Skocz do zawartości

[tarcze] jakie polecacie?

Dzordaneiro

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Zakładam ten temat, bo mam problem, którego nie mogę rozwiązac z wujkiem google, a wiem, że tu są ludzie znający sie na rzeczy i mi doradzą. Tak więc do rzeczy, mianowicie poszukuje tarcz hamulcowych, jakie byście mi polecili do jazdy w mtb xc ? dodam iż hamulce jakie będę posiadał to M445

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Shimano jeszcze rozgranicza 1.tylko do okładziny żywicznej 2.do okładzin metalicznych i żywicznych

Może i rozgranicza, ale ja nie widzę różnicy. Prawie cały sezon latam na metalika przy tarczy "Only resin pads" i jakoś nic się nie dzieje.

A jeżeli zaś chodzi o temat. To mogę polecić Shimano SM-RT56. Używam bardzo podobnych, tylko że pod CL.

Do M445 podchodzą klocki żywiczne B01S więc najlepiej jak rozważysz tarcze pod takie klocki.

Ludzie piszą, choćby w tym temacie (a było ich już bardzo wiele) że w praktyce nie ma żadnego znaczenia czy jest "resin only" czy nie.

Poza tym może się okazać że kolega zmieni klocki (żywice w tych hamulcach wielu osób nie satysfakcjonują, z bardzo różnych powodów) i co w tedy z "resin pad only"?

Nawet jeśli taka tarcza miałaby być zjadana szybciej niż inne to częstotliwość zmiany tarczy (i chęć jej oszczędzenia) jest krotnie mniejsza niż ilość zmienionych okładzin, więc w rachunku ekonomicznym raczej nie ma to znaczenia - przynajmniej w mojej opinii. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...