Skocz do zawartości

[Amortyzator]Wgnieciony Domain 302

hendels

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, kupiłem Domaina 302 U-Turn na alledrogo. Na aukcji wszystko świetnie pięknie, dobra -zastanawiająca cena 500zł, sprzedaje sklep - więc mam jakby co 10 dni na zwrot. Myślę okazja - biorę w ciemno, najwyżej zwrócę. Amor przychodzi, oglądam i mnie szlag trafił jak zobaczyłem poniższy widok - oczywiście defekt na aukcji opisany nie był:

mmd4.jpg

Po dociskaniu go najmocniej jak się da, nie puszcza oleju, luzów chyba też nie ma, chociaż nie jestem fachowcem aby coś takiego stwierdzić - to mój pierwszy (poważny) amor. Nie jeździłem też na nim, bo czekam jeszcze na ramę, więc w praktyce go nie przetestuje. 
Naczytałem się trochę na ten temat, ale nie potrafię z racji braku doświadczenia podjąć decyzji czy go oddać czy nie. Cena dobra, po 50 dociśnięciach moim mięśniem nie poci się, pomimo zakrycia defektu dociskiem.

Jakie będą konsekwencje korzystania z niego? Uszczelki często będę musiał wymieniać? Skok przy normalnej pracy i dłuższej jeździe nie będzie upośledzony?
Zwrócić nie zwracać?
Wymieniać golenie? Może da się to jakoś wypukać z racji materiału ze stali? Na pewnym forum ktoś coś podobnego robił, ale napisał tylko że zrobił, nie mówiąc jak - po akcji pojeździł jeszcze na amorze przez 3 lata.
Proszę o pomoc, dni na zwrot szybko uciekają :)

Pozdro

zastanawiająca cena 500zł, 

Wzbudziło, a jakże. Ale cena jeszcze klasyfikowała się jako funkcjonalny, do tego w opisie, że w dobrym stanie - co sugeruje, że bezwartościowy nie jest, do tego jakieś kilkaset pozytywnych komentarzy.

Eh, więc krzywdę sobie zrobię jak będę na nim jeździł?

Sobie może nie, portfelowi możesz zrobić sporą. Choć z drugiej strony... jazda na wadliwym sprzęcie to zawsze ryzyko.

Takie uszkodzenie jest potencjalnym źródłem wielu, często kosztownych, problemów. Jeśli golenie są w takim stanie, kto wie, co kryją wnętrzności? A opisy opisami, z używanymi rzeczami zawsze trzeba uważać i nie wierzyć we wszystko, co pisze sprzedający. 

Ja bym go zwrócił i jeszcze nie zapłacił za przesyłkę, a jako powód możesz podać jeżeli nie było nic napisane o tym: towar niezgodny z umową. Jeżeli takie coś jest to sprzedający nie może zatajać takich rzeczy. Przynajmniej tak powinno być. Puszczać oleju to może nie puszczać, ale uszczelka dobrze uszczelni to co jest okrągłe, a nie pokrzywione i szybko dostanie się tą drogą brud i wszystko inne.

ten amor nadaje się tylko do śmietnika. Wgniecenie jest w takim miejscu, że przy bardzo mocnym hamowaniu rura dosłownie złoży się w miejscu wgniecenia.

Poza tym na pewno uszczelka nie uszczelnia tego miejsca. Na 100% będzie się pocić. Do środka dostanie się piasek i pył. Amor zacznie się zacierać, uszkodzą się ślizgi.

Odeślij to jak najprędzej. Sprzęt jest wart nie więcej niż 100zł.