knocker Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 Mam problem z wyborem kół. Chcę się przesiąść z hamulców v-brake na tarcze shimano slx m675 i wiąże się to z wymianą kółek. Moja waga to 65kg. Mogę przeznaczyć max 700zł a jeśli się da taniej to spoko. Zastanawiam się pomiędzy dwoma modelami: http://allegro.pl/kola-mavic-crossride-26-disc-cl-2013-czarne-cr-i3630565259.html http://www.bikeatelier.pl/kola/zestawy-kol/kola-dt-swiss-x-1800 te są sporo przecenione więc może są lepsze Zielony jestem w kołach więc uprzejmie proszę o pomoc. Nie wiem też co oznaczają litery w tematach aukcji CL, IS, CR... :/
rkopec16 Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 CL- centerlockIS-6 śrub, w obu przypadkach chodzi o mocowanie tarczy CR- nazwa sklepu w skrócie ja jestem za Dt, można bezprobemowo dobrać części jak coś się zepsuje, w przypadku mavica nie ma części zamiennych.
knocker Napisano 18 Października 2013 Autor Napisano 18 Października 2013 bierz DT Szkoda tylko, że one są na tego center locka.... mało tarcz do wyboru na to mocowanie jest.
biegacz1 Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 Kółka Mavica były fajne dopóki były robione we Francji, teraz jakość spadła. Bierz Dt, waga podobna i części łatwiej dobrać.
oesz Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 Szkoda tylko, że one są na tego center locka.... mało tarcz do wyboru na to mocowanie jest Nie przejmuj się. Shimano robi tarcze na 6 śrub nawet w technologii Ice Tech
mixchris Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 Szkoda tylko, że one są na tego center locka.... mało tarcz do wyboru na to mocowanie jest. Można równie dobrze posłużyć się lekkim adapterem z CL na IS Ashima są różne kolory osobiście używam od dłuższego czasu takich rozwiązań na piastach Shimano i szczerze polecam
MMMAAACCC7 Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 panowie, a zauważyliście to że na foto kółka DT są na 6 śrub, a w opisie na Centerlock? polecałbym zadzwonić i się dopytać o co w tym wszystkim chodzi, no i komu wierzyć, fotografowi czy twórcy opisów
ugupu Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 A ja polecam Maviki. Jeżdżę na nich od roku, mają za sobą pewnie ze 2,5 kkm i absolutnie nic się z nimi nie dzieje.
Mod Team Maniak Napisano 18 Października 2013 Mod Team Napisano 18 Października 2013 Na crossride przelatałem z 10kkm swego czasu i nawet nic przy nich nie grzebnąłem ale fakt faktem ze moje były jeszcze made in france.
knocker Napisano 18 Października 2013 Autor Napisano 18 Października 2013 A tak w ogóle jak planuję założyć hamulce shimano SLX to czy lepiej wybrać mocowanie CL czy IS ? Tarcze shimano CL nie są drogie i z tego co czytałem mają nie takie złe opinie.
oesz Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 W działaniu nie ma różnicy. Montaż i demontaż w CL jest łatwiejszy. Na pewno jest róznica na wadze tarcz w obrębie jednego producenta ale to gramowe sprawy
GhOsTwrc Napisano 19 Października 2013 Napisano 19 Października 2013 Mialem wersje 2012 26" ze stalowym bębenkiem i zero problemow ok 10000 km przebiegu, teraz mam wersje 2013 29" z alu bębenkiem przbieg ok 5000 km od lipca . Nie centrowalem nic nie grzebałem wszystko git. Był od poczaku wyczuwalny luz na tylnej oscie , ale okazalo sie że to luz na adapterach . Zastosowalem troszke wiesze oringi i luzu brak. W harfie powiedzieli mi ze po przjechaniu 2000 km beda lozyska do wymiany. Jak zwykle chca naciagnac czlowieka na wydatki:]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.