Skocz do zawartości

[klocki] Jakie klocki są najmocniejsze do tarczówek?

Fojteg

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę :]

Ps. Ten set jest naprawdę dobry do stoppie - wiem bo latam w stuncie ;D

A to zdanie miało być żartobliwe, tak czy siak pozdro ;D

Spoko ale wymiana hebli nie wchodzi w grę bo za dużo to kosztuje, a m596 same w sobie gorsze raczej nie są (tak myślę). Na razie wymienię klocki na półmetaliki/metaliki albo tarczę na 180 (co by wyszło drożej, bo i adapter trzeba zmienić). Za zmianą klocków przemawia głównie to, że potrzebuję poprawy jakości hamowania w każdych warunkach a zmieniając tarczę obawiałbym się, że na mokro dalej byłoby nie za ciekawie. W obecnej konfiguracji na sucho nie jest najgorzej. Jak mocno zacisnę klamkę to tył zaczyna delikatnie do góry podrywać ale hydraulikę kupiłem po to by chodziła lekko. 

Ps. Metaliki można wypalić w razie zatłuszczenia racja? Bo pozostałe typy to chyba nie za bardzo.

Pss. Jak żartobliwie to spoko. Czasem trudno odgadnąć emocje po literach... ;)

posiadam ceramiczne klocki

Czyli organiczne ;)

Wlasciwie wszystkie klocki sa w pewnym sensie metaliczne, bo zawieraja jakas tam czesc metalowych czasteczek.

Nie pamietam jakie sa proporcje dla metalicznych (sintered) i semi metalicznych. Dla organiczych klockow, ta zawartosc nie przekracza 20%.

Jakoś emotki mi się nie chciały dodać ;D

Wspomniałem o m595 które nie mają servo wave jak w m596 itp., przez co do stoppie jest je łatwiej wyczuć.

Wypiekanie pomaga na pewno w metalicznych a co do półmetalikow - zdania są podzielone, zależnie od firmy i sposobów czyszczenia (dodam że ja swoje półmetaliki Zeit wypaliłem i wyczyscilem i po dotarciu ok. 2km średniego hamowania O. o działają w miarę dobrze). Natomiast istnieje małe prawdobienstwo w stosunku do żywicznych (ale nie jest to niewykonalne).

Wysłane z mojego ST21i

Jeżdżę na metalikach Shimano M06 i sprawują się rewelacyjnie, do ich czyszczenia w razie zatłuszczenia nie trzeba ich wypalać, wypalanie mocno zmienia strukturę klocka bo jedną parę udało mi się zahartować (stała się bardzo twarda), ja czyszczę je tylko środkiem do układów hamulcowych. Akurat te klocki hamują prawie identycznie na zimno i ciepło, in + na ciepło oczywiście. W żywicznych i półmetalicznych zależy jak długo tłuste mogło penetrować klocek czym dłużej tym mniejsze szanse na odtłuszczenie.

Jeżdżę na metalikach Shimano M06 i sprawują się rewelacyjnie, do ich czyszczenia w razie zatłuszczenia nie trzeba ich wypalać, wypalanie mocno zmienia strukturę klocka bo jedną parę udało mi się zahartować (stała się bardzo twarda), ja czyszczę je tylko środkiem do układów hamulcowych. Akurat te klocki hamują prawie identycznie na zimno i ciepło, in + na ciepło oczywiście. W żywicznych i półmetalicznych zależy jak długo tłuste mogło penetrować klocek czym dłużej tym mniejsze szanse na odtłuszczenie.

O takie wypowiedzi mi chodziło od samego początku. Wielkie dzięki  :thanks: . Tak w ogóle to jaki masz rozmiar tarczy i hamulce?

ja mam z tyłu żywiczne a z przodu Clarks metaliczne w hamulcach shimano xt z 2010, tarcze 160mm shimano SLX, i najlepszy test był na Golonce Złoty Stok gdzie zjazd był 20 minutowy i jedyne co musiałem robić to zamieniać palce do hamowania bo bolały ;-) piszczą niemiłosiernie z przodu ale hamują.

polecam taką kombinację, tył jest też ważny.

