Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe ] problem z hayes stroker ryde

damianno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem rowerek z przebiegiem 200 km właśnie z tymi hamulcami i mam problem a mianowicie siła hamowania jest za mała ( po wciśnięciu przedniego hamulca z całej siły tylne koło nie podnosi się,  ) . Poczytałem forum i znalazłem poradnik aby odtłuścić klocki i tarcze, ( upiekłem klocki w 250 stopni , tarcze przetarłem wodnym papierem 500 ) po założeniu siła hamowania się nie poprawiła. Wpadłem więc na pomysł aby odpowietrzyć hamulce , lecz i to nie pomogło. Sprawdzałem tłoczki nie są zapieczone , poruszają sie lekko. Dodam że ważę 65 kg więc nie powinno być problemu z hamowaniem . 

Czy wymiana klocków coś zmieni, czy powinienem zainteresować się nowymi hamulcami ?

A jakie masz tarcze i amortyzator ?

Ja ważę ~60kg i mam komplet tarcz 180mm, klocki oryginalne.

W mieście muszę ostrożnie używać hamulców bo latam przez kierownice albo usuwam bieżnik w kosmicznym tempie.

Apropo podnoszenia tyłu, gdy miałem niedziałający amor (XCM) tył podnosił mi się o wiele bardziej niż teraz gdy mam miękkiego Epicona. Domyślasz się pewnie, że siła która wczesniej podnosiła tył, jest tłumiona przez amortyzator.

Do fotek czy zabawy blokuje amortyzator aby z (większą) łatwością podnosić tył i móc kontrolować (dłuższą) jazdę na przednim kole.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...