Skocz do zawartości

[Siodło] Fizik Gobi XM wytrzymałość, różnice między wersjami

szczav

Rekomendowane odpowiedzi

Dwa miesiące miesiące temu kupiłem siodełko Gobi XM w tańszej wersji za 120 zł. Na początku mocno skrzypiało przy jeździe w terenie, teraz jakby mniej. Przejechałem na nim z 1000km, ze dwa maratony, parę razy byłem w górach. W weekend zauważyłem, że skorupa się trochę wygięła w połowie. W środku zrobiło się zagłębienie i pewnie będzie się powiększać. Zaczynam się w nim czuć jak w końskim siodle.

Problem w tym, że to siodełko bardzo mi przypasowało i chciałbym pozostać przy tym modelu. Orientuje się może ktoś czy droższe modele Gobi XM (te za 400zł) mają mocniejszą konstrukcję skorupy? Wiem tylko, że mają inne pręty i niższą wagę. Nie chciałbym stracić kasy na kolejne siodełko, który się wygnie. A może jest jakieś inne mocne siodełko o zbliżonej konstrukcji?

Ważę 90kg, jak jeżdżę z plecakiem i gratami to dochodzi pod 100kg. Przedtem jeździłem parę lat na Author Super Sport i nic się nie wyginało, nie było też trzasków.

Ja również jeżdżę na - "xm kium" jakieś 4 lata , co prawda nic się nie gnie ale siodełko (a właściwie 2) trzeszczy (w miejscu gdzie pręty wchodzą do obudowy) pomaga wlanie kropli oleju ..., dodatkowo wersja z Kordurą wyciera spodenki, lepiej brać model z gładkim wykończeniem.

Samo siodełko bardzo wygodne, daje duże możliwości zmiany pozycji, łatwo wystawić tyłek za siodełko, ogólnie bardzo dobre siodełko :thumbsup:

• 5 tygodni później...

Sytuacja trochę się rozwinęła. Wysłałem maila do Fizika z pytaniem o różnice w wytrzymałości między poszczególnymi modelami Gobi i opisałem po krótce co się stało. Nie odpowiedzieli mi na pytanie, ale poprosili o podesłanie zdjęć siodełka i jakieś dodatkowe informacje. Następnie poproszono mnie o podanie adresu i kurierem z Włoch wysłali mi nowe siodełko :D Ten sam model, ale z nowszej serii, napisy są w innych kolorach, ale nie widzę istotnych różnic. Ostatnio nie miałem za bardzo czasu jeździć, ale po 50km w Gorcach nie zauważyłem żadnych defektów, nic nie trzeszczy. Jakby z nowym siodełkiem zaczęło się dziać coś niedobrego to dam znać.

Póki co jestem pod wrażeniem obsługi klienta w Fiziku. Koszt wysyłki siodełka do mnie był chyba taki sam jak jego wartość :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...