Skocz do zawartości

[Rower] 2500-3000 MTB

mrova

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

przejrzałem już wiele tematów na forum, zebrałem to wszystko do kupy i teraz chciałbym się Was poradzić. Wybrałem kilka modeli, którymi jestem zainteresowany i chciałbym dokonać jakiegoś wyboru póki wyprzedaże trwają w najlepsze  :thumbsup: Wszystkie rowery mniej więcej w podobnych cenach (kwestia 100-200 zł). Dla mnie pytanie na które nie mogę uzyskać odpowiedzi dotyczy tego, czy faktycznie różnica będzie dla mnie odczuwalna, czy to nie ta półka, żeby się nad takimi drobiazgami zastanawiać.

1. Kross Level A7

2. RR 8.1 2012

3. Cube Acid 26

4. Romet Jolene 1 2013 (raz ma SRAM X7, raz X9; chyba nie mogą się zdecydować :icon_confused: )

Generalnie interesują mnie 26", ew. 27,5" (na przecenach raczej ciężko znaleźć; chyba, że ktoś ma to niech wrzuca). Jeżeli są jakieś podobne modele w fajnych cenach na tą chwilę, to prosiłbym o podesłanie linków. W tej chwili poruszam się na Hexagonie v8 z 2011 roku.

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Masz specyfikację tego Acida? Bo znowu chciałem sprawdzić, co tam jest, by porównać z resztą, ale widzę pełno wersji ACIDa :)

A co do kwestii różnic. W tym przedziale cenowym (szczególnie biorąc pod uwagę promocje) różnica może być już znaczna, więc lepiej podejść do sprawy z odpowiednią uwagą.

Napisano

Masz specyfikację tego Acida? Bo znowu chciałem sprawdzić, co tam jest, by porównać z resztą, ale widzę pełno wersji ACIDa :)

A co do kwestii różnic. W tym przedziale cenowym (szczególnie biorąc pod uwagę promocje) różnica może być już znaczna, więc lepiej podejść do sprawy z odpowiednią uwagą.

Wklejam link do SkiTeamu; nie będę całych danych wrzucał bo się bardzo rozlezie: http://www.skiteam.pl/rower/Cube/Acid-26-1772/

Napisano

Romet Jolene wg mnie. Ma SRAMa X9 z tyłu, to na bank. A X7 to ma manetki i być może dlatego wprowadzają Cię w błąd. Ja mam tak, że mam przerzutkę SRAMa X9, a manetkę X7 i z bani, działa świetnie. Manetka X9 różni się głównie materiałem z jakiego jest wykonana / wykończeniem. Ale zasada pracy jest ta sama.

A czemu Romet? Bo ma:
-widelec lepszy od konkurencji, Recona, pozostałe mają półkę niżej;
-markowe obręcze;
-no i Elixiry 3;
-rama jest bardzo ładna, w porównaniu do innych marek, przynajmniej dla mnie :)

Napisano

Manetka X9 różni się głównie materiałem z jakiego jest wykonana / wykończeniem. Ale zasada pracy jest ta sama.Manetka X9 różni się głównie materiałem z jakiego jest wykonana / wykończeniem. Ale zasada pracy jest ta sama.

Zasada jest taka sama, jednak szybkość i precyzja zmiany biegów jest inna, zdecydowanie na korzyść manetki X-9.

Napisano

Ja aż tak do tego wagi nie przykładam, przerzuca w sekundę, także dla mnie... jest jak najbardziej ok. Ale tutaj ewidentnie autor nie potrzebuje profesjonalnego sprzęciora, który będzie najnowocześniejszy. Pełen X9 o wiele więcej kosztuje, a autor pewnie takiego budżetu nie ma. No i w pozostałych modelach które podał jest jeszcze gorzej niż X7 ;).

Napisano

Zasada jest taka sama, jednak szybkość i precyzja zmiany biegów jest inna, zdecydowanie na korzyść manetki X-9.

Ja aż tak do tego wagi nie przykładam, przerzuca w sekundę, także dla mnie... jest jak najbardziej ok. Ale tutaj ewidentnie autor nie potrzebuje profesjonalnego sprzęciora, który będzie najnowocześniejszy. Pełen X9 o wiele więcej kosztuje, a autor pewnie takiego budżetu nie ma. No i w pozostałych modelach które podał jest jeszcze gorzej niż X7 ;).

Sądzę, że i tak będzie to dla mnie ruch w kierunku poprawy działania osprzętu (alivio -> x9/x7). Tak jak pisałem wcześniej, w tej chwili jeżdżę hexagonem i w sumie jak dla mnie tragedii nie ma  :icon_cool:

Romet faktycznie wygląda całkiem fajnie, tylko z dostępnością może być problem bo widzę, że już pojedyncze sztuki zostały tego jolene 1.

Wiem, że miał być hardtail, ale rzucił mi się w oczy  :whistling:

http://allegro.pl/rockrider-9-1-i3623055382.html

Co myślicie?

Napisano

Ktoś na forum posiada tego Rometa Jolene 1 2013? Jeżeli tak, to proszę o info jak się spisuje, ew. jakieś doświadczenia z serwisem, czy można go przekazywać do naprawy na terenie całej Polski itp.

Napisano

Jedyne co, jak już się zdecydowałeś, to określić jaki potrzebujesz rozmiar ramy. I ewentualnie spytać czy mogą przeserwisować widelec na 120mm skoku :). I kup sobie pompkę za wczasu do amortyzatora, o ile to powietrzny jest. A raczej powietrzny, sądząc po złotej anodzie na goleniach. Na allegro dorwiesz takie w cenie 80zł, często nawet taniej. 

Napisano

Jedyne co, jak już się zdecydowałeś, to określić jaki potrzebujesz rozmiar ramy. I ewentualnie spytać czy mogą przeserwisować widelec na 120mm skoku :). I kup sobie pompkę za wczasu do amortyzatora, o ile to powietrzny jest. A raczej powietrzny, sądząc po złotej anodzie na goleniach. Na allegro dorwiesz takie w cenie 80zł, często nawet taniej. 

Niestety z tego co się dowiedziałem, to amortyzator jest na sprężynie (recon ma 2 wersje). Będzie to jakaś odczuwalna różnica?

Napisano

Zależy ile ważysz. Ta sprężyna w Reconie jest pod (około) 55-70kg. Masz też pokrętło od SAGu więc możesz dostosować ugięcie w pewnym stopniu.

Ważę 70 kg więc powinno być ok z tego co mówisz. Miałem nadzieję, że raz wsadzali wersję coil, raz solo air, ale widzę, że cały czas szedł na sprężynie.

Tak czy inaczej wydaje mi się, że w tej cenie Romet nie ma za bardzo konkurencji.

Level A8 jest w tej chwili w cenie 3049 zł. Warto dopłacać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...