matis1906 Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Witam W Cannondale Flash 3 mam suport BB30 , domyślam się ze demontaż korby jest podobny do demontażu korby na wkładzie HT II . Jednak mam problem ze znalezieniem czegoś co mogło by zastąpić mi klucz do wykręcania ramion korb , standardowy klucz ma mniejszą średnicę gwintu. Zwykły klucz : http://www.rower.com/images/bb_l/1836.jpg Potrzebuję domowego sposobu ( metoda jedynie niedestrukcyjna ! ) Lub namiaru na sklep z takowym kluczem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Co to za model korby? Klucz do demontażu korby bb30?? Pierwsze słyszę wydaje mi się że powinno się to rozkręcać zwykłym imbusem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Nie wiem co Ty tam kombinujesz ale procedura jest identyczna jak w przypadku prawie każdej korby z zintegrowaną osią a już na pewno Shimano bo zapewne takową posiadasz. Odkręcasz śruby imbusem przy ramieniu korby a potem ją wyciągasz. Jedyne co tam jeszcze poza imbusem jest wymagane to nasadka do śruby kontrującej http://archiwum.allegro.pl/oferta/bike-hand-yc-27-klucz-do-korb-suportu-lozysk-ct-i3283259199.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Nie wiem co Ty tam kombinujesz ale procedura jest identyczna jak w przypadku prawie każdej korby z zintegrowaną osią a już na pewno Shimano bo zapewne takową posiadasz. Odkręcasz śruby imbusem przy ramieniu korby a potem ją wyciągasz. Jedyne co tam jeszcze poza imbusem jest wymagane to nasadka do śruby kontrującej http://archiwum.allegro.pl/oferta/bike-hand-yc-27-klucz-do-korb-suportu-lozysk-ct-i3283259199.html Jeżeli pisze że bb30 to na pewno nie shimano. Obstawiam srama.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jordan29 Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Wszystkie korby Sram na BB30 i PF30 przykręca/odkręca się imbusem 10mm, od strony napędowej, śruba jest centralną częścią korby i wkręca się w oś 30mm, tej śruby się nie wyciąga, odkręcając ją odrazu "zchodzi" nam korba. Od strony nienapędowej jest plastikowa nakrętka do kasowani luzów, blokowana na imbus 2mm. Nadmienię że korby GXP przykręca się od strony nienapędowej i nie ma korb Shimano z osią 30mm, tylko 24mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 @jahoo84 na pewno może być Shimano i to dyskusji nie podlega. Wystarczy dla przykładu zerknąć na specyfikację tego Cannondale i korbę jaka tam jest zamontowana. Poza tym są wkłady Press Fit BB30 Adapter do korb Shimano, FSA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jordan29 Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 @jahoo84 na pewno może być Shimano i to dyskusji nie podlega. Wystarczy dla przykładu zerknąć na specyfikację tego Cannondale i korbę jaka tam jest zamontowana. Poza tym są wkłady Press Fit BB30 Adapter do korb Shimano, FSA. Zobacz co gość ma w garażu, bo ja tam widzę korbę BB30, poza tym nie napisała jaki to rocznik, a wyraźnie napisała że ma suport BB30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Moja wypowiedz dotyczyła tego stwierdzenia: Jeżeli pisze że bb30 to na pewno nie shimano. Obstawiam srama.... Jest to nie prawda i tyle w temacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Panowie korba to: Sram X1400 . Dobrze , inaczej sformułuję pytanie : jak zdjąć ramię korby od strony nienapędowej ? Wystarczy jedynie odkręcić śrubę na imbus 10mm od strony napędowej i ramię z przeciwnej strony samo się zdemontuje ? I don't get it. BTW, nie udało mi się odkręcić tej aluminiowej śruby na imbus 10mm od strony napędowej , prędzej wyrwał bym cały wkład z korbą niż odkręcił tą śrubę . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Jeśli masz krótkie imbusy, może być problem z odkręceniem korby. Dłuższe ramię musi pomóc. Lewe ramię jest zintegrowane z wałkiem. Żeby je zdjąć wystarczy odkręcić prawe ramię. A jeśli nadal nie potrafisz zrozumieć, jak to działa, obrazki zawsze tłumaczą więcej, niż słowa: http://cdn.sram.com/cdn/farfuture/QO02hI2HG8J7D3jKzc9lna0hPY4l49lVfXoAfFU1gPQ/mtime:1372788172/sites/default/files/techdocs/2014_xx1_service_manual_0.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 19 Października 2013 Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Jeśli nie może ruszyć śruby to lepszy będzie imbus na nasadce i grzechotka (Imbus z pręta sprężynuje), ostukał bym też porządnie śrubę przez jakieś drewienko/kawałek plastiku. No i przy odkręcaniu zaprzeć o coś ramię korby ... PS Jeśli ta śruba wkręcana jest na klej do gwintów to trzeba ją pogrzać (opalarką) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crupez Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Lewe ramię jest zintegrowane z wałkiem. Żeby je zdjąć wystarczy odkręcić prawe ramię A nie na odwrót ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 20 Października 2013 Udostępnij Napisano 20 Października 2013 A napisałem, że obrazki zawsze mówią więcej niż słowa... Tu mowa o korbie Srama w systemie BB30, nie GXP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Dzięki , o to mi chodziło , a ja sądziłem że jest jak w zwykłej korbie oś zintegrowana z prawym ramieniem. Dobrze że nie zabierałem się za odkręcanie z lewej strony . Imbus ma ramię 250mm , mimo to śruba ani drgnie. Sprawdzę na spokojnie wieczorem jeszcze raz co i jak z tą korbą . Jak odkręcę to poinformuję was o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.