damianno Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Witam kupiłem rowerek z przebiegiem 200 km właśnie z tymi hamulcami i mam problem a mianowicie siła hamowania jest za mała ( po wciśnięciu przedniego hamulca z całej siły tylne koło nie podnosi się, ) . Poczytałem forum i znalazłem poradnik aby odtłuścić klocki i tarcze, ( upiekłem klocki w 250 stopni , tarcze przetarłem wodnym papierem 500 ) po założeniu siła hamowania się nie poprawiła. Wpadłem więc na pomysł aby odpowietrzyć hamulce , lecz i to nie pomogło. Sprawdzałem tłoczki nie są zapieczone , poruszają sie lekko. Dodam że ważę 65 kg więc nie powinno być problemu z hamowaniem . Czy wymiana klocków coś zmieni, czy powinienem zainteresować się nowymi hamulcami ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 czy po odpowietrzaniu masz twardą klamkę? pozjeżdzaj troche z górki hamując moze klocki sie muszą jeszcze dotrzeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianno Napisano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Po odpowietrzeniu klamka działa tak samo jak przed a konkretnie jest dość twarda. Pozjeżdżałem z kilku górek , zrobiłem już około 500 km często hamując i nic to nie zmieniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 odtłuść jeszcze raz tarcze zamień klocki z tylnego zacisku na przedni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damianno Napisano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Wystarczy je popsikać preparatem do czyszczenia układów hamulcowych, czy lepiej papierem ściernym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 alkoholem na chusteczke higieniczną i wycierasz tarcze z obu stron aż bedzie czysta klocki też tak wyczyśc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2013 http://www.forumrowerowe.org/topic/135008-poradnik-hamulec-tarczowy-nie-hamuje-dlaczego/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Silver400 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 A jakie masz tarcze i amortyzator ? Ja ważę ~60kg i mam komplet tarcz 180mm, klocki oryginalne. W mieście muszę ostrożnie używać hamulców bo latam przez kierownice albo usuwam bieżnik w kosmicznym tempie. Apropo podnoszenia tyłu, gdy miałem niedziałający amor (XCM) tył podnosił mi się o wiele bardziej niż teraz gdy mam miękkiego Epicona. Domyślasz się pewnie, że siła która wczesniej podnosiła tył, jest tłumiona przez amortyzator. Do fotek czy zabawy blokuje amortyzator aby z (większą) łatwością podnosić tył i móc kontrolować (dłuższą) jazdę na przednim kole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.