turysta Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Witam Postanowiłem kupić dla siebie pierwszą szosą. Długo wybierałem, patrzyłem i szukałem. Wstępnie decyzja padła na Canyon'a Ultimate CF SL problem w tym, że nie wiem, który wybrać, czy 8.0 czy 9.0. Obydwa różnią się grupą osprzętu. Pierwszy ma Campagnolo Athena 11 a drugi Shimano Ultegra 6800. Nie ukrywam, że za rower jedynie różniący się tą grupą osprzętu różnica 1000 zł to chyba dużo. Ultimate CF 8.0 http://www.canyon.com/_pl/roadbikes/bike.html?b=3240 Ultimate CF 9.0 http://www.canyon.com/_pl/roadbikes/bike.html?b=3241 Według Was warto dopłacić prawie 1000 zł i posiadać grupę osprzętu Shimano? A może Compagnolo Athena 11 to grupa niżej od Ultegry? Nie ukrywam, że wzrokowo bardziej mi się podoba Campagnolo. A może posiadacie dla mnie inną propozycję? Rower zamierzam kupić przed nadchodzącym nowym sezonem, aż tak mi się nie spieszy abym zakupu dokonywał już dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Wybor raczej bedzie sprowadzal sie do preferencji. W tym wypadku, chyba juz zadecydowales Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Nigdy nie miałem okazji jeździć na grupie osprzętu firmy Campagnolo, więc nie mogę porównać go z Ultegrą. Internet pisze, że jest to ta sama półka ostrzętu, ale różnica 1000 zł to nie za dużo? Aż tak bardzo Shimano się ceni i każe sobie płacić za samą markę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Raczej nic nie uzasadnia wyższej ceny Shimano, tyle tylko że jest to nowość w ofercie tego producenta, przyszłoroczna Ultegra ma 2x11 biegów. Z grup 2x11 chyba wolałbym jednak Campę, bo w użytkowaniu nie przekonuje mnie S z taką ilością biegów. Wg mnie minusem C jest głośna praca - nie zetkąłem się do tej pory z tyloma rowerami na Campie co na Shimano jednak w każdym przypadku łańcuch biegał po kasiecie głośno, bez względu na to która grupa Campy była zamontowana w rowerze. Manetki mają inną ergonomię - kwestia preferencji oraz mikroindeks lewej manetki co jest dużym plusem. Z nowych S 2x11 biegów miałem styczność z rowerami na Dura Ace - i mimo zachwytów w prasie uważam że nie pracuje to tak precyzyjnie jak 10tki. W zestawie z DA 2x11 są specjalne linki zapewniające redukcję oporu przy posługiwaniu się manetkami - faktycznie skrzynia biegów działa lekko jednak moim zdaniem nie lepiej niż 2x10 Shimano ze zwykłymi linkami. Do tego warstwa poślizgowa na linkach (teflon?) strzępi się już przy montażu i przykręceniu linek do przerzutek, nie mówiąć już o tym co jest w pancerzu po dłuższym czasie użytkowania. Jeśli to samo rozwiązanie oferuje fabrycznie nowa Ultegra to efekt może być odwrotny od zakładanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 http://allegro.pl/canyon-roadlite-al-12-11-ultegra-54-krk-i3633697239.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Jaki jest sens wrzucania takich propozycji? Polowa zakladanego budzetu, do tego kompletnie inna rama od w/w, nie wspominajac, ze jest alu. Ktora z koszulek wolalbys nosic, ta z napisem Shimano, czy Campagnolo? Ja tam do Shimano nic nie mam ale nie odkryje ameryki stwierdzeniem, ze jest to masowy, najpopularnieszy brand. A miec cos innego niz inni, jest mile. Nie mam pojecia, jak Athena wypada w porownaniu do Ultegry. Na szybko rzucilem okiem na wagi komponentow, sa porownywalne. I to jest ciekawe, skad ta roznica w wadze rowerow? Moze cos przeoczylem...? Moze byc mylaca pozycja w hierarchii Campy, 4 grupa po SR, Record i Chorusie. Np SR i Record sa bardzo zblizone do siebie. W Shimano jest duzo wiekszy przeskok pomiedzy Ultegra i DA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Dziękuję za porady. Muszę jeszcze wszystko na spokojnie poczytać. A zamawiając Ultimate CF'a 9.0 ze zmienionym osprzętem na Ultegrę 6700 z 6800 nie było by lepszym pomysłem? Widzę, że jest taka możliwość (chyba). Tak jak tobo pisze, że może nie warto pakować się 11 biegów. 6700 przynajmniej sprawdzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrMacko06 Napisano 25 Października 2013 Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Ja ostatnio stałem się posiadaczem nowego roweru szosowego ( możesz sprawdzić w garażu ), który moim zdaniem jest alternatywą dla tego, że Canyon chce więcej za Shimano. Powiem szczerze, że nie miałem okazji korzystać z Ultegry 6700 więc nie będę wstanie porównać, druga sprawa, że od strony technicznej to nie dodam nic nowego. Ale jeśli chodzi o wrażenia użytkowe to złego słowa nie mogę powiedzieć. Napęd chodzi gładko i tak jak sobie tego życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelSteinke Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Dziękuję za porady. Muszę jeszcze wszystko na spokojnie poczytać. A zamawiając Ultimate CF'a 9.0 ze zmienionym osprzętem na Ultegrę 6700 z 6800 nie było by lepszym pomysłem? Widzę, że jest taka możliwość (chyba). Tak jak tobo pisze, że może nie warto pakować się 11 biegów. 6700 przynajmniej sprawdzone. Jeśli masz na myśli Ultimate CF 9.0 z sezonu 2013 to zwróć uwagę, że to zupełnie inna rama niż CF SL 2014. Moim osobistym zdaniem wybór między Campą a Shimano to nie tyle dyskusja o działaniu sprzętu tylko co komu bardziej pasuje od strony ergonomii i sposobu działania manetek. Jakbym miał kierować się rozumem i kupował rower dla siebie to bym brał Ultegrę 2014, bardzo podobną do DA. Ale fantazja czasami podpowiada aby zdecydować się na coś mniej "opatrzonego" i tu do gry wchodzi Campa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 A czym oprocz malowania ta rama ma sie roznic od 2013? