Skocz do zawartości

[oświetlenie] cateye volt 300 - opinie

hhrabiaa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Szukam jakiejs dobrej nie za drogiej lampy przedniej do roweru, chodzi mi o cos co bedzie mi oswitlalo w miare dobrze droge zebym widzial dokad jade przy braku oswietlenia ulicznego. Zastanawiam sie nad modelem cat eye volt 300. Posiada ktos moze ten model jak sie sprawuje, mzoe jakies inne propozycje w zblizonej cenie do tego modelu i o poobnych badz lepszych parametrach i jakosci wykoniania?

Napisano

Jak chcesz dobre światło na ulicę w zupełnej ciemności, to raczej tylko import z Chin. Za około 100 PLN dostaniesz lampkę, która będzie dawała mniej więcej 500-700 lumenów. Wykonanie na pewno będzie niskiej jakości, ale czy ten Cateye starczy... może jak jeździsz powoli i na drogach bez dziur. 300 lumenów (o ile tyle ma), to za mało jak dla mnie. Ja sobie kupiłem lampkę, która niby ma 900lm (faktycznie pewnie z 600) i na ulicy mogę jechać komfortowo 30km/h wymijając dziury. W terenie przydałoby się coś jeszcze do świecenia na boki, ale jako tako ujdzie. Jest przyczepiona do MTB i jeszcze się nie rozleciała.

Napisano

Jak dobrze poszukasz to w tej cenie możesz dostać Mactronic Noise. Sam ostatnio nabyłem ta lapkę i przyznam, że w najmocniejszym trybie światło jest naprawę silne. Jedyną wadą w-g mnie jest zasilenia na akulatorek, który wytrzymuje ok 1.5 h w najmocniejszym trybie. Przełaczając jednak na niższe tryby akumulator wytrzymuje już znacznie dłużej a strumień światła jest nadal więcej niż wystarczający. Duży atutem jest dostępne mocowanie na kask w komplecie, które jest wygodne w instalacji. Obecnie używam jej głównie do jazdy po zmroku po lasach - widoczność znakomita, trzeba tylko pamiętać o inncyh użytkownikach ścieżek aby nie oślepać nadjeżdzających z przeciwka.

http://allegro.pl/lampka-mactronic-noise-500-potezna-moc-500-lumen-i3608314013.html

Napisano

W teśćie wypada to blado...

Za to "w życiu" wypada świetnie i wszyscy użytkownicy sobie ją chwalą smiley_img.gif

Ja do testów podchodzę z baaardzo dużą dozą rezerwy - dla mnie to nie wyrocznia gwizdze.gif

Napisano

Za to "w życiu" wypada świetnie i wszyscy użytkownicy sobie ją chwalą smiley_img.gif

Bo co mają zrobić jak nie maja porównania do lepszego i silniejszego.

Jak ktoś zobaczy na zdjęciach porównania rozkładu i mocy światła ww stosunku do innych źródeł - np. latarek EDC w dodatku tańszych to wtedy dopiero można miarodajną opinię przedstawić.

Oczywiście każde źródło ma swoje wady i zalety i należy zdawać sobie z tego sprawę.

Napisano

Ja do testów podchodzę z baaardzo dużą dozą rezerwy - dla mnie to nie wyrocznia gwizdze.gif

Rozwałił mnie ten argument :)

Jaka jest różnica między subiektywną oceną użytkownika i subiektywną oceną testu? Równie dobrze można napisać, że nie wierzy się w opinie użytkowników, a przecież wszystkich lampek sam nie kupie. Rozumiem jak ktoś zaargumentuje, że miał różne lampki, te za bardzo skupiały światło, tamte rozpraszały, a ja oczekiwałem jakiegoś tam konkretnego światła. Kwestia preferencji, ale rzucone z kosmosu w co drugim poście roxim rx5 mnie nie przekonuje wcale.

Bez urazy :)

Tym bardziej, że testy ze stronki tutaj podanej nie są jakieś komercyjne, branżowe itd. gdzie można a nawet trzeba zakładać jakieś tam sugestie firmy oddającej sprzęt do testu.

Tutaj mamy człowieka, który testował sporo lampek i chyba ma jakieś porównanie, pewnie, że jego opinia jest subiektywna, a jaka nie jest?

Napisano

hhrabiaa - zobacz sobie lampkę fandyfire x2. Sam przymierzam się do jej zakupu, a byłem już zdecydowany na mactronica noise... W cenie mactronica mogę kupić fandyfire na kierownice i np. convoy s2 na kask. 

