jakubkameleon Napisano 21 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Rozumiem ostanie pytanie aby nie przedużać po ilu kilometrach zaleca się zrobić serwis amortyzatora? Czy robić to dopiero przy zauważalnej zmianie pracy, czy jakiś wyciekach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 21 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 To już Ci muszą powiedzieć bardziej doświadczeni koledzy. Choć osobiście nie robiłbym przeglądu co rok jeżdżąc po 2000-3000 KM w suchych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OrzelPiotr Napisano 21 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Miałem Recona Golda w wersji z MC, po przekroczeniu 3000 km zrobiłem serwis, gąbeczki były mokre i względnie czyste, oleju nie brakowało, użytkowałem go w terenie mieszanym, w zróżnicowanych warunkach atmosferycznych - łącznie z jazdą w zimie. Po tym co widziałem, nawet nie pomyślałbym o serwisie przed uzyskaniem 3000 km - a i to troszkę na wyrost. Nadmieniam, że zawsze dbałem o to by uszczelki i golenie były czyste, brunoxa olałem po przebiegu 1500km (za namową forumowych kolegów) - przeszedłem na mydło, pędzel i ścierkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass3 Napisano 21 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Czyli wynika z tego, że 5000-6000 KM to może być odpowiedni dystans pod warunkiem, że nie był ostro katowany. Edytowane 21 Listopada 2013 przez lucass3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alo Napisano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 A jakiego Rock Shox'a proponujecie wybrać : 1 -używany recon silwer za ok. 600 zł, z tłumieniem PoP Lock (manetka) i reboundem 2 - używany recon race za trochę ponad 400 zł., z motion control i rebundem, no i oczywiście blokadą 3 - nowy xc32 TK Solo Air z Polp Lock (bez manetki) i rebounem za ok. 500 zł. Albo po prostu Suntour Air 1. Nowe Raidony 500-600 zł 2. Stare raidony ok 200 zł Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Nie ma tłumienia pop-lock - to jest typ manetki. Tłumienie w Rock Shoxach jest Motion Control lub Turn Key. Kupując używany zawsze ryzykujesz awarią. Już lepiej kup tego XC32. Podobno nieźle działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Grudnia 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 RSy sa tak proste w budowie że jeżeli tylko golenie nie sa poobdzierane po wginane i ogólnie w stanie dobrym i uszczelki kurzowe nie popękały, brałbym tego za 400zł z MC. Serwis tłumika jak by nie działał to koszt uszczelek kilka zł i oleju troszkę więcej. W sprężynie to samo. Gorzej jak człowiek jest na tyle strachliwy by sie za to samemu nie zabierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi