Tomash Napisano 13 Października 2013 Napisano 13 Października 2013 Poszukuję opony AM, tylko w teren, ale zróżnicowany - i sypko i twardo. Masa do ok. 730g. Szerokość do 2.3. Moim faworytem były Spece Purgatory Control, ale obecnie są nie do kupienia. Kolejną myślą były Continentale MK II i Rubber Queen, ale RQ są także trudne do dostania, a o MK II są różne, skrajne opinie. Przede wszystkim - podobno mało wytrzymałe. I w ten sposób wypatrzyłem Onze Ibex 2.25. http://www.onzatires.com/21-1-IBEX.html Jeździł ktoś na tym? Może coś powiedzieć na jej temat? Użytkownicy opon tej marki - jak jest generalnie z realną szerokością? Jakieś inne pomysły? Wiem, że temat jakich wiele, ale zależy mi głównie na opiniach o Onzy.
Piksel Napisano 13 Października 2013 Napisano 13 Października 2013 MKII unikaj jak ognia. To był jeden z moich najgorszych zakupów. Trzymanie jak na opony do enduro/am dość mizerne, zwłaszcza w zakrętach są nieprzewidywalne. Oczywiście jak na continentala przystało są tragicznie wykonane - oplot wychodzi. Największa wada, to to, że są mega szmaciane, na żadnych innych oponach nie złapałem tylu kapci i snaków, co na MK. Odradzam, jeśli chcesz mieć opony do agresywnej jazdy. Porządna opona musi swoje ważyć, ja następnym razem kupuje coś pokroju Maxxisa HR.
Tomash Napisano 18 Października 2013 Autor Napisano 18 Października 2013 No to kupiłem Onze. W najlżejszej wersji - realnie 690g. Wersja 2.25, napompowana na ok. 3 bar daje szerokość 56mm. Pierońsko ciężko się zakładała, a jeszcze gorzej zdejmowała, ale myślę, że jak trochę pojeździ i parę razy ją zdejmę/założę to się może "rozciągnie". Wrażeniami z jazdy podzielę się, jak będę je miał. Obręcz ZTR Crest.
kzielu Napisano 18 Października 2013 Napisano 18 Października 2013 Ja ostatnio zalozylem Spec Ground Control 2.3 i bardzo mi się podoba - w porównaniu do Ardentow 2.25. Sent from my SAMSUNG-SGH-I537 using Tapatalk
Swider23 Napisano 22 Października 2013 Napisano 22 Października 2013 Zwróciłbym uwagę na nowego Geaxa - Gomę. Waga około 700g w dotyku całkiem fajnie się klei.
Tomash Napisano 26 Października 2013 Autor Napisano 26 Października 2013 Na razie nie pojeździłem za wiele, ale mam już pierwsze przemyślenia "dla potomnych" Opona nie stawia dużych oporów na twardych dojazdach, nie szumi bardzo, ale też potrafi nie złapać przyczepności na korzeniu. Przypominam jednak, że mamy jesień (patrz - mokro i liście) i dla mnie już jest to czas na rozjazd, więc momentami brak mi sił przekręcić korbę. W dół idzie bardzo fajnie - czuć, że większa opona trochę lepiej izoluje od podłoża, pewniej się też prowadzi, a boczne klocki dobrze trzymają w łukach. Mam wrażenie, że trochę gorzej się hamuje niż np. na moich poprzednich Panaracerach (dłuższa droga hamowania). Wydaje mi się jednak, że dałoby się to łatwo zmienić poprzez założenie opony w odwrotnym kierunku niż oznaczony na oponie (podobnie polepszyłoby to pewnie przyczepność). Jak popróbuję, to napiszę jak wyszło. Przy okazji - pomyliłem wcześniej obręcz, nie Crest, a Arch.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.