Napisano

@@paziek, Roxim może i wygląda blado, ale przy użyciu jakiejkolwiek latarki taktycznej nie masz szans osiągnąć takiego zasięgu wiązki nie oślepiając nadjeżdżających z przeciwka. Roxim to lampa na szosę i miasto, do lasu nadaje się średnio. Trochę mało światła. Najlepszy układ do lasu to 2x chińska latarka taktyczna rozmieszczone jak najszerzej na kierownicy.

Np 2x http://allegro.pl/uwaga-latarka-cree-ultrafire-xm-l-u2-kpl-gratis-i3626523197.html

Przy mocnym naciągnięciu budżetu możesz mieć coś co rzeczywiście daje tyle, co sprzedawca deklaruje: http://allegro.pl/ultrafire-c8-mod-xm-l-u2-3a-1000lm-nowa-i3630512511.html

Napisano

Sorry, ale nie ma co porównywać chińskich lampek z aliexpress do Cateye, to nie ta liga.

Miałem dzisiaj tego Cateye w rękach, przeszła małe testy, generalnie świeci trochę lepiej niż Mactronic Scream 300lm, światło jest ładnie rozproszone ale jakiegoś super zasięgu to to nie ma. Przy tej cenie to całkiem dobra propozycja - poza dość bogatym zestawem (akus, kabel, dobre mocowanie) dostajesz 2 lata gwary i dużo lepsze wykonanie niż chociażby w/w Mactronic.

Napisano

Sorry, ale nie ma co porównywać chińskich lampek z aliexpress do Cateye, to nie ta liga.

Miałem dzisiaj tego Cateye w rękach, przeszła małe testy, generalnie świeci trochę lepiej niż Mactronic Scream 300lm, światło jest ładnie rozproszone ale jakiegoś super zasięgu to to nie ma. Przy tej cenie to całkiem dobra propozycja - poza dość bogatym zestawem (akus, kabel, dobre mocowanie) dostajesz 2 lata gwary i dużo lepsze wykonanie niż chociażby w/w Mactronic.

A Ty myślisz że Cateye to w Szwajcarii robią? Takiego fandyfire x2 wyrwiesz za 45$ i mogę się założyc że świeci mocniej niż cateye podany w temacie.

Napisano

Miałem parę razy przyjemność z Cateye i zawsze świeciło to przeciętnie lub po prostu słabo. Co do jakości wykonania, owszem trzymają standard, ale uważam że lampa ma przede wszystkim dobrze świecić i być niezawodna, a dopiero potem być oferowana w opakowaniu, które nie powoduje odruchu wymiotnego.

To nie znaczy, że namawiam na jakieś samodziełki. Nope, namawiam na dobrze świecącą lampę mniejszych firm.

Np. klasyk w postaci Bocialarki http://allegro.pl/bocialarka-xp-g2-450lm-neutral-4750k-lad-ogn-uchw-i3651456391.html

Albo bazowy Medżik http://allegro.pl/lampka-przednia-magicshine-mj-838b-400-lum-ciclo-i3617151502.html

Na ulicę spokojnie wystarczą. Lekki teren objeżdżałem na słabszej Boci i żyję.

Ewentualnie jeżeli już ma być stylowo i firmowo  - http://primal.pl/KNOG_Blinder_ROAD_220_lampka_rowerowa_220_lumenow-483.html

Widziałem w akcji i okazało się, że świeci zadziwiająco dobrze jak na deklarowaną ilość lumenów.

Napisano

Ja lampkę potrzebuje do roweru a nie do trzymania w ręku. Podana przeze mnie lampka już została dość dobrze przetestowana przez rowerzystów (14 stron wątku na mtbr).  Co z tego że mocniej świeci? No nie wiem jak Ty, ale ja właśnie tym parametrem się kieruję przy zakupie oświetlenia rowerowego... Dobre chińczyki są tańsze i mocniejsze od lampek ze "znanym" napisem.

Napisano

Nie wszyscy patrzą na ilość światła, niektórzy też na jego jakość. Co i po 500 lumenach z latarki jak połowa idzie w kosmos? Dobra lampka z odcięciem mająca 200lm potrafi lepiej oświetlić drogę nie przeszkadzając innym uczestnikom ruchu.

Do lasu latarki są ok i tam im więcej światła tym lepiej. Na miasto i szosy lepiej mieć mniej, ale lepszego.

Napisano

Zgadza się - zależy czy latarka ma być do miasta czy w teren. Swoją drogą zastanawiam się po co wydawać ok. 200zł na światełko do miasta?

Napisano

Swoją drogą zastanawiam się po co wydawać ok. 200zł na światełko do miasta?

Bo są miejsca nieoświetlone lub kiepsko oświetlone. Bo światełka pozycyjne nie podświetlą odblaskowych elementów drogi i innych uczestników ruchu. I na koniec najważniejsze, bo za... świecą :002:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...