Deter Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Planuję w swojej korbie FC-M 442/443 (48-36-26) ściągnać blat i zostawić 2 tarcze. Kupno krótkich śrub z kominami to wydatek około prawie 40 zł - a przecież na jedno wyjdzie jeśli kupię 4 podkładki. Czy orientuje się ktoś jakie wymiary powinny mieć te podkładki? Mocowanie korby jest takie, że na średniej tarczy z przodu i najmniejszej koronce z tyłu przekos jest niewielki, Na rowerze crossowym 36x11 to już sporo i nawet tego nie używam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Października 2013 I jeszcze pomyśl o nowym suporcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Bo jeżeli będziesz miał dwa blaty, czyli np 3 i 2 o dobranej wielkości na 2x1 będziesz miał defakto 3x1 czyli duży prekos i aby go zminimalizować i zoptymalizować linię łańcucha oraz prace napędu należy wybrać krótszy suport. Jak wybierzesz opcje 1 i 2 to to samo ale w druga stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2013 W planie mam ściągnąć blat i zostawić 1 i 2. Na średniej z przodu nie ma dużego skosu na 2x9. Na 2x6 łańcuch jest prosto, więc nie będzie problemu z przekosami i od 2x3 do 2x9 obsłuży bez problemu. Kiedy ściągnę blat, to wtedy młynek będzie obsługiwał na kasecie 1-6, a średnia 3-9. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Października 2013 No skoro wymiana nie jest konieczna to lepiej dla ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2013 No lepiej, lepiej Korby dwublatowe są dość drogie - niestety. Tak więc albo kupię 4-milimetrowe śruby z kominami, albo podkładki. Stąd moje pytanie o dokładne wymiary tych podkładek Mnie na początku też zdziwiło, że przy 2x9 łańcuch ma niewielki przekos - poza tym ja nawet 2x9 nie używam. To jest 36x11 przy 28-calowych kołach - to daje przy kadencji 95-100 aż 41-43km/h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Jeździsz z kadencją 100? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 21 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Jeśli wierzyć temu kalkulatorowi to na moim rowerze wygląda to tak http://www.gear-calculator.com/#KB=26,36,48&RZ=11,12,13,14,16,18,21,24,28&GR=DERS&TF=95&UF=2205&SL=2 Kadencja 90 to minimum. Przykładowo przy 36x18 nie schodzę poniżej 24 km/h - czyli kadencja 91. Na tym przełożeniu staram się utrzymywać przynajmniej 25 km/h - czyli kadencja 95. Kadencja 100 to już 26.5 km/h więc kiedy chcę przyspieszyć na jakiś czas to tak kręcę. Mój poziom wytrenowania jest taki sobie więc przy wyższej kadencji po prostu brakuje mi mocy na tym przełożeniu Jednak przy biegu niżej (36x21) w planie mam wplatanie odcinków na kadencji 106 - czyli 24 km/h. Większej kadencji w mojej fantazji nie przewiduję do normalnej jazdy. Problemem jest też to, że im wolniej się jedzie tym trudniej o wysoką kadencję. Ale odpowiadając w sposób krótki - tak, kręcę ze średnią około 95 i zdarzają się długie odcinki na 100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 36x18 nie schodzę poniżej 24 km/h Jakoś nie mogę sobię tego wyobrazić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2013 36x18 nie schodzę poniżej 24 km/h Jakoś nie mogę sobię tego wyobrazić Dlaczego? Co tutaj jest trudnego do wyobrażenia? Nie rozumiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Nie wiem, na pierwszy rzut oka wyglada na to że powybijałbym sobie zęby kolanami, po prostu kadencja była by jakaś kosmiczna, ale jutro to sprawdzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Jedni sa wysoko obrotowi inni nisko ... jak silniki Ja sie przestawiłem z nisko obrotowe jazdy na średnio/wysoką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krism4a1 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 No ja rozumiem, ale... mam 36x17, lub 36x20 - najbliższy do kolegi to 36x17 i chyba jadąc 25km/h to kadencja była by ogromna, ale mogę się teraz mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 23 Października 2013 Udostępnij Napisano 23 Października 2013 To wychodzi niecałe 90rpm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deter Napisano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Października 2013 krism4a1 A też masz takie same koła i opony jak ja? To wbrew pozorom też ważne. Puklus Ja tylko nieznacznie się przestawiałem. Kiedy zacząłem jeździć rowerem - a było to niedawno, bo od lipca tego roku - to po odkryciu tego kalkulatora zobaczyłem, że jeżdżę z kadencją 85. W miarę rozkręcania się i powolnego budowania formy teraz 95 nie stanowi żadnego problemu. Być może nie mam z tym problemu, bo na rower wsiadłem po latach biegania gdzie już dawno przestawiłem się na wysoką kadencję? Kiedy jednak jeżdżę po górach to brakuje mi miękkich przełożeń i kręcę dość twardo - dlatego od jakiegoś czasu myślę nad tanią modernizacją napędu. W załączniku jest profil przykładowej trasy (Góry Kaczawskie to moje rodzinne tereny). Wjazd na ratio 1.24 na stojąco to (jak dla mnie) twarde piłowanie. 1.24 to przy moich 28-calowych kołach jest 26x21. Na siedząco na najlżejszym przełożeniu 26x28 mam problem z uzyskaniem kadencji 60! Dlatego zastanawiam się nad tym by wywalić młynek 26 i kupić 22. Taki zestaw 22-36 i kaseta 11-28 byłby tanim i dobrym rozwiązaniem. Nie wiem tylko czy nie będę musiał obniżać przerzutki i skracać łańcucha jak zabraknie 4 ząbków na młynku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 23 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Ja swoją przemianę zawdzięczam pieszemu amorki bez blokady, był lekko za miękki, wiec górki na stojąco pochłaniał 50% energii a po co ... wolałem kręcić na siedząco a to wymuszało wyższa kadencje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.