Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Solarforce L2/L2P od Grega

mfabry

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kupiłam i jestem zadowolona. Latarka jest zadziwiająco mała i lekka. Świeci przyzwoicie. Nikogo nie oślepiam, bo zawsze przekręcam lekko w dół (trasa po której jeżdżę jest dziurawa jak ser szwajcarski i inaczej po prostu się nie da). Jedyne czego nie mogę opanować to zmiana profilu - jakoś nie czuję dobrze tego włącznika (ale mam dwie lewe ręce, bo moja druga połowa nie ma takiego problemu). Uchwyt V1 dość solidnie trzyma latarkę (mimo to wzmocniłam całą konstrukcję gumką).

Napisano

Chyba też się skuszę, ale że nie oślepia to się dziwię. Z drugiej strony chodzi mi po głowie przesłonka z puszki po piwie więc jak nie tak, to inaczej da się z tym chyba po asfalcie jeździć :P

Napisano

Witam. Doszla w koncu do mnie latarka Solarforce L2 z driverem standard 1.3 i wlacznikiem rowerowym reverse. Nie ogarniam zmiany trybow oraz programowania. Czy w wersji standard jest wogole opcja stroboskop oraz czy jest mozliwosc powrotu do ustawien fabrycznych, bo cos namieszalem? Moze ktos pomoze, kto juz ma dluzszy okres do czynienia z tym cudem.

Napisano

Witam. Doszla w koncu do mnie latarka Solarforce L2 z driverem standard 1.3 i wlacznikiem rowerowym reverse. Nie ogarniam zmiany trybow oraz programowania. Czy w wersji standard jest wogole opcja stroboskop oraz czy jest mozliwosc powrotu do ustawien fabrycznych, bo cos namieszalem? Moze ktos pomoze, kto juz ma dluzszy okres do czynienia z tym cudem.

Tutaj masz pełną instrukcję obsługi tego sterownika:

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10929

Stroboskopów oraz ustawień fabrycznych tutaj nie ma. Takie opcje znajdują się na pokładzie wersji extended v1.0.

Napisz z czym dokładnie masz problem, a pomogę :)

Napisano

Ja kupiłem X1 900lm, długo zastanawiałem się czy potrzebuję aż tak mocnej lampki ale po pierwszej nocnej leśnej jeździe zdałem sobie sprawę że to optymalna jasność, bo widać i to co jest przed kołem, i to co jest kilkadziesiąt metrów przed nami. Gdybym wybrał coś słabszego to pewnie bym teraz żałował, tym bardziej że nawet te 900lm na kierownicy nie zastąpi czołówki - na zakrętach musiałem brać odpowiednio szerszą linię żeby doświetlić to co jest za rogiem, a wiadomo że nie zawsze jest miejsce na takie manewry. Na miejskich ścieżkach nie potrzebuję mocnego światła więc ustawiam latarkę pod kątem, zmniejszam moc i nie ma problemu. Ogólnie więc z zakupu jestem bardzo zadowolony.

Natomiast mam mieszane uczucia co do uchwytu Led Lenser.

Pierwsza rzecz to to że trzeba go mocno rozgiąć żeby wszedł na średnicę 31,8mm pod którą niby pasuje. Plastik jest twardy i po takim rozgięciu pojawiło się na nim rozjaśnienie od zbytniego odkształcenia, widać że nie był robiony pod taką średnicę ale Greg zapewnia że nic się nie stanie więc uwierzę na słowo. Biorąc pod uwagę cenę uchwytu, niesmak jednak pozostaje.

Druga sprawa to regulacja kąta. Jeśli ktoś kupi taki uchwyt z myślą że zamontuje go przy manetkach, a regulacją obrotu wyprostuje latarkę, to może się mocno rozczarować. Regulacja odbywa się skokami co 15 stopni, jeśli więc mamy kierownice giętą do tyłu o te typowe 9 stopni to musimy wybierać czy latarka ma świecić 15 stopni w jedną stronę czy 6 stopni w drugą.

Napisano

Druga sprawa to regulacja kąta. Jeśli ktoś kupi taki uchwyt z myślą że zamontuje go przy manetkach, a regulacją obrotu wyprostuje latarkę, to może się mocno rozczarować. Regulacja odbywa się skokami co 15 stopni, jeśli więc mamy kierownice giętą do tyłu o te typowe 9 stopni to musimy wybierać czy latarka ma świecić 15 stopni w jedną stronę czy 6 stopni w drugą.

Też miałem identyczny problem, którego pozbyłem się już w pewnym stopniu, ale z trochę innym uchwytem.

Jaką optykę wybrałeś, oraz czy ustawienie latarki ciut na lewo sprawia duży dyskomfort?

