Skocz do zawartości

[Fotorelacja] Transpireneica 2013 czyli jak przeciąć Europę w poprzek Górami

anarchy

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Komary mówisz :)...no właśnie chyba dobrze kojarzyłem Waszą relację z Norwegii?

A propos flory: Pireneje - śmialiśmy się, że to chyba jedyna taka trasa w Europie gdzie na jednym szlaku możesz spotkać kraby, świstaki i .. sępy :)

Góry pięknie, a co chwile inne, i tak od jednego brzegu aż po drugi. W Llancie na końcu trasy góry wręcz wpadały do Morza Śródziemnego. Pasma od takich bliskich polskim połoninom, przez zalesione stoki, wapienie podkrakowskie ale w skali o wiele przewyższające Trzy Korony, klimaty alpejskie aż po dzikie czerwonoziemy - ni to ziemia ni magma zastygła. I w miarę (jak na Europę) puste, trochę transpirenejczyków (jadących ZAWSZE w drugą stronę), trochę ludzi w okolicy popularniejszych ośrodków, a tak to pusto. I tylko co jakiś czas małe wioski, nie raz w stanie prawie rozkładu, pewnej metamorfozy ze starego w nowe, gdzie tu się rozsypuje a z drugiej już coś dobudowują. Zero sklepów i tylko małe knajpki z przecudownym zimną Estrellą. Większa szansa na suche mięso czy warzywa niż kawałek chleba. 
Noclegi pod chmurką, i tylko w Parkach Narodowych i Rezerwatach jest zakaz spania, trochę campingów po drodze dobrze rozlokowanych dla zapanowania nad higieną (jest taki przewodnik który prowadzi Hiszpan przez Pireneje od campingu po pensjonat). Po drodze w pobliżu trasy 3-4 większe miasta gdzie można kupić części zapasowe, dętki itd.
Temperatury od 35-38 w cieniu po poranki z 8C na termometrze.

Odwaliliście kawał dobrej roboty!

Jestem po wielkim wrażeniem - ta wyprawa po prostu wbiła mnie w ziemię, a zdjęcia zdruzgotały. Żadna z moich wypraw nie umywa się do tej zarówno pod względem widoków, jak i ogólnego rozmachu. Coś wspaniałego i pięknego! Gratuluję i zazdroszczę z całego serca!

I proszę tylko o jedno - sporządź jakaś pisemną relację, napisz coś o trasie, już nie mogę się doczekać! A jakbyś zmontował jeszcze jakąś fotorelację, to chyba bym się rozpłynął :)

Gratuluje raz, Obieżyświecie!

Zdjęcia naprawdę rewelacja!

Każde po prostu przekazuje coś niesamowitego, a ten basen to można normalnie podciągnąć po cud - ja bym chyba do niego rowerem wjechał w taki upał :icon_cool:

Mówisz, że mało sklepów było. Jak rozegraliście kwestie wyżywienia, większe zapasy na garbie, jedzenie w barach itp.? Z wodą też raczej nie było problemów?

Kiedyś... Kto wie, może też się tak skoczy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...