Skocz do zawartości

[suport] jaki rozmiar dobrac

Pawciu

Rekomendowane odpowiedzi

jaki dobrac rozmiar suportu?

Rama Hawk Pro 2003

korba Alivio 2004 FC-MC20 ramieona 170

potrzebuje jakiegos w miare taniego Suportu do xc na maszynach :-)

dowiedzialem sie ze 113mm powinien byc dobry, mam racje?

• 3 lata później...

Witam

Mam problem gdyż mam korbę Dartmoor Soho na isis i ramę bop stonebrakeer i nie wiem jaki rozmiar suportu wybrać, ogólnie to chce zmienić suport ponieważ stary mi się rozwalił w środku, do niego była zamontowana ta korba, zmierzyłem go z jednej końcówki do drugiej i wynik jaki mi wyszedł to 115 mm czy to jest poprawny wynik i co poza nim potrzebuje do wyboru suportu ??

Dzięki z góry i pozdrawiam

• 5 tygodni później...

mam zamiar kupić korbę Tiagra jak w linku

http://www.synkros.pl/product-pol-1537-Mechanizm-korbowy-SHIMANO-TIAGRA-FC4404-octalink.html

mam pytanie jak do tej korby dobrać oś suportu. obawiam się czy ta 121mm nie będzie za szeroka. obecnie mam korbę Truvativ z suportem 113mm na ISIS. macie jakiś pomysł?

przy okazji pytanko czy przednia przerzutka Alivio mi tę korbę obsłuży?

Musi być zachowana linia łańcucha, krótko mówiąc , może nie chcieć zrzucić na najmniejszą tarczę, bo się na tyle nie wychyli w stronę wewnętrzną.. (każda korba jest projektowana pod odpowiedni suport żeby zachować linię łańcucha , ta jak wynika ze zdjęć jest zaprojektowana pod suport 121 mm)

Zresztą, Alivio chyba wogóle nie obsłuży tej korby.

118 mm bo to. I długość osi nie ma za dużo do czynienia z działaniem przerzutki

No właśnie ma , i to dużo <_<

Z tego PDF-a Shimano wynika, że Tiagra 4404 jest pod oś 118 mm,- ale wtedy linia łańcucha ma 45 mm, ( i to jest ok. ale dla przerzutki szosowej na 3 tarcze ) z suportem 121 mm linia łańcucha będzie 48 mm - (Shimano podaje tylko linię łańcucha dla Deore i jest to 50 mm) Jednak Alivio nie obsłuży raczej 52 zębów, Shimano nie podaje też ile zębów obsłuży Alivio (Deore 48).

No tak, szosowe przerzutki tylko dołem... Możesz spróbować z przerzutką przeznaczoną do korb trekingowych (48 z.), może spasuje, albo poszukać takich korb zamiast szosowych. Kiedyś w jakimś sklepie internetowym zdaje mi się, że widziałem taką rolkę na objemie, którą przykręcało się poniżej przerzutki, że zawrócić linkę.

No właśnie, czy to na pewno musi być korba szosowa?

Zwróć uwagę, że linia łańcucha z suportem 118 mm będzie wynosiła 45 mm, a linia łacucha kasety 50 mm - więc łańcuch nie będzie pracował w optymalnych warunkach - trudno będzie wyregulować całość tak żeby łańcuch nie ocierał o przerzutkę przednią, ponadto będzie "przekoszony".

Rower musisz rozpatrywać jako całość, a nie skupiać się tylko na korbie i przerzutce przedniej.

I jeszcze mały ? problem, przy lini łańcucha 45 mm korba zbliża się do osi roweru o 5 mm. więc nstnieje duże prawdopodobieństwo, że najmniejsza tarcza bdzie tarła o dolne widełki ...

A ja tak lekko za off-topuje, choć może to rozwiązać część problemu.

Co to jest linia łańcucha kasety? Nigdy się nie spotkałem z tym terminem i nie wiem jako go definiować. Zgodnie z zasadą, że w korbie linia łańcucha jest to odległość od płaszczyzny środka ramy do środka środkowej zębatki (lub do środka przestrzeni pomiędzy zębatkami w przypadku korb dwu rzędowych) można przyjąć, że jest to analogicznie odległość od płaszczyzny środka ramy do środkowej zębatki kasety (w przypadku kaset o nieparzystej liczbie zębatek). Przeprowadziłem pomiar na typowej piaście mtb - Shimano FH-M475, bo taka mi się tu wala. Wiadomo O.L.D. 135 mm. Mierzyłem do środka tej części bębenka, na którą nachodzi kaseta (bo od strony piasty są wypustki na których kaseta się zatrzymuje) - wyszło 43,5 mm. Wniosek taki, że linia 50 mm wcale nie jest idealna z punktu widzenia przekosu (choć oczywiście zależy na jakich kto jeździ przełożeniach) co potwierdza się w korbach Shimano z HT2 - problem był lekko poruszony kiedyś w jakimś temacie dotyczącym tych korb w mufie 73 mm - nie pamiętam dokładnej nazwy tematu.

Niestety tym pomiarem piasty z kaseta nie rozwiązałeś kwestii lini łańcucha (wazny jest efekt końcowy po zamocowaniu w ramie) , więc dalej nie wiemy czy w rowerze Kross Navigo 2 mozna założyć korbę szosową z linią łańcucha 45 mm (Truvativ ma linię łańcucha 51 mm i małą tarczę 26z) z tego wynika, że po pierwsze mała tarcza Tiagry ma 30z = większą średnicę, po drugie ta tarcza przesunie się w stronę widełek o 6 mm , więc może o nie ocierać - proste ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...