł dopłacenia? Jak wygląda kwestia pokrycia? @@piotreeek, Dzięki z obszerną odpowiedź. Szkoda, że nikt z Was nie używa zewnętrznych czujników. Jeszcze jedno pytanie do Ciebie. Jeśli chodzi o eksport aktywności z Dakoty do Garmin Connect to odbywa się on w sposób zautomatyzowany czyli podłączam urządzenie do kompa i pliki są automatycznie transferowane jak w przypadku zegarków biegowych czy trzeba dziobać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreeek Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 to odbywa się on w sposób zautomatyzowany czyli podłączam urządzenie do kompa i pliki są automatycznie transferowane(...)? Szczerze pisząc, nie wiem. Moje gpxy pobieram ręcznie i wrzucam (właściwie - wrzucałem) też ręcznie na serwis śledzący moja aktywność. Da się również to zrobić automatycznie - coś tam można było wybrać i wyświetlało listę wszystkich gpxów na urządzeniu, ale było to mało precyzyjne, widziałem tylko skróconą datę (nie nadaje im nazw). A tradycyjnie, w windowsie, widzę pełną datę, wielkość pliku, etc Jest łatwiej. Często trzeba przyciąć gpx, na przykład jak zapomnę wyłączyć na czas jazdy pociągiem - to wszystko było mi łatwiej zrobić ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kekacz Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 @@Kekacz, Piszę o Topo PL 2013 od Azymutu. Faktycznie jest warta tych 100 zł dopłacenia? Jak wygląda kwestia pokrycia? Warta. Produkt Polski, dobre a nawet bardzo dobre pokrycie i spora szczegółowość tak do pieszych i rowerowych wycieczek. Ostatnio nawet doszły napowietrzne linie elektryczne. Kupiłem w zeszłym roku z etrexem 20 u siebie w mieście za 50 zł (taka promocja ze strony sklepu) i żałuję, że abonament na aktualizacje skończył mi się 10 października. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.