Skocz do zawartości

[rower] trek Superfly comp vs. Grand Canyon al SLX 8.9

mat81

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej 

zamierzam kupic 29er. Mam upatrzone dwa modele z których chciałbym jednego kupić. Chodzi konkretenie o TREK Superfly Comp 2013 (używany) po 2 miesiącach jeżdzenia oraz GRAND Canyon al SLX 8.9 nowy.

Trek jest cabonowy spec tutaj 

http://beaconcycling.com/product/13trek-superfly-comp-gary-fisher-collection-174670-1.htm

natmiast Canyon spec tutaj 

http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3175

jeszcze do niedawna byłem przekonany że kupię canyona, ale znajomy chce opchnąć Superfly'a w dobrej cenie ,ale jakies 1,5k węcej niż Canyon.

no i zaczął się zgryz   :icon_confused:, tym bardziej że dzisiaj jechałem na trek'u i rower jest niezły nawet bardzo... jest sztywny, ma super przyspieszenie, amor fox's daje naprawdę dużo, ale - jest jedno ale. Jechałem drugi raz na 29er i drugi raz na korbie z dwoma koronkami z przodu i jedna rzecz mi  przeszkadzała - nie mogłe znaleźć przełożenia - czasami za twardo, czasami za miekko. Korba treka ma 38/24, a ja obecnie jeżdże na radonie z  korbą Shimano XT FC-M770 (22/32/44), i się zastanawiam czy to kwestia przyzwyczajenia czy, no właśnie :icon_confused: ...

Wiem może niektórzy mnie nazwą "turystą", bo teraz wszystkie rowery "z wyższej póły" są z dwoma koronkami z przodu. Nie szukam dziury w całym, ale rower to moje hobby, jeżdzę po górach (raz w tygodniu, czasami dwa), trochę w maratonach w BM (dla fun'u niekoniecznie dla generalki) i jak już daję trochę kasy za niego to chciałbym, żeby był idelany no i właśnie...

na canyonie nie jeździełm i raczej nie pojeżdzę z uwagi na sposób dystrybucji... nie wiem czego się po nim spodziewać, tym bardziej że jest to "alus". Recenzje zbiera super. Mimo że nowy model jest prawie o połowę tańszy od nowego trek'a (superfly) to osprzęt jest na podobnym poziomie. Poza tym ma 3 koronki z przodu (22/30/40). 

No i mam prośbę, jakby ktoś mógł poradzić, doradzić który... czy iść w treka (droższego,na którym jeździłem i z niepasującym (na chwilę obecną) przełożeniem z przodu, czy iść w canyon'a nowego, tańszego ale na którymnie jeździłem. NIe wiem też jaka może być różnica w ramie carbon trek'a i alu w Canyon. Na wagę bym chyba nie patrzył, bo waga rowerów jest podobna, a przy mojej wadze teraz koło 101 kg, w sezonie 95-96 i wzrost 186, raczej nie robi to różnicy...

Może ktoś ma canyon'a jeździł na nim i wie czego się ponim spodzewać  

z gory dziękuję za dobre rady, informację

pozdrawiam 

Napisano

Podeślij nam na poland@canyon.com geometrię tego Trek'a porównamy ja z Canyon'em i napiszemy, jak powinien się zachowywać. Trek nie ma (o ile dobrze widzę) sztywnej osi z tyłu co jest moim zdaniem minusem w 29''. No i faktycznie, 38/24 to fajny napęd ale jako zestaw do jazdy z blatu + bieg awaryjny. Do jazdy nieco bardziej turystycznej trójtarcz będzie bardziej przyjazny.

Co do wyposażenia - Canyon ma pełne XT, Trek w większości X9 - to moim zdaniem przemawia na korzyść Canyona. Sądzę, że Canyon będzie dla Ciebie "kompletnym" rowerem, nie wymagającym wymiany osprzętu na starcie sezonu. Moim zdaniem kupując carbonowy rower w tej cenie powinno się zakładać, że jest to platforma do rozbudowy. Jeśli nie chcesz tego robić bierz alu Canyona. Ewentualnie zwróć uwagę na ten model: http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3169

Dodam jeszcze, że w Canyonie masz 30 dni na zwrot lub wymianę roweru.

Jako, że ja mogę być posądzony o nieobiektywność niech ktoś jeszcze się wypowie;).

Napisano

Skoro jeździłeś i pasuje, to w zasadzie załatwia sprawę - no chyba, że zaryzykujesz iż Canyon będzie pasował bardziej.

Przez "pasuje" rozumiem geometrię, bo osprzęt jest wymienny i jeżeli nie przyzwyczaisz się do 2x10, to najwyżej wymienisz napęd.  Aczkolwiek 38/24 to w przypadku 29 chyba najlepszy kompromis między sportem a turystyką.

Aha, rozumiem że dysponujesz budżetem na Treka.  Skoro tak to nie ma sensu myśleć o alu Canyonie tylko tym drugim, którego podesłał PawelSteinke.

Zawsze możesz też zamówić Canyona, przymierzyć i jeżeli nie podpasuje, zwrócić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...