Skocz do zawartości

[sklep] carboncycles.cc - opinie

michal127

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Czy ktoś z Was kupował coś z tej strony i ma z nimi jakieś doświadczenie? Mam zamiar w najbliższym czasie ściągać stamtąd sztywny, karbonowy widelec i trochę jestem zestrachany przed przelaniem pieniędzy do obcego sklepu za granicą, a widzę, że wybór wszelakich karbonów mają dość pokaźny. Jeśli ktoś coś kupował tam to proszę napisać jak długo szła paczka i czy nie było żadnych problemów. Dziękuję.

Napisano

Z góry dzięki za reckę ;)

Zastanawiam się właśnie jaki widelec sztywny pod v-ki kupić. CC są tanie, można dopasować wysokość do geo, nie przemawia tylko do mnie konstrukcja - wydaje mi się, że konstrukcja "bez goleni" byłaby lepsza. 

Szczególnie interesuje mnie sztywność, tzn jak bardzo widelec będzie się "chował" po ramę.

Napisano

Szczególnie interesuje mnie sztywność, tzn jak bardzo widelec będzie się "chował" po ramę.

Też mnie to interesuje. Jak na razie czekam. Wideł zamówiłem w zeszłą niedzielę, następnego dnia do mnie napisali bym potwierdził dane do wysyłki, bo są inne na koncie paypal, a inne podałem na ich stronie, to tylko im odpisałem właściwy adres do wysyłki, a oni to jeszcze tego samego dnia potwierdzili. 15.10 na stronce pisało, że paczka jest przygotowywana w magazynie, a 16.10 dostałem od nich wiadomość, że wysłali z UK, wiec myślę, że może w ten wtorek, środę przyjdzie. Szkoda tylko, że nie ma żadnego trackingu paczki.

Napisano

Naturalnie, że czytałem tą recenzje widelca :D W ciemno takiego czegoś na pewno bym nie kupił, zresztą jak dojdzie to zrobię jakieś fotki na wadze itp. potem jak już w rowerze powymieniam stery i zamontuję to napiszę jak wrażenia.

Napisano

Ładny :)

Fajnie byłoby zobaczyć rower z założonym tym widelcem, z profilu, a dla porównania również ze starym amorem. Jaką wysokość ma twój stary amortyzator?

Obejmy z piwotami można zdjąć?

Napisano

Zdjęcia w rowerze dam dopiero jak wróci z serwisu, bo muszę w nim całe stery wymienić. Amortyzator ma około 470mm, jest to sr suntour xtc v2, według danych w necie ma 80mm skoku, ja zmierzyłem, że ma jakby 90mm + taką uszczelkę, która maskuje, że jest to amortyzator 100mm :P Obejm z piwotami niestety nie da się zdjąć.

Napisano

http://oi41.tinypic.com/2d0fg5y.jpg

http://oi44.tinypic.com/fxwfhy.jpg

http://oi42.tinypic.com/2n7p4jc.jpg

http://oi43.tinypic.com/29yfajd.jpg

Wrzucam nowe fotki z już zamontowanym widelcem. Usiadłem na chwilę w piwnicy na rower i nie czuję różnicy w geometrii, ale trzeba przyznać, że ten widelec jest naprawdę sztywny i to bardzo :) Jutro przetestuję już w jeździe. Póki co cały rower jest dość źle wyważony, super lekki przód + ciężki tył, w końcu ma być to zimówka. Jak dokupię adapter hamulca tarczowego to wrzucę ten widelec jeszcze do karbonowej ramy.

Napisano

Wygląda bardzo dobrze po założeniu.

Najcenniejsza będzie jednak twoja opinia po jeździe.

A propos, zauważyłem, że w chyba identycznym widelcu Accenta (trochę ponad 700 zł) piwoty da się zdemontować; te piwoty sprzedawane są również oddzielnie (80zł).

Napisano

Pierwsza jazda zaliczona. Muszę przyznać, że jak na sztywny widelec nie trzęsie, aż tak bardzo jak się tego spodziewałem :D Mniejsze wyboje pokonuje bardzo gładko, dopiero na większych korzeniach, wystających kamieniach czy krawężnikach trzeba podnieść dupsko z siodła i wtedy czuć jak siła uderzenia idzie na ręce, ale jak na razie wrażenie bardzo pozytywne. O przyspieszeniu za wiele nie powiem, jechałem z 10kg balastem na plecach, a z czymś takim choćbym nie wiem jak lekki rower miał to ruszam jak tir z naczepą. Starałem się też sprawdzić ten mit z chowającymi się goleniami. Nie wiem czy to bardziej widelec czy opona, ale przy mocniejszym hamowaniu przodem czuć jakby przód lekko się zapadał pod siebie. Przy podjazdach z siodła mam wrażenie większego myszkowania przedniego koła, po prostu już nie ma tego efektu dobijania się amortyzatora, ale myślę, że przyzwyczaję się do tego dość szybko. Tak jak mówiłem, muszę jeszcze kupić jakąś rurkę do nabijania bieżni i adapter hamulca IS/PM i sprawdzę jak będzie to wyglądało w karbonowej ramie, a czuję, że to dopiero będzie ciekawe :)

Napisano

Przy podjazdach z siodła mam wrażenie większego myszkowania przedniego koła, po prostu już nie ma tego efektu dobijania się amortyzatora, ale myślę, że przyzwyczaję się do tego dość szybko.

Tzn masz na myśle, że koło "ucieka" na boki? Szczerze mówiąc spodziewałem się czegoś przeciwnego.

• Mod Team
Napisano

Jak kto zainteresowany wunglowym sztućcem pod coś szerszego niż standardowe 2,25 ;), to już niedługo będzie można nabyć poniższy od On-One'a (620g, 149,99 funta szterlinga)

152946583b0811e3a62a22000aa803cb_8.jpg

Napisano

Jak na razie fajnie, śmigam na sztywniaku puki co tylko do szkoły, ale nie jest źle. Mówiąc ogólnie, nie odczuwam dyskomfortu po wywaleniu amortyzatora, aczkolwiek, mój stary rower, w którym ten wideł jest puki co zamontowany to dość ciężka kobyła i będzie służył w cooperacji z exoticiem przez całą zimę. Kupiłem dziś sobie adapterek IS/PM, muszę tylko jeszcze załatwić rurkę do nabijania bieżni i właduję widła do karbonowej ramy i wtedy trochę bardziej się pościgam na 10-cio kilogramowym full sztywniaku :devil:

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Odświeżam nieco temat. Urwanie gwintu hamulca w rockshoxie zmotywowało mnie w końcu do zamontowania Exotica w karbonowej ramie. Pobrykałem trochę wczoraj i dziś na takim sprzęcie już bez 10kg na plecach i muszę przyznać, że jest super :D Rower przyspiesza jak istna torpeda, w końcu jego waga zeszła poniżej 10kg. Karbon genialnie tłumi drobniejsze nierówności typu jakieś tarki czy małe uskoki. Na większych wybojach trzeba niestety podnieść dupsko z siodła - w końcu to nie jest przecież amortyzator. Ale wrażenia ogólnie bardzo pozytywne, jazda na full sztywniaku zaczyna mi się bardziej podobać od jazdy z amortyzatorem :D Daję tu linki do paru fotek jak to wygląda teraz. 

http://oi43.tinypic.com/ztitu0.jpg

http://oi41.tinypic.com/21bkkr8.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...