szczav Napisano 14 Października 2013 Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Dwa miesiące miesiące temu kupiłem siodełko Gobi XM w tańszej wersji za 120 zł. Na początku mocno skrzypiało przy jeździe w terenie, teraz jakby mniej. Przejechałem na nim z 1000km, ze dwa maratony, parę razy byłem w górach. W weekend zauważyłem, że skorupa się trochę wygięła w połowie. W środku zrobiło się zagłębienie i pewnie będzie się powiększać. Zaczynam się w nim czuć jak w końskim siodle. Problem w tym, że to siodełko bardzo mi przypasowało i chciałbym pozostać przy tym modelu. Orientuje się może ktoś czy droższe modele Gobi XM (te za 400zł) mają mocniejszą konstrukcję skorupy? Wiem tylko, że mają inne pręty i niższą wagę. Nie chciałbym stracić kasy na kolejne siodełko, który się wygnie. A może jest jakieś inne mocne siodełko o zbliżonej konstrukcji? Ważę 90kg, jak jeżdżę z plecakiem i gratami to dochodzi pod 100kg. Przedtem jeździłem parę lat na Author Super Sport i nic się nie wyginało, nie było też trzasków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BADBOY211 Napisano 14 Października 2013 Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Witaj ja śmigam trzeci rok na modelu gobi xm kium kupione jako lekka używka u mnie wszystko gra nic się nie gnie nic nie trzeszczy jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 14 Października 2013 Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Ja również jeżdżę na - "xm kium" jakieś 4 lata , co prawda nic się nie gnie ale siodełko (a właściwie 2) trzeszczy (w miejscu gdzie pręty wchodzą do obudowy) pomaga wlanie kropli oleju ..., dodatkowo wersja z Kordurą wyciera spodenki, lepiej brać model z gładkim wykończeniem. Samo siodełko bardzo wygodne, daje duże możliwości zmiany pozycji, łatwo wystawić tyłek za siodełko, ogólnie bardzo dobre siodełko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpeedyBandito Napisano 21 Października 2013 Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Mam dwa Gobi XM (w enduraku i mieszczuchu, te drugie ma już parę lat) i nie zaobserwowałem, żeby się wyginały, tzn. żeby gięcie było większe niż seryjnie. Z tym, że moje siodła dźwigają ok. 20 kg mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczav Napisano 19 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2013 Sytuacja trochę się rozwinęła. Wysłałem maila do Fizika z pytaniem o różnice w wytrzymałości między poszczególnymi modelami Gobi i opisałem po krótce co się stało. Nie odpowiedzieli mi na pytanie, ale poprosili o podesłanie zdjęć siodełka i jakieś dodatkowe informacje. Następnie poproszono mnie o podanie adresu i kurierem z Włoch wysłali mi nowe siodełko Ten sam model, ale z nowszej serii, napisy są w innych kolorach, ale nie widzę istotnych różnic. Ostatnio nie miałem za bardzo czasu jeździć, ale po 50km w Gorcach nie zauważyłem żadnych defektów, nic nie trzeszczy. Jakby z nowym siodełkiem zaczęło się dziać coś niedobrego to dam znać. Póki co jestem pod wrażeniem obsługi klienta w Fiziku. Koszt wysyłki siodełka do mnie był chyba taki sam jak jego wartość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.