Skocz do zawartości

[Trenażer] Trenażery Elite vs Tracx

Laos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czy ktoś mial doczynienia z trenażerami Elite i Tracx i może porównać ? Jak z głośnością i z stabilnością obydwu ? Co do modeli to raczej interesują mnie taki najtańsze do 600zł.

Pozdrawiam

Napisano

Porównania nie mam ale sam użytkuję trenażer elite novo 8. Rzeczy na które należy zwrócić uwagę to:

• typ oporu; najczęściej magnetyczny, w zupełności wystarcza, dostępne są też jakieś hydrauliczno-magnetyczne
  • regulacja oporu; ja mam 8 poziomów oporu, 4 jest bardzo ciężki, wszystkie wyżej to jak jazda w piachu pod górkę z plecakiem, teraz pewnie wybrałbym nieco tańszy model z tylko 5 poziomami oporu, prawdopodobnie moc jest taka sama tylko przeskoki między biegami większe
  • rolka, w sumie najważniejszy element, metalowe są głośne, te pokryte gumą/żelem mniej hałasują

Na stabilność nie narzekam, jak przypedałuję na stojąco mocno wychylając się na boki to trenażer trochę się unosi ale nie da się przewrócić. Poza tym fajna sprawa że mój trenażer ma dźwignię która umożliwia szybki montaż roweru.

Napisano

A więc:

1. z Elite i Tacx ma do czynienia większość, bo to dwaj najwięksi producenci;

2. ale wątpię aby na jakimkolwiek forum były osoby, które mogłyby się wypowiedzieć ogólnie o wszystkich wyrobach tych firm.  Raz że jest ich dużo, dwa że owa osoba musiałaby objechać wszystkie w ciągu jednego sezonu (bo modele odświeża się co sezon), a to nierealne;

3. lepiej poszukać testów w magazynach rowerowych np. na bikeradar.com lub http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,myofpy8qhu

4. a poza tym decyduje nie firma tylko konkretny model.  Obie robią rzeczy generalnie godne polecenia.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witam

Czy ktoś mial doczynienia z trenażerami Elite i Tracx i może porównać ? Jak z głośnością i z stabilnością obydwu ? Co do modeli to raczej interesują mnie taki najtańsze do 600zł.

Pozdrawiam

Różnią się sposobem docisku koła do rolki - w TACXIe odpowiednim zaciskiem, w Elite - grawitacyjnie (koło na ramie opiera się o rolkę).

Elite Fluid oraz Hydromag są wg testów bardzo ciche, ale wyższe modele TACXa także nie hałasują. W Elite sprzed trzech lat (taki model z podstawką przypominającą trójkąt) były pewne problemy ze stabilnością, ale teraz ramy są stabilniejsze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...