Janek198 Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Mam pytanie bo nie znalazłem podobnego tematu jak sie sprawuje ten amorek ? Jak działa i czy da się go samemu wyczyścić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozl Napisano 3 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Jestem posiadaczem tego amorka od kwietnia Konserwacja ? Po każdej jeździe oczywiście przetrzeć brunoxem (lub innym środkiem) lagi i raz na rok nasmarować go Jak dotąd niestety nie ominęła mnie usterka ;/ Jadąc po błotnistej drodze chciałem aby błoto zeszło mi z przedniego błota ,więc uderzałem jak najmocniej (może przesadziłem) o ziemię jadąc na nim i amortyzator raz odbijał mocniej i raz szybciej. Okazało się ,że olej wyciekł przez dolną uszczelkę. Kupiłem ją w sklepie sanitarnym (koszt to marne kilka groszy) ,wymieniłem ją i dolałem oleju Castrola 10W. Jeszcze nasmarowałem dosyć mocno smarem i do dziś nie mam z nim żadnych problemów Praca amortyzatora ? Wyśmienita ! Ja już dobrze wyregulowałem sobie stopień naprężenia sprężyny i powrotu to tłumi mi tak dobrze wystające korzenie kiedy jadę lasem że ich prawie nie czuję Mam wersję 100mm. Cały ten zakres wykorzystuję bez problemu przy wadze 68kg. Tak na podsumowanie jest to fajny amorek, przy którym nie trzeba się męczyć przy konserwacji i bardzo dobrze pracuje Sama budowa tego amorka jest prosta jak cep PS: Jest to kontynuacja Rock Shox Dart 2 ,który jest darzony pozytywnymi opiniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 4 Listopada 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 wymieniłem ją i dolałem oleju Castrola 10W Do tłumika wlałeś 10w?? Tam powinno być 5w z tego co pamiętam. Z brunoxem nie przesadzaj, bo wiesz ze ten widelec jest smarowany olejem, chyba ze jego konstrukcja rożni sie od 30 i 32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozl Napisano 5 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Tak, dobrze pamiętasz. W książce serwisowałem na stronie producenta też tam tak pisze ,lecz Castrol ten jest tak rzadki że aż prawie porównywalny. Jak go rozbierałem to tam gdzie jest sprężyna był sam smar ,natomiast tam gdzie tłumik był olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek198 Napisano 12 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Dzięki wielkie za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi