Cona78 Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 To mój pierwszy post, dzień dobry wszystkim.Chciałbym was poprosić o pomoc przy kupnie nowego roweru. Szukając po wyprzedażach trafiłem na kilka interesujących propozycji, jednak każdy z rowerów ma inną geometrię, a także jest dostępny w innych rozmiarach niż pozostałe.Jeśli możecie pomóc w uszeregowaniu poniższych modeli od najbardziej komfortowego do najbardziej wyczynowego będę wdzięczy. Dla kolarza o długości nogi 78cm i wzroście 175cm. Proszę uwzględnić TYLKO podane przeze mnie rozmiary.1. Kellys URC 7.0 rozmiar Shttp://www.kellysbike.com/pl/rowery-2013/szosowe/urc-7-0#.UmDjGhDTJhF2. Giant TCR Composite 1 rozmiar Mhttp://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/tcr.composite.1/17749/73858/#geometry3. KTM Strada 5000 rozmiar 52http://www.ktm-bikes.at/road/road/road-carbon/strada-5000ultegra.php?lang=CZGeometria ram znajduje się w PDF dostępnym w menu na górze strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Ogolnie 3 rowery maja sportowe geo. Jesli biezesz KTMa pod uwage, to raczej rozmiar 55. 52 ma tylko 53cm na gorze. Poza tym katy w tym KTM sa lekko dziwne. Podsiodlowka ma 74.5st! Caly rower jest tez sporo dluzszy od Gianta, prawie 2cm. Giant i Kellys sa bardzo podobne. Kellys jest nieco krotszy na gorze, za sprawa wiekszego kata podsiodlowki, przesuwajacego ja do przodu i mniejszego kata glowki ramy, co skraca zasieg (odleglosc w rzucie, od osi suportu do glowki ramy). Ale roznice sa male, 1cm mozna spokojnie zalatwic dlugoscia mostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cona78 Napisano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Giant i Kellys sa bardzo podobne. Kellys jest nieco krotszy na gorze, za sprawa wiekszego kata podsiodlowki, przesuwajacego ja do przodu i mniejszego kata glowki ramy, co skraca zasieg (odleglosc w rzucie, od osi suportu do glowki ramy). Ale roznice sa male, 1cm mozna spokojnie zalatwic dlugoscia mostka. Z tym Kellysem mam największy problem. Wydaje mi się że na moje wymiary najbardziej odpowiedni będzie rozmiar S właśnie ze względu na relatywnie długą górną rurę dla tego rozmiaru. Niestety przymierzyć się nie mogę bo zamówienie tylko przez internet, a w Kellysie kategorycznie twierdzą że na 175/78 to należy brać rozmiar M i nie przyjmą żadnego zwrotu. Według Ciebie ten Kellys będzie dobry na moje wymiary? Do Szosowego Gianta 'M 50' przymierzałem się i jest w sam raz, choć dla pewności musiałbym trochę pojeździć i poczuć w plecach / kolanach jak to w praktyce wygląda. W MTB Kellys 17,5 jest dla mnie idealny. Jeśli chodzi o KTM (rozmiar 520) to baze kół ma taką samą jak Giant - 981 vs 980. Co masz na myśli pisząc, że KTM jest dłuższy od Gianta o 2cm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Na bazie kol nie bedziesz siedzial, to dla pozycji na rowerze jest nieistotne. Tu wazna jest dlugosc gornej rury. Nie sluchaj ich, pleca glupoty. Na tak dlugiej ramie 57cm, to ja, ze swoimi 188cm, moglbym siedziec. Jezdze na 581mm. Problem z Kellysem, pozostajac juz tylko w obrebie geo. jest bardzo rozrzedzona rozmiarowka. Tylko 3 opcje. Jak sie wstrzelisz w to co maja, to masz szczescie. U wiekszosci producentow, rama wydluza sie o ok. 15mm na rozmiarze, u Kellysa jest to juz 25mm przeskok. Aczkolwiek, jak Gianta w tym rozmiarze pasowal Ci, to przypuszczam, ze i Kellys w S-ce bedzie dobry. Jak juz pisalem, te ramy maja podobne wymiary. Podsiodlowka w Kellysie jest krotsza o 2cm, to oznacza, ze bedziesz mial wysunieta sztyce o te 2cm wiecej, niz w porownaniu do Gianta. Gorna rura jest krotsza o 9mm (roznica dlugosci mostka np. 90 a 100mm) i wysokosc glowki o cale 5mm (jedna 5mm podkladka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.