Skocz do zawartości

[rower szosowy] problemy ze stukaniem, carbon!

mooozgh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, jak w temacie, strasznie coś mi trzaska (podczas pedałowania), nie ma rożnicy, czy mocniej czy słabiej, czy na stojąco czy na siedząco. Dźwiek przypomina takie jakby chrupanie, ciezko okreslic co to moze byc. Oto co już zrobiłem:

-wymiana suportu, kasety łańcucha, orzecha od kasety

-pedały nasmarowane przed wkreceniem

Ktos ma jakies pomysly ? Przedni zacisk mam troszkę zaśniedziały i delikanie luzny  ale watpie aby to bylo to ?

Moze piasta? Korba? bloki od pedałow?

Wczesniej przy takim chrupaniu zauwazylem ze blaty od kasety sa luzne, jednak po wymianie orzecha i przejechaniu ponad 100km slysze ze w dalszym ciagu cos delikatnie stuka (kaseta jest ok )

prosze o pomoc, pozdrawiam!

Napisano

Poluźnij zacisk podsiodłowy i zobacz czy sztyca ma luz na boki. Jeśli tak dotnij kawałek blaszki z puszki od piwa i ją usztywnij. Mi to pomogło.

Edit:

Doczytałem jeszcze, że na stojąco też trzeszczy. Więc powyższy sposób nie aktualny.

Napisano

Od siebie dodam, jazmo sztycy i prety siodla. Miejsce styku blokow z pedalami. To byl problem, z ktorym nie mogle sobie poradzic przez dluzszy czas. Po przeserwisowaniu wszystkiego, co bylo mozliwe, posmarowanie smarem miejsca styku pedalow z blokami, rozwiazalo problem.

Napisano

Z chęcią podepnę się pod temat bo również zauważyłem dziwne stukanie spod pedałów, bądź spod korby. Rower karbonowy osprzet tiagra może z 1000km nastukane. Oddałem go do serwisu to się dowiedziałem, że lewe ramie korby było niedokręcone i dlatego chrupotało. Po za tym serwisant rozkręcił napęd i nie stwierdził niesprawności. Na chwilę problem ustał. Aktualnie zrobiłem z 50-60km i gdy na podjeździe stanę na pedałach i mocniej nacisnę znów te stukanie. Już nie mam sił bo nie mam pojęcia w czym może być problem chyba nie będę musiał co wyjazd dokręcać korby?

Napisano

Ja u siebie miałem trzaski z okolicy suportu , pierwsze co zrobiłem to wymieniłem na nowy suport dla sprawdzenia ale to nie to....dokręciłem wszystko w rowerze co się da ,nie pomogło, następnie sprawdziłem i nasmarowałem od wew. strony zacisk sztycy i lekko samą sztycę , też nie to , dźwięk powtarzał się w jednym miejscu przy górnym położeniu prawego pedała , rozkręciłem pedały nasmarowałem łożyska jak również gwinty , też nie pomogło , w pewnym momencie nawet zastanawiałem się czy nie oddać jej na gwarancji , zniechęcony tym odgłosem przeszła mi ochota na jazdę mimo że sprzęt pracował naprawdę świetnie.

Po około miesiącu złapałem kapcia w tylnym kole i problem się rozwiązał........ :w00t: 

Nie podejrzewałem zacisku dołączanego do piast Novatec (taki z odkręcaną rączką) , mimo że zacisk był dokręcony to nieświadome obrócenie go w innej pozycji sprawiło że dźwięk zniknął, może to wynikło z minimalnego złego ułożenia koła w hakach ramy plus dodatkowa praca całego tylnego trójkąta.

Moja rama mnie oszukała bo dźwięk rozchodzi się po niej w taki sposób że ciężko jest znaleźć dokładne miejsce dźwięku.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

po problemie :)

a więc tak nie zrobiłem praktycznie nic, tylko dobrałem się do suportu, przetarłem dokładnie wszystko szmatką i problem znikł, myślę że może dostało się trochę syfu z racji tego ze ostatnio jeździłem w troszkę deszczowej pogodzie ;P

do zamknięcia :) oraz dziękuję za pomoc wszystkim, którzy się udzielali :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...