Badek Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Witam, Od lutego latam na rowerku MTB - w 95% po asfalcie. Od tamtego czasu najeździłem 4.3 tysiące kilometrów - były okresy, kiedy jeździłem codziennie po 30km, a były okresy, kiedy wychodzę na rower 2x w tygodniu (jak np. obecnie). Chcę to zmienić. Chcę popracować nad formą. Moją ambicją jest start w kilku maratonach, zmniejszenie wagi oraz poprawienie formy. Ważę 87kg, mam 17 lat. Moje życiówki to 15km ze średnią ok. 32kmph oraz przelot 8-godzinny - 147.91km (zrealizowane 2 tygodnie temu). Nie mam za bardzo z kim jeździć, ani z kim się konsultować (niestety nie znam ambitnych kolarzy). Mieszkam na pomorzu, niedaleko Koszalina - tereny nizinne. Jak trenować, aby przyniosło to skutek? Generalnie chodzi o to, by zwiększać średnią prędkość oraz dystans maksymalny, jaki mogę przejechać. Jednak aby móc latać naście godzin za jednym zamachem, trzeba mieć czas. Ja go niestety nie mam. Ciężko pogodzić szkołę, pracę, dom, rodzinę i rower. Więc szukam planu treningowego. Macie coś godnego polecenia dla mojego przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Zacznij biegać, dzięki temu wzmocnisz mięśnie i stawy. Krótkotrwałe, a przynosi efekty. Najpierw powoli, żeby ścięgien nie pouszkadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUTY123 Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Kolego ja jestem w takiej samej sytuacji jak ty jednak teraz zaczyna się zima oczywiście już nie ale mało czasu wiec tak zimę to siłownia i basen najlepiej. A gdy cieplej to rower i jak najszybciej jak najdalej i jak najciężej tylko właśnie najlepiej z pulsometrem . Tylko dobre nawodnienie dobra rozgrzewka i będzie git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Zacznij biegać, dzięki temu wzmocnisz mięśnie i stawy. Krótkotrwałe, a przynosi efekty. Najpierw powoli, żeby ścięgien nie pouszkadzać. kolega pisze, że ma mało czasu a Ty mu jeszcze biegać doradzasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Za bieganiem nie przepadam, a rower uwielbiam. Jak się pojawi pierwszy śnieg to kolcuje opony i dalej kontynuuję jazdę - nawet przy mrozach -20C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 kolega pisze, że ma mało czasu a Ty mu jeszcze biegać doradzasz Kolego bieganie jest znacznie mniej czasochłonne niż pedałowanie i bardziej efektywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 ale jak nie lubi w końcu to forum rowerowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldziu Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 sam pisał przecież, że ma zamiar pozbyć się kg. czyli bieganie najefektywniejsze do tego celu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Zima to czas na ogolnorozwojowke. Bieganie, basen, silownia. Rower np w weekend dlugie jazdy w tlenie a w tygodniu skupic sie na pracy nad ogolna sprawnoscia. Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 A co Panowie myślicie o biegówkach - nartach biegowych? Mam ekstra tereny w okolicy (Jakuszyce ) i planuję zacząć zabawę z nartami tej zimy. Rower nie pójdzie na pewno w odstawkę, bo chcę pojeździć zarówno w terenie (opony z kolcami czekają), jak i kupiłem trenażer, ale wiadomo - ruch na świeżym powietrzu najlepszy. Poza tym biegówki wydają się bardzo ciekawe A jak biegówki, to co powiecie jeszcze o zwykłych nartach zjazdowych - dają coś do kondycji na rowerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 @adhed Jeżeli chodzi o samą kondycję to zjazdówki niewiele dają, a raczej praktycznie nic, bo wjeżdżamy wyciągiem. Jednak zauważyłem, że są dość dobre na mięśnie nóg. Zauważone z własnych obserwacji, nie prowadziłem badań naukowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Co do kondycji na pewnie zbyt wiele nie mogą dać, ale na pewno bardziej obciążają kolana prawda? Więc można sobie co nie co wyrobić, jak i... jakąś kontuzję złapać Biegówki mam nadzieję, że mi się spodobają, bo chciałbym pośmigać w górach także gdy będzie tam dużo śniegu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 22 Października 2013 Udostępnij Napisano 22 Października 2013 kolega pisze, że ma mało czasu a Ty mu jeszcze biegać doradzasz Kolego bieganie jest znacznie mniej czasochłonne niż pedałowanie i bardziej efektywne To jeszcze mało wiesz. Bieganie jest dobre dla biegaczy, rower dla rowerzystów. Do autora, jak juz masz trenażer i ograniczony czas, to poszukaj jakiś ukierunkowanych treningów na bazie HIIT. 30min 5/6 razy w tygodniu wysokiej jakości trening wraz z ćwiczeniami na core muscles. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Badek Napisano 22 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2013 jak juz masz trenażer i ograniczony czas, to poszukaj jakiś ukierunkowanych treningów na bazie HIIT. 30min 5/6 razy w tygodniu wysokiej jakości trening wraz z ćwiczeniami na core muscles Nie mam trenażera. Dla mnie jazda rowerem równa się pokonanym kilometrom w przestrzeni, obserwując świat, a nie lataniu w miejscu (choć wygodniejsze i mniej czasochłonne). Bieganie jest dobre dla biegaczy, rower dla rowerzystów. Dziękuję Gdybym chciał biegać, to poszukałbym z pewnością forum dla biegaczy. Bieganie mnie nie kręci, wolę rower, nawet gdy efekt przyrostu formy i chudnięcia jest kilka razy wolniejszy (chociaż chciałbym na tym zyskiwać możliwie najwydajniej, zachowując zdrowie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUTY123 Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Kolego bieganie jest znacznie mniej czasochłonne niż pedałowanie i bardziej efektywne Kolego nie zmuszaj ludzi do czegoś czego nie lubia ja np. na rowerze uwielbiam jeździć tak jak autor tematu a biegać nie nienawidzę gdyż od razu mnie łapię skurcz gdzieś w okolicy klatki na dolę i mnie przydusza a na rowerku walnę sobie 100km i jest ok. i Mogę pedałować i pedałować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Kolego nie zmuszaj ludzi do czegoś czego nie lubia ja np. na rowerze uwielbiam jeździć tak jak autor tematu a biegać nie nienawidzę gdyż od razu mnie łapię skurcz gdzieś w okolicy klatki na dolę i mnie przydusza a na rowerku walnę sobie 100km i jest ok. i Mogę pedałować i pedałować Nikogo do niczego nie zmuszam Sam miałem ogromny problem żeby zacząć biegać, nienawidzłem tego. Ale w końcu się przemogłem i nie mam żadnych oporów. Dla chcącego nic trudnego. x) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JeruTheDamaja Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Ja też nigdy nie biegałem. Już kilka treningów i jest coraz lepiej. Spodobało mi się. Dobre rozwiązanie na ciemne wieczory, kiedy organizm chce wysiłku, a rowerem nie ma szans... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieniol Napisano 24 Października 2013 Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Ja biegać też nie lubię. Ale biegam z rozsądku. Teraz dzień jest już coraz krótszy, niedługo przyjdą deszcze i śniegi. Bieganie jest w takich warunkach bezpieczniejsze i czystsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vitesse Napisano 25 Października 2013 Udostępnij Napisano 25 Października 2013 ciekawi mnie co ma tytul tematu do padających tu odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 25 Października 2013 Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Trening kolarski polega też na bieganiu a żeby trenować w konkretnej strefie potrzebny jest pulsometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.