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelSteinke Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Ultimate CF 9.0, np. taki: http://magazyn.bikelife.pl/stories/canyon-ultimate-cf-9-0 to rama, która była w naszej ofercie juz od jakiegoś czasu, zastąpiliśmy ją nowym modelem który różni się paroma innymi szczegółami, głównie kształtem profili i materiałem ale także zastosowaniem press fita w suporcie, wewnętrznym prowadzeniem linek itp. Nowy Ultimate CF SL na sezon 2014 (http://www.canyon.com/_pl/roadbikes/series/ultimate-cf-sl.html) to te same formy jakie wykorzystujemy w modelu CF SLX ale z innym układem włókien i innym rodzajem zastosowanego carbonu przez co kosztują nieco mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 7 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Myślałem nad nową ofertą na 2014 rok. Mam rozumieć że rama z 2014 jest "lepsza" od tej zeszłorocznej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelSteinke Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Jak wyżej - Ultimate CF SL jest zupełnie inną, nową konstrukcją i jest lepszy od Ultimate CF z sezonu 2013. Większość różnic masz w moim poprzednim poście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Nie podazalem za ostatnimi zmianami. Pawel, masz moze realne wagi tych ram? Interesuje mnie 60 SLX i ta nowa SL w tym samym rozmiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelSteinke Napisano 7 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Masy, które są na stronie można uznać za realne dla rozmiaru M (56), czyli: - Ultimate CF SLX - 790 gramów - Ultimate CF SL - 940 gramów Nie miałem ich u siebie w biurze więc nie mam własnych fotek na wadze ale popytam i spróbuję takowe dostać. Możesz mi się przypomnieć na poland@canyon.com aby mi to nie umknęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonamed Napisano 23 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 Biorąc pod uwagę geometrię ramy Canyon CF SL/SLX do jakich modeli można ją porównać innych producentów ? Czy to typowo wyścigowa geometria czy może się też sprawdzić przy dłużyszch wycieczkach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 23 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 w temacie athena/ultegra, jak sobie robilem zestawienie wszystkich grup sprzetowych, to wyszlo mi, ze athena jest lzejsza od ultegry od 100g (przy korbie alu) do 200g (przy korbie carbon), za to jest calosciowo drozsza o 850zl na grupie w przypadku korby alu i 1450zl drozsza w przypadku korby karbon. jako ciekawostke dodam, ze rival jest 0.5kg lzejszy od ultegry ale jest 2050zl drozszy :- ) imho jak sie podoba athena to brac po prostu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 23 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2013 nonamed, te ramy maja typowo sportowe geometrie, co nie oznacza, ze beda niewygodne na dlugich trasach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 w temacie athena/ultegra, jak sobie robilem zestawienie wszystkich grup sprzetowych, to wyszlo mi, ze athena jest lzejsza od ultegry od 100g (przy korbie alu) do 200g (przy korbie carbon), za to jest calosciowo drozsza o 850zl na grupie w przypadku korby alu i 1450zl drozsza w przypadku korby karbon. jako ciekawostke dodam, ze rival jest 0.5kg lzejszy od ultegry ale jest 2050zl drozszy :- ) imho jak sie podoba athena to brac po prostu Przy cenie pomyliłeś się raczej znacząco. Za pełnego Rivala (jedna aukcja na osprzęt bez hamulców, druga na hamulce plus jeszcze zakup kasety) to około 2800 zł - ultegra kosztuje 750 zł? Masa grupy ultegra to 2441 gramów, rival to 2244, więc powiedzmy 200 wg strony http://www.totalcycling.com/component-weights.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 24 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 liczylem ceny katalogowe, innych nie widze sensu brac pod uwage, ale masz racje, pomylilem sie w cenach. Odnosnie wagi liczylem przy tej samej ilosci ogniw lancucha. korba, hamulce, manetki, p.przod, p.tyl, kaseta i lancuch. to co mi wyszlo: ultegra: 2800zl / 2680g athena z alu korba: 2503zl / 2556g athena z carb korba: 3133zl / 2468g rival: 4341zl / 2142g Teraz chyba dobrze bedzie, chociaz jeszcze posprawdzam w stosunku do powyzszego posta. Co ciekawe, korba rivala jest ciezsza od korby ultegra, ale reszta to kosmos, no i lancuch naprawde lekki jest. Wagi i ceny z bk bralem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 25 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 EDIT: ok, 2680 to di2 wazy, ultegra mi wyszla 2300 :E cos dalej nie halo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nonamed Napisano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Czy autor tematu kupił rower i może napisać coś o wrażeniach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Rower zamówiłem. Niestety okres oczekiwania jest bardzo długi. Niezwłocznie po otrzymaniu roweru poinformuję o wrażeniach.W końcu zdecydowałem się na wersję na Ultegrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 15 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 A co znaczy bardzo długi czas oczekiwania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego 2014 Rzędu 3 miesięcy od daty złożenia zamówienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.