Skocz do zawartości

[Hamulce] m596 + klamki m505

FigoiFago

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Jeśli zatłuściłeś żywiczne klocki to raczej nic poza wymianą im nie pomoże. Ja ostatnio miałem problemy z klockami, przetarłem je papierem ściernym, kocki wygrzałem opalarką (zawsze to łagodniej niż piekarnik), odtłuściłem tarcze i po kilku dłuższych hamowaniach na dotarcie zaczęły z powrotem działać.

Wymiana na klocki metaliczne też daje poprawę siły hamowania.

• Mod Team

Samo odtłuszczenie tarczy jest bezcelowe, to nic nie da, bo jeśli to faktycznie smar, olej czy cokolwiek tego typu to siedzi też w klockach. Żywiczne okładziny (montowane fabrycznie) wchłaniają takie rzeczy bardzo dobrze i niestety ale możliwe że są już tylko do wyrzucenia i zastąpienia nowymi.

Równie dobrze może to być też zwykły brud, a przyczyną być zapowietrzenie hamulców, na razie zdejmij klocki i spróbuj im zrobić podobny zabieg jak opisałem po wyżej, wtedy też odtłuść tarcze. Piekarnik odradzam bo duże szanse na to że okładziny zaczną Ci się kruszyć potem. Jeśli to nic nie da to spróbuj odpowietrzyć (wystarczy klucz płaski bodaj 8-ka, strzykawka, kawałek gumowego wężyka i olej - może być LHM do zawieszeń w citroenach, do kupienia w samochodowym).

Tak nawiasem, hamulce są nowe? Używane już jakiś czas? Wcześniej hamowały ok czy od początku działają kiepsko?

Kiedy ostatnio były odpowietrzone? 

• Mod Team

Samo przecieranie papierem mi nigdy nie przyniosło oczekiwanego rezultatu, najlepsze jest wypalanie (na 30min w 280*C), z tego co inni relacjonują tylko metaliczne klocki można tak potraktować bezkarnie (osobiście też tylko takie wypalałem), ponoć żywiczne nie są w stanie tego przeżyć.

Docieranie można zrobić bardzo szybko, kilkaset metrów na zaciśniętym hamulcu, dać mu chwile ostygnąć i znowu, tak kilka razy i niema ziły żeby nie był dotarty  :thumbsup:

Tak nawiasem, hamulce są nowe? Używane już jakiś czas? Wcześniej hamowały ok czy od początku działają kiepsko?

Kiedy ostatnio były odpowietrzone? 

Rower mam od lipca i od początku nie hamowały jakoś rewelacyjnie. Mam opalarkę i odtłuszczacz do hamulców więc nie ma problemu z wypalaniem i odtłuszczaniem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...