Dzordaneiro Napisano 16 Października 2013 Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Cześć Zakładam ten temat, bo mam problem, którego nie mogę rozwiązac z wujkiem google, a wiem, że tu są ludzie znający sie na rzeczy i mi doradzą. Tak więc do rzeczy, mianowicie poszukuje tarcz hamulcowych, jakie byście mi polecili do jazdy w mtb xc ? dodam iż hamulce jakie będę posiadał to M445 Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oesz Napisano 16 Października 2013 Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Zależy jakie masz mocowanie piast. Na 6 śrub czy CL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 16 Października 2013 Udostępnij Napisano 16 Października 2013 i czy chcesz jakieś kolorowe,rozne wielkości,kształty itd itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzordaneiro Napisano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2013 zapomniałem dodać, że mocowanie na 6 śrub, jedna ma byc 180, druga 160 mm, no i chiałbym wydać około 60/70 zł max za dwie, a pytam o ot bo tarcz jest strasznie duuużo i ciężko wybrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oesz Napisano 16 Października 2013 Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Shimano jeszcze rozgranicza 1.tylko do okładziny żywicznej 2.do okładzin metalicznych i żywicznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzordaneiro Napisano 16 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2013 a jest jakas różnica w cenie tych dwóch typów tarcz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 16 Października 2013 Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Shimano jeszcze rozgranicza 1.tylko do okładziny żywicznej 2.do okładzin metalicznych i żywicznych Może i rozgranicza, ale ja nie widzę różnicy. Prawie cały sezon latam na metalika przy tarczy "Only resin pads" i jakoś nic się nie dzieje. A jeżeli zaś chodzi o temat. To mogę polecić Shimano SM-RT56. Używam bardzo podobnych, tylko że pod CL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oesz Napisano 16 Października 2013 Udostępnij Napisano 16 Października 2013 to są najniższe modele tarcz z katalogu shimano - shimano SM - RT56 zywica - shimano SM - RT66 uniwersalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 16 Października 2013 Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Nie ma różnicy między tarczami pod organiki i pod klocki metaliczne Wybierz poprostu te które ci sie podobają unikaj tylko skrajnie wylajtowanych typu Ashima Aro/KCNC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 16 Października 2013 Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Do M445 podchodzą klocki żywiczne B01S więc najlepiej jak rozważysz tarcze pod takie klocki. Najtańsze to SM-RT56 (jeśli chodzi pod śruby) musisz się jednak pogodzić z faktem że za 70pln max nie kupisz kompletu 180/160mm. Poza tym jeśli nie masz adaptera pod 180mm to takiej tarczy nie założysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 16 Października 2013 Udostępnij Napisano 16 Października 2013 Do M445 podchodzą klocki żywiczne B01S więc najlepiej jak rozważysz tarcze pod takie klocki. Ludzie piszą, choćby w tym temacie (a było ich już bardzo wiele) że w praktyce nie ma żadnego znaczenia czy jest "resin only" czy nie. Poza tym może się okazać że kolega zmieni klocki (żywice w tych hamulcach wielu osób nie satysfakcjonują, z bardzo różnych powodów) i co w tedy z "resin pad only"? Nawet jeśli taka tarcza miałaby być zjadana szybciej niż inne to częstotliwość zmiany tarczy (i chęć jej oszczędzenia) jest krotnie mniejsza niż ilość zmienionych okładzin, więc w rachunku ekonomicznym raczej nie ma to znaczenia - przynajmniej w mojej opinii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 16 Października 2013 Udostępnij Napisano 16 Października 2013 To marketingowa ściema Shimano-tarcze do metalu i do żywicy.Ale wracając do tematu tu warto unikać tarcz o fantazyjnych kształtach typu fale,piły i różne takie.Najtańsze tarcze Shimano będą ok i na pewno wiele wytrzymają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzordaneiro Napisano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Dzięki bardzo za odpowiedzi, mam jednak jeszcze jedno pytanie, a nie chce zakładac kolejnego tematu, mianowicie, jaki adapter jest potrzebny na przód do tarczy 180mm, i na tył na 160 mm, dodam, że mam ramę krossa level a2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ziemko Napisano 17 Października 2013 Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Najprościej mówiąc to taki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Ściema nie ściema ale na metalikach każda tarcza padnie szybciej bo te klocki sa twardsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.