FigoiFago Napisano 17 Października 2013 Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Czy zestaw taki jak w temacie będzie działał? W tej chwili mam klamki m505 i do tego zaciski m446. Nie jestem zachwycony z ich działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 17 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Co do klamek nie powiem ale na pewno wymiana przewodów na BH90 poprawia siłę i modulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba4 Napisano 17 Października 2013 Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Jeśli się uparłeś na zmianę "kawałka" hamulców to ja bym zmienił klamki na m596 a nie zaciski, chyba że masz więcej kasy to możesz dorwać klamki Zee/Saint. W nich masz dodatkowo regulację Free Stroke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Jeszcze się nie uparłem, tylko pytam. Zastanawiam się czy ta zmiana ma sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 17 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Możesz też pomyśleć nad tarczą 180 na przód, mam identyczny zestaw i z dużą tarczą moim zdaniem działają bardzo ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Z przodu jest tarcza 180 mm. To jest mój pierwszy zestaw hamulców tarczowych i nie mam odniesienia do innych. Zdaję sobie sprawę, że nie ma co ich porównywać do m596. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 17 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Aby na pewno masz sprawne klocki i odpowietrzone hamulce? Ten zestaw naprawdę nie jest taki zły, powinno stawiać rower na przednim kole bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Muszę się temu przyjrzeć. Jeszcze tarcza i klocki mogą być zatłuszczone Wysłane z mojego GT-I9100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 18 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Jeśli zatłuściłeś żywiczne klocki to raczej nic poza wymianą im nie pomoże. Ja ostatnio miałem problemy z klockami, przetarłem je papierem ściernym, kocki wygrzałem opalarką (zawsze to łagodniej niż piekarnik), odtłuściłem tarcze i po kilku dłuższych hamowaniach na dotarcie zaczęły z powrotem działać. Wymiana na klocki metaliczne też daje poprawę siły hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Tarcza wygląda mi na lekko zatłuszczona. Jest na niej coś co przypomina smar. Jutro zajmę się odtłuszczeniem. Wysłane z mojego GT-I9100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 18 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Samo odtłuszczenie tarczy jest bezcelowe, to nic nie da, bo jeśli to faktycznie smar, olej czy cokolwiek tego typu to siedzi też w klockach. Żywiczne okładziny (montowane fabrycznie) wchłaniają takie rzeczy bardzo dobrze i niestety ale możliwe że są już tylko do wyrzucenia i zastąpienia nowymi. Równie dobrze może to być też zwykły brud, a przyczyną być zapowietrzenie hamulców, na razie zdejmij klocki i spróbuj im zrobić podobny zabieg jak opisałem po wyżej, wtedy też odtłuść tarcze. Piekarnik odradzam bo duże szanse na to że okładziny zaczną Ci się kruszyć potem. Jeśli to nic nie da to spróbuj odpowietrzyć (wystarczy klucz płaski bodaj 8-ka, strzykawka, kawałek gumowego wężyka i olej - może być LHM do zawieszeń w citroenach, do kupienia w samochodowym). Tak nawiasem, hamulce są nowe? Używane już jakiś czas? Wcześniej hamowały ok czy od początku działają kiepsko? Kiedy ostatnio były odpowietrzone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jechan Napisano 18 Października 2013 Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Klocki żywiczne kiedyś trochę brunoxem potraktowałem. Do tarczy używałem acetonu a do klocków drobnego papieru ściernego, siła się poprawiła ale trzeba było trochę to docierać żeby działało dobrze Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 18 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Samo przecieranie papierem mi nigdy nie przyniosło oczekiwanego rezultatu, najlepsze jest wypalanie (na 30min w 280*C), z tego co inni relacjonują tylko metaliczne klocki można tak potraktować bezkarnie (osobiście też tylko takie wypalałem), ponoć żywiczne nie są w stanie tego przeżyć. Docieranie można zrobić bardzo szybko, kilkaset metrów na zaciśniętym hamulcu, dać mu chwile ostygnąć i znowu, tak kilka razy i niema ziły żeby nie był dotarty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 18 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Tak nawiasem, hamulce są nowe? Używane już jakiś czas? Wcześniej hamowały ok czy od początku działają kiepsko? Kiedy ostatnio były odpowietrzone? Rower mam od lipca i od początku nie hamowały jakoś rewelacyjnie. Mam opalarkę i odtłuszczacz do hamulców więc nie ma problemu z wypalaniem i odtłuszczaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.