OrzelPiotr Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 (edytowane) Swego czasu borykałem się z problemem wyboru oświetlenia, kolega ugupu okazał się bardzo pomocny, przy okazji obligując mnie do wykonania testu zakupionej latarki > padło na SolarForce Jako, że test jednej sztuki wydawał mi się mało miarodajny postanowiłem dorzucić jeszcze dwie opcję. W szranki stanęły trzy latarki z zakresu cenowego od 110 do 225 pln (oczywiście chodzi o same latarki bez baterii, ładowarek, itp.): Mactronic Bike Pro Scream 300lm 110 PLN EDC X1 XM-L2 T6 900lm extended - 160 PLN SolarForce L2P 900lm XM-L2 T6 3C - 225 PLN Test miał na celu wyłącznie porównanie strumienia światła. Poniższe "parametry" najbardziej obrazowały zaistniałą sytuację: przysłona: f7.1 ekspozycja: 20s ogniskowa: 10mm (APS x1.6 = 16mm) iso: 100 https://lh4.googleusercontent.com/8pf4fmeRUBMovXvEtJXcvxa3aKhtIcCTCqjFcBEZUTIH=w800-h600-no Każde zestawienie zawiera odnośnik w wyższej rozdzielczości (lupa) Mactronic EDC SolarForce Porównanie dla 100% mocy. Zestawienie wszystkich trybów razem dla każdej latarki Załącznik zewnętrzny wysoka rozdzielczość - 50Mb Ewentualne wnioski i ocenę pozostawiam szanownym kolegom :] Edytowane 22 Października 2013 przez 1415chris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Jak widać Mactronic Scream 300lm to też lampka ale na pewno nie rowerowa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ro35 Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 dobrze by było wiedzieć jaka optyka była zamontowana w X1 i L2P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 To pytanie do Piotra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razorjack Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Jak widać Mactronic Scream 300lm to też lampka ale na pewno nie rowerowa.... jakoś kilka lat temu nikomu to nie przeszkadzało, a lampki 200ml to był luksus i bogactwo.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Bo ludzie cieszyli się, że jest dużo światła. Teraz zaczynają rozumieć, że rozkład też jest ważny. Inna sprawa, że producenci szli w magię kandeli i robili bardzo skupione (np. cateye). Cyferki wysokie, ale światła tak naprawdę mizernie (zwykłe halogeny świeciły wtedy lepiej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) W L2P nie ma, żadnej optyki zwykłe mineralne szkiełko UCL® v.2 z dwustronną błękitną powłoką antyrefleksyjną, o przepuszczalności światła na poziomie 99% do tego reflektor OP i dioda T6 3C odpowiadająca za neutralną barwę światła OP - skrót od Orange Peel - czyli skórka pomarańczy - te reflektory mają powierzchnię pokrytą drobnymi zniekształceniami (dołki, wypukłości) coś jak skórka pomarańczy. To powoduje że niedoskonałości promienia zostają "rozmyte" i utrzymuje się przyjemny dla oka promień bez artefaktów - odbywa się to jednak odrobinę kosztem skupienia promienia. Co do EDC X1 to wszystko to samo, co w L2P - tyle, że z soczewką TIR (wąska) Edytowane 21 Października 2013 przez OrzelPiotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) jakoś kilka lat temu nikomu to nie przeszkadzało, a lampki 200ml to był luksus i bogactwo.. Na załączonych fotach widać wyraźnie że kiedyś to nie dziś, po co komuś 200-300 lumenów jak za te samą cenę lub niewiele drożej może mieć ich 800-900 Edytowane 21 Października 2013 przez ronina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Świetne porównanie. Punkcik leci. Ciekawy jestem jak by wypadło X1 z OP vs L2P. Bo z TIR widać, że świeci znacznie bliżej pod koła jednak może minimalnie węziej w dalszej odległości. Edytowane 22 Października 2013 przez BikoBiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Niestety nie mam dostępu do takiej konfiguracji, niebawem postaram się dorzucić jeszcze Noise 500 Pro, Sigma Pava, oraz UltraFire