Skocz do zawartości

[hamulce] 105tki dziwny luz

vitesse

Rekomendowane odpowiedzi

witam

posiadam hamulce 105 tki model br-1055 wersja long hamuja wyśmienicie, ale na glownej srubie ramie to którego dochodzi linka ma spory luz, hamulec rozbieralem i skladalem kilka razy, nie wydaje mi się zeby to była wina zużycia, ten luz to chyba przez to lozysko, mam jeszcze rx100 one tego lozyska nie maja i luzow brak... ten typ tak ma czy robie cos zle ?

Luz jest pomiedzy ramieniami hamulca, czy caly zacisk lata?

Jak pierwsza opcja, to moze krzywka do ktorej jest przykrecone ramie (te do ktorego mocuje sie linke) nie jest dokrecona.

Jest tam jeszcze lozysko, pomiedzy ta krzywka a ramieniem z barylka. Tam nie powinno byc luzow.

Ostatnia rzecz, jaka przychodzi mi do glowy, to tulejka, pomiedzy glowna sruba a ramieniem.

Rozkrec zacisk i sprawdz.

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/BR/EV-BR-5700-3015A_v1_m56577569830714256.pdf

lata tylko to ramie do którego jest barylka, reszta sztywna i bez luzu, postaram się wrzucić filmik, zacisk jak skrecam to kontruje tak by nie było luzu, ale nie za mocno by się płynnie ruszalo z tym pol ramieniem, lecz gdy hamulec przykrece do ramy okazuje się ze jest luz...

budowę tego hamulca znam juz na pamięć, 3 razy dziś skladalem :) ta nowsza 105tka ma te "same" elementy składowe, nawet myslalem ze odwrotnie dalem lozysko ale to nic nie daje

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...