Napisano

Mam wersję z optyką TIR wąską. Na w miarę proste leśne ścieżki jest idealna, można jeździć z taką prędkością jak za dnia. Na ciasnych zakrętach trzeba jednak skręcać w ciemność. Z kolei na asfalcie nawet przy ustawieniu dość mocno w dół widać z daleka znaki więc jest optymalnie.

Co do uchwytu to swój zamontowałem kilka centymetrów od mostka więc świeci prosto. Przy takim zasięgu jaki te latarki oferują, odchylenie o kilka stopni w bok jest bardzo widoczne.

Napisano

Dzięki,

Pytam, ponieważ chcę się w przyszłości doposażyć w dwie latarki z optyką OP/TIR.

A że moja kierownica pozwoli wozić na sobie uchwyty właśnie skierowane delikatnie na boki zastanawiam się czy zda to egzamin :)

Mam na myśli uchwyty te standardowe - V1 bodajże.

Napisano

Z tego co gdzies wyczytalem, to na ciemne, lesne sciezki z zakretami najlepiej doposazyc sie dodatkowo w jakas czolowke, latarka na kierze oswietla droge, natomiast czolowka miejsca, w ktore kierujesz wzrok, jak np zakrety. Podobno najlepszy sposob.

Napisano

Tutaj masz pełną instrukcję obsługi tego sterownika:

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=10929

Stroboskopów oraz ustawień fabrycznych tutaj nie ma. Takie opcje znajdują się na pokładzie wersji extended v1.0.

Napisz z czym dokładnie masz problem, a pomogę :)

Aha, latarke juz ogarnalem. Ten poradnik jest niepelny (dot. Wlasciwie samego programowania sterownika), na forum swiatelka.pl znalazlem obszerniejszy opis jak obslugiwac latarke, bo od tego trzeba najpierw zaczac, a potem do ustawienia latarki pod siebie.

Napisano

Posiadam L2P od Grega w wersji extended (w pracy) oraz Noise 500 (do roweru) i powiem, że Noise mimo, że słabszy to jednak na rower jest po prostu latarką lepszą. Biorąc pod uwagę całokształt. Światło Noise daje minimalnie mniejsze ale jest  prostszy w obsłusze, solidniejszy i fajnie, że nie trzeba baterii wyjmować do ładowania.

Napisano

Z obsługą to fakt. Włącznik w L2P ciężko mi wyczuć, zwłaszcza w rękawiczkach z palcami, o zimowych nie wspomnę. W Noise nie ma problemu z wyczuciem. Światła jest jednak więcej w L2P stąd na pokładzie L2P, a Noise w kartonie :)

Napisano

Tak jak pisałem wcześniej, Solarforce daje światła naprawdę nieznacznie więcej. Przynajmniej ten, którego mam ja-na diodzie U2-1C zimna biel. Teoretycznie noise vs sf to 500lm vs 900lm ale w praktyce porównałbym bo 500lm vs 600lm.

Napisano

Użytkuje l2p od grega w starszej wersji(bez możliwości programowania przez użytkownika) Posiadam tryby 15-30-60-100% + strobo 25% i reflektor OP LED T5 4B .Co do włącznika to moim zdaniem warto dopłacić do reverse click.Jeśli chcesz sprawdzony uchwyt to bierz od grega led lensera,uwierz mi na słowo że użytkuje latarke+właśnie ten uchwyt od ponad roku i nie miałem żadnych nie przyjemnych sytuacji,mam tu na myśli wypadnięcie latarki z uchwytu i jak samej  latarki :thumbsup: Co do samych trybów to używam głównie 60% a pomiędzy 60 i 100% mocy nie ma zbyt dużej różnicy jeśli chodzi o moc świecenia.Jeśli miałbym kupować od grega jeszcze raz latarke to brałbym  EDC z soczewką TIR. L2 od L2P różni się głównie chyba tylko tym że l2p można postawić na stojąco a l2 nie.

Co do samych trybów to używam głównie 60% a pomiędzy 60 i 100% mocy nie ma zbyt dużej różnicy jeśli chodzi o moc świecenia

chyba masz zwykłą latarkę, jak może nie być różnicy 60 vs 100. To tak jakbys wziął żarówke 60 W i 100 W.

Napisano

Kolego z diodami tak właśnie jest. 60 i 100 Procent odnoszą się do prądów jakie daje sterownik a nie do ilości światła. Między 60 a 100 jest bardzo mało widoczna różnica w ilości światła ale czas świecenia różni się niemal dwukrotnie. Widać, że nie posiadasz L2 skoro porównujesz ją do zwykłych żarówek.

Napisano

Roznica miedzy 60 a 100% jest zauwazalna, szczegolnie jesli interesuje nas dalszy plan. Posiadam l2p extended 900lm

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...