WF-502B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olkar Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Byłoby super jakbys dodał te lampki, szczególnie ciekaw jestem jak by wypadł bike noise pro na tle tych latarek. Już byłem zdecydowany na tą latarkę od grega ale jak podliczyłem wszystko to wychodzi, że za wszystko trzeba dać ok. 300 zł, zaczynałem od pułapu 150 zł, potem 200 zł, a teraz No zaczynam się deczko zastanawiać czy warto aż tyle dać no i na ile ja z tego skorzystam. Ostanio pare razy wracałem po zmroku praktycznie można powiedzieć bez lampki z przodu, bo sigma micro raczej nią nie jest i wtedy czuje zawsze jaki mam fajny amor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Czasami urządzamy sobie nocne eskapady i kolega właśnie z nosie pro 500 daje radę, mówię o jeździe po lesie w całkowitej ciemności i średnich prędkościach koło 20 km/h. Dodam jeszcze, że lampka istotnie nie odbiega mocą od l2p czy x1, druga sprawa, że nigdy nie pytałem z jakiego zakresu mocy korzysta, ja zwykle użytkuje 60% i mniej. Tak jak pisałem, przy następnej sposobności zrobię teścik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Jak widać Mactronic Scream 300lm to też lampka ale na pewno nie rowerowa.... Lampka została skierowana w dół, jest to ustawienie niepraktyczne do jazdy terenowej. Zadziera się do góry i masz światło o wiele bardziej rozproszone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Wszystkie latarki były ustawione w uchwycie którego ustawienie nie było korygowane - minimalne błędy pomiarowe nie mają wpływu na wynik. Jak ustawisz światło nad koło to i tak nie jesteś w stanie przewidzieć dokąd jedziesz bo świeci za słabo.Nie wiem czy mogę o tym wspomnieć, bo kolega ronina zrobił się ostatnimi czasy bardzo skryty - fakt faktem owa lampka scream 300, podobnie jak uchwyt oraz rower należą do niego, wnioskuje więc, że pewnie wiedział o czym pisze wyrażając swoją opinię w poprzednim poście. Edytowane 22 Października 2013 przez OrzelPiotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek87 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Fajny test, dzieki. Chyba nie ma co dopłacać 60 zł do SF. A orinetuje się może ktoś jak wypada Magicshine MJ-872 w stosunku do SF lub EDC X1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 27 Października 2013 Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Dziś wieczorem część druga naszych testów i porównań.W programie prawdopodobnie jeśli wszyscy dopiszą Noise 500,X1,SolarForce,Scream ,2x Ultrafire 502 oraz ulepszona metodyka testu.Zapraszamy do komentarzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) Zgodnie z wcześniejszymi ustaleniami poniżej link do nowego testu w którym uwzględniono następujące modele latarek: Mactronic NOISE 500 PRO Mactronic Bike Pro Scream 243lm Mactronic Bike Pro Scream 300lm Sigma Pawa UltraFire WF-502B WARM OP (ORANGE PEEL) EDC X1 XM-L2 T6 900lm extended (TIR wąska) UltraFire WF-502B COLD SMO SolarForce L2P 900lm XM-L2 T6 3C extended OP Test był przeprowadzony w godzinach wieczornych w lesie, widoczny na zdjęciach trójkąt ostrzegawczy znajdował się w odległości 50 metrów od aparatu, zaś połowę tej odległości wyznaczał fotelik dziecięcy, przy 12 metrze znajdował się biały pluszak. Parametry zdjęć: przysłona: f7.1ekspozycja: 10sogniskowa: 10mm (APS x1.6 = 16mm)iso: 200 Link do zdjęć testowych - każde zestawienie zawiera odnośnik w wyższej rozdzielczości (lupa) Pełne zestawienie Edytowane 28 Października 2013 przez OrzelPiotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 (edytowane) Errata: Sigma Pawa EDC X1 XM-L2 T6 900LM SolarForce L2P Odległości : - 50 metrów -samochodowy trójkąt ostrzegawczy - 25 metrów -fotelik samochodowy - 12 metrów -biała zabawka -pluszak Odległości wyznaczone 