Skocz do zawartości

[korba]

Deter

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję w swojej korbie FC-M 442/443 (48-36-26) ściągnać blat i zostawić 2 tarcze.

Kupno krótkich śrub z kominami to wydatek około prawie 40 zł - a przecież na jedno wyjdzie jeśli kupię 4 podkładki. Czy orientuje się ktoś jakie wymiary powinny mieć te podkładki?

Mocowanie korby jest takie, że na średniej tarczy z przodu i najmniejszej koronce z tyłu przekos jest niewielki, Na rowerze crossowym 36x11 to już sporo i nawet tego nie używam.

• Mod Team

Bo jeżeli będziesz miał dwa blaty, czyli np 3 i 2 o dobranej wielkości na 2x1 będziesz miał defakto 3x1 czyli duży prekos i aby go zminimalizować i zoptymalizować linię łańcucha oraz prace napędu należy wybrać krótszy suport. Jak wybierzesz opcje 1 i 2 to to samo ale w druga stronę ;)

W planie mam ściągnąć blat i zostawić 1 i 2. Na średniej z przodu nie ma dużego skosu na 2x9. Na 2x6 łańcuch jest prosto, więc nie będzie problemu z przekosami i od 2x3 do 2x9 obsłuży bez problemu.

Kiedy ściągnę blat, to wtedy młynek będzie obsługiwał na kasecie 1-6, a średnia 3-9.

No lepiej, lepiej :)

Korby dwublatowe są dość drogie - niestety. Tak więc albo kupię 4-milimetrowe śruby z kominami, albo podkładki. Stąd moje pytanie o dokładne wymiary tych podkładek :)

Mnie na początku też zdziwiło, że przy 2x9 łańcuch ma niewielki przekos - poza tym ja nawet 2x9 nie używam. To jest 36x11 przy 28-calowych kołach - to daje przy kadencji 95-100 aż 41-43km/h.

Jeśli wierzyć temu kalkulatorowi to na moim rowerze wygląda to tak http://www.gear-calculator.com/#KB=26,36,48&RZ=11,12,13,14,16,18,21,24,28&GR=DERS&TF=95&UF=2205&SL=2

Kadencja 90 to minimum. Przykładowo przy 36x18 nie schodzę poniżej 24 km/h - czyli kadencja 91. Na tym przełożeniu staram się utrzymywać przynajmniej 25 km/h - czyli kadencja 95.  Kadencja 100 to już 26.5 km/h więc kiedy chcę przyspieszyć na jakiś czas to tak kręcę.

Mój poziom wytrenowania jest taki sobie więc przy wyższej kadencji po prostu brakuje mi mocy na tym przełożeniu :) Jednak przy biegu niżej (36x21) w planie mam wplatanie odcinków na kadencji 106 - czyli 24 km/h. Większej kadencji w mojej fantazji nie przewiduję do normalnej jazdy.

Problemem jest też to, że im wolniej się jedzie tym trudniej o wysoką kadencję.

Ale odpowiadając w sposób krótki - tak, kręcę ze średnią około 95 i zdarzają się długie odcinki na 100.

krism4a1

A też masz takie same koła i opony jak ja? To wbrew pozorom też ważne.

Puklus

Ja tylko nieznacznie się przestawiałem. Kiedy zacząłem jeździć rowerem - a było to niedawno, bo od lipca tego roku - to po odkryciu tego kalkulatora zobaczyłem, że jeżdżę z kadencją 85. W miarę rozkręcania się i powolnego budowania formy teraz 95 nie stanowi żadnego problemu.

Być może nie mam z tym problemu, bo na rower wsiadłem po latach biegania gdzie już dawno przestawiłem się na wysoką kadencję?

Kiedy jednak jeżdżę po górach to brakuje mi miękkich przełożeń i kręcę dość twardo - dlatego od jakiegoś czasu myślę nad tanią modernizacją napędu.

W załączniku jest profil przykładowej trasy (Góry Kaczawskie to moje rodzinne tereny). Wjazd na ratio 1.24 na stojąco to (jak dla mnie) twarde piłowanie. 1.24 to przy moich 28-calowych kołach jest 26x21. Na siedząco na najlżejszym przełożeniu 26x28 mam problem z uzyskaniem kadencji 60! :)

Dlatego zastanawiam się nad tym by wywalić młynek 26 i kupić 22. Taki zestaw 22-36 i kaseta 11-28 byłby tanim i dobrym rozwiązaniem. Nie wiem tylko czy nie będę musiał obniżać przerzutki i skracać łańcucha jak zabraknie 4 ząbków na młynku... 

post-169023-0-29315600-1382556248_thumb.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...