KrossManiak Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Pomocy mam rower raptem 3 miesiące i spotkałem kolege [Niby znawca rowerów] Powiedział do mnie Karol zrobie ci tak tylni hamulec że będzie jeszcze lepszy niż jest to mu dałem : -Wziął imbusy coś tam podciągał linkę -Coś tam przykręcał mocniej hamulce wogóle ruszał wszystkie śrubki co są w hamulcach -na koniec popsikał jakimś smarem to coś co naciąga linkę hamulcową ja jade i jak hamuje to hamulce wydają taki okropny dźwięk jak by coś o coś tarło ! Klocki nie mogą być zdarte bo rower nowy co robić !? Wysłał bym film na którym słychać ten dźwięk ale nie wiem jak dodać Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 możliwe że zalał ci klocki tym smarem , a na pewno masz do wyregulowania zacisk lekko poluzuj śruby mocujące zacisk do adaptera naciśnij klamke i przykręć śruby trzymając zacisniętą klamke powinno pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Kolega nafajdał Ci smarem na klocki i tarczę. Jaki to model hamulca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Jak wyżej, dodatkowo rozregulował hamulec, z tego co zrozumiałem, tarcza trze o klocek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrossManiak Napisano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Hamulec Shimano Tourney ST-EF51- to jest ten model ? Jak wyżej, dodatkowo rozregulował hamulec, z tego co zrozumiałem, tarcza trze o klocek. Nie chyba nie bo jak zahamuje to po chwili rozlega się taki nieprzyjemny drażniący dźwięk ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 podałeś model klamki a nie chamulca , może podaj model roweru ?? masz zatłuszczone klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrossManiak Napisano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Kross Hexagon x6 .. Ile będzie kosztowała naprawa ? jprdl nowy rower po co ja mu dałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 wyjąć klocki przetrzeć klocki i tarcze odtłuszczaczem . włożyć z powrotem , wyregulować i jeździć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrossManiak Napisano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Dzięki nigdy nie dotykałem się do hamulców może jakoś dam rade to zrobić. Wielkie dzięki myślę że podziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Koszt może zależeć od tego czy smar prysnał na klocki czy na tarczę - jeśli to pierwsze to mogły nasiąknąć nim (zależnie od tego jaki to zacisk hamulca - jego firma) i są do wymiany, jeśli tarcza to być może tłusta warstwa jest jedynie na tarczy i powierzchni klocków - trzeba wyczyścić tarcze i zetrzeć pierwszą warstwę klocka papierem ściernym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrossManiak Napisano 12 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Października 2013 nie smarem on psikał tylko to co tak zaciska linke obok hamulca mówił że będzie sie lepiej ruszać ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 mogło spłynąć , jeśli klocki wyją i słabo hamują to znaczy że są zatłuszczone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Może coś pomoże:http://blog2kolka.pl/2011/10/04/regulacja-tarczowek-mechanicznych/http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul:a16/597/Hamulec+mechaniczny+tarczowy+Shimano/http://szosaimtb.blog.pl/2012/04/22/regulacja-mechanicznego-hamulca-tarczowego/ Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 12 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Kolega Maciek Gajwer z Praktiker'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Bez przesady Panowie z tym zalewaniem klocków, tarczy nie posądzajcie o sabotaż gdyby były zalane to by nie hamował wcale. A że słabo hamuje najwyraźniej masz słabe żywiczne klocki i tu regulacja za dużo nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2013 A pisk i dziwne odgłosy to sie przypadkiem pojawiły ? Zajrzyj do przyklejonego o hamowaniu, pisałem tam o gotowaniu klocków żywicznych o ile jest potrzeba to pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 i jak hamuje to hamulce wydają taki okropny dźwięk jak by coś o coś tarło ! W sumie na tej zasadzie działają hamulce, że klocki trą o tarcze zwiększają tarcie co powoduje hamowanie. Być może są za blisko tarczy za mocno naciągnięta linka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niszczacyzboze Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Bez przesady Panowie z tym zalewaniem klocków, tarczy nie posądzajcie o sabotaż gdyby były zalane to by nie hamował wcale. A że słabo hamuje najwyraźniej masz słabe żywiczne klocki i tu regulacja za dużo nie da. W sumie na tej zasadzie działają hamulce, że klocki trą o tarcze zwiększają tarcie co powoduje hamowanie. Być może są za blisko tarczy za mocno naciągnięta linka... Owszem hamują z tym, że wygląda to jakbyś porównał chodzenie w halówka po chodniku i oblodzonym chodniku. Odczyść hamulce tak jak Ci radzą i proponują, a jak nie pomoże to lekki zjazd z zaciśniętym hamulcem żeby się 'wypaliło'. U mnie po takim zabiegu zacisk dymił się pięknym białym kolorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Owszem hamują z tym, że wygląda to jakbyś porównał chodzenie w halówka po chodniku i oblodzonym chodniku. Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post autora tematu... -na koniec popsikał jakimś smarem to coś co naciąga linkę hamulcową ja jade i jak hamuje to hamulce wydają taki okropny dźwięk jak by coś o coś tarło ! Klocki nie mogą być zdarte bo rower nowy co robić !? Czy jest różnica w "o coś tarło" a "piszczący hamulec" według mnie jest i to spora, i chyba autor potrafi różnić wydobywające się dźwięki... Zalany hamulec nie będzie "tarł" tylko "piszczał" jak szalony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PjeseczeQ Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 A ja bym się nie bawił, tylko dał do serwisu Kross'a czy czegoś tam jak jest w pobliżu, a rachuneczek od mechanika podsunął koledze. Jakby zapłacił, to by więcej "znafca" nie kozaczył... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Października 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Ta w takich serwisach to tacy fachowcy robią ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mongol96 Napisano 12 Października 2013 Udostępnij Napisano 12 Października 2013 W takich serwisach to zaraz powiedzą, że klocki do wymiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PjeseczeQ Napisano 13 Października 2013 Udostępnij Napisano 13 Października 2013 No to nowe klocki na koszt kolegi. Wolę nowe klocki zamontowane przez serwis na koszt "znafcy", niż samemu się babrać i czyścić/naprawiać coś, co kto inny zababrał/spieprzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajutrw Napisano 13 Października 2013 Udostępnij Napisano 13 Października 2013 Hm dla mnie rower jest czescia mnie. Na poczatku musialem sie go nauczyc. Teraz jestem serwismenem sam dla siebie, wiem gdy cos go boli i wiem jak to naprawic. W Twoim przypadku masz wyjac klocki, odkrecic tarcze i odtluscic. Na forum jest mnostwo opisow jak to zrobic. Co bedzie jesli sam zatluscisz hamulec? Bedziesz gonil do serwisu a goscie smiejac sie z Ciebie kasowac jak za niewiarygodnie trudno naprawe? Troche checi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PjeseczeQ Napisano 14 Października 2013 Udostępnij Napisano 14 Października 2013 @up To twoje zdanie. Aczkolwiek ja bym po kimś nie poprawiał. Co innego jakbym to ja spierniczył, albo jakieś zużycie czy wyeksploatowanie itd. (bo mój sprzęt). Jak Tobie "kolega" by zatłuścił klocki, to ty byś po nim poprawiał (odtłuszczał) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.