Cox Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 HEJKAmuszę kupić oponę na przód do szeroko pojętego AMbyłem w sklepie i nabyłem Bontrager XR 3 team issue 2.3, niby fajnie, 550g dla 2,3 cala i grube ścianki i do tego TL, ale zawsze jest jakiś haczyk, napompowana opona na obręczy 19mm ma balon 48mm i klocki 52mm, jednym słowem lipa, powinno być 58mm i balon 56, jutro oddajeco mi doradzicie ? opona na przód, miękka mieszanka, na skały i korzenie, NN 2,25 performance (guma twardaaaaaa :/ ) nie dawał radyrozmiar 2.3 do 2,4 cala realniewaga +- 600g, bieżnik agresywny, wiadomo o co chodzi uprzedzając reakcje moderatorów, podobny temat założony przez Tomasha nie rozwiązał mojego problemu, więc zakładam nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Z miękkiej gumy zrobiony był stary MK Conti, z miękkiej mieszanki zrobiona jest też Schwalbe RoRo, obie z masą poniżej 550 gramów, bliżej do 2.4 ma RoRo niż ten MK. Prawdziwą przyczepną gumę będą miały opony do mniejszej lub większej ekstremy, ale nie będą ważyły tyle ile chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Prawda jest taka, że jeżeli chcesz opony większe niż realny rozmiar 2.2" (piszę realny ponieważ Continetal 2.2" deklarowany przez producenta = 2.0" realnie), powinieneś zmienić obręcz na szerszą. Minimum 21mm, najlepiej coś w okolicy 23-25mm. Inaczej im szersza opona na obręczy 19mm, tym bardziej będzie szła w górę niż na boki.Absolutne minimum w dodatku mocno budżetowe to Accent Airplane - znacznie więcej zyskasz na zmianie obręczy niż na kolejnej oponie 2.4", której do konca wlaściwie nie wykorzystasz, nawet na pograniczu niskiego ciśnienia bez efektu "pływania". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cox Napisano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2013 mam obręcz ritchey wcs, 390g, więc nie będe jej zmieniać nawet roku nie ma co do szerokści to ten NN 2,25 ma ok, tyle że mieszanka do d*** na przód (tył ok) ma na tej obręczy balon 54mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swider23 Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Schwalbe Hans Dampf, wagowo w 600g możesz się nie zmieścić, ale przyczepność bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Może Maxxis Ardent 2.25 lub 2.4? Przeglądają tematy AM na mtbr, np. http://forums.mtbr.com/all-mountain/all-mountain-hardtail-thread-post-up-yours-279265.html , widać, że ogromna ilość osób używa tych opon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.