• Mod Team

Czyli organiczne ;)

W żadnym razie organiczne to nie to samo ceramiczne. O ile organiki są na dole stawki, tak ceramiki to najlepsze klocki, lepsze od metalików.

Organiki Alligatora:

http://www.alligatorcables.com/organic.html?type=CP&CategoryID=7&KindID=21

i ceramiki tegoż producenta:

http://www.alligatorcables.com/ceramic.html?type=CP&CategoryID=7&KindID=23

z opisu ceramików:

"

EXTREME

‧Excellent braking performance in excess of 650˚c

‧Triple the pads life compared with organic pads

‧High static friction coefficient

‧All weather application"

a Do 596tek jak koledzy wyżej polecam M06, świetne klocki, b. duża siła (nawet na zimno) i świetna modulacja. Jeżdżę na nich już kilka lat i innych nie chcę.

Prosze nie uswiadamiajcie mnie o czyms, o czym sami nie dokonca macie pojecie.

Gdzie napisalem, ze organiczne i ceramiczne klocki, to jest to samo???

Nie zmienia to faktu, ze ceramiczne sa organicznymi. Jak macie z tym jakies watpliwosci, to prosze poszperac troche po internecie.

Zapewne jakis tam autorytet przekona was.

• Mod Team

Mechaniki i hydrauliki należą do kategorii "hamulce tarczowe", a jednak nie można powiedzieć ze to to samo.

Sam zacząłeś odpowiadając na post w którym stało "mam klocki ceramiczne"  kwestią "czyli organiczne". Ktoś kto nie studiuje dogłębnie materiałów z których produkuje się klocki hamulcowe mógł to zrozumieć tak że organiki i ceramiki to to samo, a tak nie jest, dlatego napisałem swojego posta, podając przykłady, linki, czego Ty nie raczyłeś zrobić w swojej zdawkowej wypowiedzi, nawiasem mówiąc nic nie wnoszącej do tematu.

Podsumowując, klocki ceramiczne to nie to samo co klocki organiczne, są od nich sporo lepsze.

No i proponuję skończyć offtopowanie.

KLOCKI CERAMICZNE SA ORGANICZNYMI!!!

sznib, czy Ty naprawde masz jakies problemy z czytaniem???

Jeszcze raz zapytam, w ktorym miejscu napisalem, ze ceramiki i organiczne kolocki, to jest to samo?

Na stwierdzenie, ze ktos ma ceramiki, napisalem "czyli organiczne".

Z czym Ty sie tu nie zgadzasz? Masz watpliwosci, ze ceramiczne klocki sa organicznymi?

• Mod Team

Ja problemów z czytaniem nie mam, za to Ty masz z jednoznacznym pisaniem. Gdybyś napisał "mała ciekawostka: klocki ceramiczne należą do kategorii organicznych" dyskusji by nie było. Ale, jak pisałem, ktoś mógł Twoją wypowiedź zrozumieć że te kategorie klocków to to samo. Nie przeczę ze ceramiki należą do grupy organicznych, ale jakie to ma znaczenie dla kogoś zainteresowanego zakupem klocków? Żadne. Za to na pewno przyda mu się wiedza że ceramiki są klockami sporo lepszymi od tanich klocków żywicznych.

Powiedz mi co tu jest niejednoznaczne: klocki ceramiczne sa organicznymi???

Jaka ciekawostka???? To jest tak oczywiste jak, roznica pomiedzy dniem a noca.

Nie wiedziales tego wczesniej, to przyznaj, ze poglebiles swoja wiedze. A nie za przeproszeniem, mieszasz kijem w gownie, tylko dlatego zeby bardziej smierdzialo, jednoczesnie pokazujac swoja ignorancje.

Nastepnym razem, jak czegos nie rozumiesz, to zapytaj, a nie zarzucaj, ze ktos nie wyjasnil tego tak dobrze zebys zrozumial.

A to, jak ktos mogl to zrozumiec, zostaw innym. Chyba, ze jakims sposobem zaczales reprezentowac innych ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...