25 metrową taśmą mierniczą od siebie dodam że jak widać Chiny górą . Najlepiej dla mnie świeciłą : X1-ka,Solar,i oba Ultrafajery wf-502b.Mnie bardziej się podobała wersja 502-ki z żółta dioda i optyką OP. Godna odnotowania jest też lampka Noise 500,ale dość blade,"trupie" światło lecz nawet,nawet zasięg.Noise 500 zakłóca pracę licznika Sigmy STS (bezprzewodowy) właściciela. Sigma Pawa do miasta jak ulał. Dla siebie wybieram...... X1 !!! Resztą sprzętu w ciemnym lesie można sobie co najwyżej poświecić przy sikaniu.Zasięgu wtedy na pewno wystarczy. Pozdrawiamy... Edytowane 28 Października 2013 przez ronina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aflo Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Najszerzej świeci jakby NOISE 500, najdalej SolarForce L2P A kompromisem jest X1 jak dla mnie. I właśnie X1 posiadam i jestem z niej mega, mega zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andybike Napisano 28 Października 2013 Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Jaką wersję optyki ma x1 ? Bo są 3 wersje: reflektor OPsoczewka TIR wąskasoczewka TIR szeroka Domyślnie jest chyba TIR wąska ale nie jestem pewien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Co do EDC X1 soczewka TIR (wąska) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) Wnioski są jasne jak... EDC i Solarforce Wielbiciele tutaj na forum mactroniców screamówi innych fabrycznych lampek na własne oczy mogą się przekonać za co się płaci takim firmom a za co chińczykom . Jedynie Noise może dotrzymać kroku dzięki rozkładowi. Kolejny punkcik leci oraz PW. edit Nie jestem pewien czy nie lepiej byłoby krótszy czas jednak przyjąć bo różnice między trybami zacierają się, jak również nie widać znaczących różnic w mocy światła miedzy niektórymi latarkami, a jak wiemy są. Edytowane 29 Października 2013 przez BikoBiko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 Świetny test Macie jakiś pomysł na przesłonę, żeby nie oślepiały na ulicy? Poza oczywiście wielką improwizacją typu wycinanka z rolki po papierze toaletowym, takie coś pewnie bardzo trwałe nie będzie.Czy utrafire w teście to: allegro.pl ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) W kwestii oślepiania to w miejskich warunkach wystarczy latarkę skierować w dół i wybrać słabszy tryb, osobiście latarkę SolarForce mam zamocowaną na tulejach dystansowych pod mostkiem za pomocą poniższego uchwytu, idealnie wpasowuje się między pancerze a przy okazji bardzo łatwo mogę zmieniać kąt padania światła.Co do Ultrafire to zapytam... Nie jestem pewien czy nie lepiej byłoby krótszy czas jednak przyjąć bo różnice między trybami zacierają się, jak również nie widać znaczących różnic w mocy światła miedzy niektórymi latarkami, a jak wiemy są. Postanowiliśmy tak dobrać parametry ekspozycji by jak najbardziej odzwierciedlić pracę latarki w rzeczywistości, czyli możliwie najbardziej zbliżyć to co widzi oko z tym co jest na zdjęciach. Istotnie, mocniejsze latarki prześwietlały pewne części kadru w związku z czym ich praca w realu prezentuje się lepiej niż na zdjęciach, mimo to osobiście uważam, że ten błąd pomiarowy nie wpływa istotnie na meritum testu. Edytowane 29 Października 2013 przez OrzelPiotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 29 Października 2013 Udostępnij Napisano 29 Października 2013 (edytowane) Uwierzcie lub nie ale sporo się kolega napracował przy ustawianiu parametrów naświetlania.Jak najmocniejsza latara ładnie wyszła to znów najsłabszej niewiele było widać.Prawda jest taka że najlepsze latarki nie dały ŻADNEJ szansy słabszym. Screamy może i dobre do miasta ale jazda z nimi w lesie wymaga sporo uwagi. Wiem bo ją mam na co dzień. Edytowane 29 Października 2013 przez ronina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi