Skocz do zawartości

[buty] Shimano SH-M087 czy SH-XC30?

lukaszstargard

Rekomendowane odpowiedzi

Klamra nie jest taka och i ach, zdecydowanie wolałbym mieć buty które nie przeciekają aniżeli z klamrą. Po pewnym czasie i tak się luzują a dociągnięcie czy to klamry czy rzepu jest niemalże identycznym ruchem.

Przyznam, ze powstrzymales mnie bo juz mialem zamawiac. Dalej mysle...

No no i odganiał przy okazji stado dzikich węży, pozdro 600 :) Akurat w błocie bardziej niezawodny jest rzep, no ale mniejsza.

Sam mam klamrę i nie narzekam ale do 7 cudu świata jej daleko. Z resztą nie ma co robić koledzy wody z mózgu, obojętnie co weźmie poczuje ogromną różnicę. Co najwyżej po wejściu w kałużę będzie miał mokrą stopę :teehee:

I wlasnie dlatego cenie sobie forum i was jako cialo doradcze poniewaz juz mialem zamawiac M087. Jednakze te opinie dotyczace przeciekajacej podeszwy daly mi naprawde sporo do myslenia. Klamra oczywiscie jest plusem ale znowu czy jest mi taka konieczna? Owszem planuje starty w maratonach ale nie beda to jakies specjalnie trudne terenowo rajdy. Beda to bardziej "plaskie" maratony typu asfalt, drogi lesne, polne, plyty, kocie lby. No i oczywiscie trening czyli jakies 3-5 razy w tygodniu. Mysle ze rzepy dadza rade.

Żeby dokońać wyboru zdecyduj co ważniejsze. Klamra czy szczelna podeszwa.

No z całą pewnością szczelna podeszwa. Wprawdzie jak już wielokrotnie powtarzałem, że w trakcie ulewy nie jeżdzę, co nie oznacza, że po deszczu tego nie robię. A wtedy z całą pewnością będę musiał siłą rzeczy mieć kontakt z wodą i nie widzi mi się dreptać w mokrych skarpetach. Zasięgnąłem też języka u kolegi, który używa butów SPD (co prawda innej firmy) ale właśnie z samymi rzepami. W tychże bucikach ostro trenuje, startuje w maratonach (ze świetnymi wynikami) i jest z nich zadowolony. Także reasumując, klamra przy mojej jeździe (amatorska ze startami w maratonach) nie jest mi niezbędna a komfort stopy tj. suchość jest chyba znaczącym powodem przemawiającym za zakupem właśnie XC30.

Dzięki za podpowiedzi i porady. Naprawdę były mi pomocne. Co prawda XC30 były butami, które na początku chciałem kupić ale jednak fachowe porady dały mi do myślenia i nauczyły kilku rzeczy na które należy zwracać uwage przy zakupie butów.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...