miro12 Napisano 13 Października 2013 Napisano 13 Października 2013 Piszę dopiero teraz ale w dniu 08.09.2013r. doszło do mojego pierwszego wypadku na kolarce. Jadąc drogą z pierwszeństwem z prędkością około 35km/h wyjechał samochód przed "samym nosem" zajeżdżając przy tym mi drogę. Mój odruch był taki aby nie uderzyć w samochód i położyłem się, nie wiem czy to było dobre posunięcie ale nie ma co gdybać. Jedynie co najwięcej mnie zdenerwowało to , że przez około 1 min. zbierałem się z asfaltu i nikt się nie zatrzymał nawet pomóc, a droga krajowa i ruch bardzo duży, a kierowca, który zajechał także sobie pojechał niestety nie pamiętam tablic rejestracyjnych. :/ Wracając do tematu, zebrałem się i na szczęście nie było daleko do domu i doczłapałem się 1km. W ostrym dyżurze okazało się, że broda do szycia, bardzo mocna stłuczona szczęka i złamana podstawa V kości śródręcza (gips 4 tyg) i ogólne stłuczenie ciała. Uszkodzenie roweru to pogięty uchwyt na bidon i zdarte siedzenie.
mklos1 Napisano 13 Października 2013 Napisano 13 Października 2013 Jeżeli nie było świadków, na tym sprawa się kończy, chyba że miałeś jakieś ubezpieczenie NNW. Trzeba było wezwać na miejsce policję zamiast o własnych siłach zbierać się na ostry dyżur. Chociaż podejrzewam, że zbyt wiele to by nie zmieniło. Ale sprawa byłaby odnotowana i może jakiś świadek by się przez przypadek znalazł. Co do nieudzielenia pomocy, to trudno tu o komentarz, bo musiałbym rzucać mięsem... PS. Zmień temat posta zgodnie z regulaminem, bo mod go wyrzuci.
kris750 Napisano 13 Października 2013 Napisano 13 Października 2013 bardzo współczuje, no ale tak to jest ze pierwszeństwo rowerzysta to moze faktycznie by mial, jakby rower ważył tyle i poruszał sie tak samo szybko jak samochod. A tak to kierowca fakt ze zajedzie rowerzyscie droga ma w głębokim poważaniu. To pierwszeństwo dla rowerów czy to na drogach (a wydawaje mi sie ze na drodze o nie latwoej bo kierowcy bardziej uwazaja na to co na drodze niz o to co sie dzieje na sciezce) czy tym bardziej na ścieżkach to nie jest takie jak pierwszeństwo jak sie poruszamy samochodem i o tym niestety trzeba pamiętać i nie jechac 35km/h a zwalaiac do 15. Dla wlasnego dobra. A kask miałeś?
miro12 Napisano 13 Października 2013 Autor Napisano 13 Października 2013 PS. Zmień temat posta zgodnie z regulaminem, bo mod go wyrzuci. Niestety zostałem nagrodzony już za to. bardzo współczuje, no ale tak to jest ze pierwszeństwo rowerzysta to moze faktycznie by mial, jakby rower ważył tyle i poruszał sie tak samo szybko jak samochod. A tak to kierowca fakt ze zajedzie rowerzyscie droga ma w głębokim poważaniu. To pierwszeństwo dla rowerów czy to na drogach (a wydawaje mi sie ze na drodze o nie latwoej bo kierowcy bardziej uwazaja na to co na drodze niz o to co sie dzieje na sciezce) czy tym bardziej na ścieżkach to nie jest takie jak pierwszeństwo jak sie poruszamy samochodem i o tym niestety trzeba pamiętać i nie jechac 35km/h a zwalaiac do 15. Dla wlasnego dobra. A kask miałeś? Moje zdarzenie miało miejsce poza miastem i tam już nie było ścieżki, a kask miałem
kris750 Napisano 14 Października 2013 Napisano 14 Października 2013 Niestety zostałem nagrodzony już za to. Moje zdarzenie miało miejsce poza miastem i tam już nie było ścieżki, a kask miałem tak też zrozumiałem, że na drodze, a to dobrze że chociaż ten kask był szybkiego powrotu do zdrowia
miro12 Napisano 16 Października 2013 Autor Napisano 16 Października 2013 Dziękuję, z dnia na dzień coraz lepiej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.