Skocz do zawartości

[Hamulce Tarczowe] Kolega szperał i się popsuło !

KrossManiak

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocy mam rower raptem 3 miesiące i spotkałem kolege [Niby znawca rowerów] Powiedział do mnie Karol zrobie  ci tak tylni hamulec że będzie jeszcze lepszy niż jest to mu dałem :

-Wziął imbusy coś tam podciągał linkę

-Coś tam przykręcał mocniej hamulce wogóle ruszał wszystkie śrubki co są w hamulcach

-na koniec popsikał jakimś smarem to coś co naciąga linkę hamulcową ja jade i jak hamuje to hamulce wydają taki okropny dźwięk jak by coś o coś tarło ! Klocki nie mogą być zdarte bo rower nowy co robić !?

Wysłał bym film na którym słychać ten dźwięk ale nie wiem jak dodać

Pozdrawiam

Koszt może zależeć od tego czy smar prysnał na klocki czy na tarczę - jeśli to pierwsze to mogły nasiąknąć nim (zależnie od tego jaki to zacisk hamulca - jego firma) i są do wymiany, jeśli tarcza to być może tłusta warstwa jest jedynie na tarczy i powierzchni klocków - trzeba wyczyścić tarcze i zetrzeć pierwszą warstwę klocka papierem ściernym.

Bez przesady Panowie :) z tym zalewaniem klocków, tarczy nie posądzajcie o sabotaż ;)  gdyby były zalane to by nie hamował wcale. A że słabo hamuje najwyraźniej masz słabe żywiczne klocki i tu regulacja za dużo nie da.

W sumie na tej zasadzie działają hamulce, że klocki trą o tarcze zwiększają tarcie co powoduje hamowanie. Być może są za blisko tarczy za mocno naciągnięta linka...

Owszem hamują z tym, że wygląda to jakbyś porównał chodzenie w halówka po chodniku i oblodzonym chodniku.

Odczyść hamulce tak jak Ci radzą i proponują, a jak nie pomoże to lekki zjazd z zaciśniętym hamulcem żeby się 'wypaliło'. U mnie po takim zabiegu zacisk dymił się pięknym białym kolorem.

Owszem hamują z tym, że wygląda to jakbyś porównał chodzenie w halówka po chodniku i oblodzonym chodniku.

Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post autora tematu...

-na koniec popsikał jakimś smarem to coś co naciąga linkę hamulcową ja jade i jak hamuje to hamulce wydają taki okropny dźwięk jak by coś o coś tarło ! Klocki nie mogą być zdarte bo rower nowy co robić !?

Czy jest różnica w "o coś tarło" a "piszczący hamulec" według mnie jest i to spora, i chyba autor potrafi różnić wydobywające się dźwięki... Zalany hamulec nie będzie "tarł" tylko "piszczał" jak szalony.

Hm dla mnie rower jest czescia mnie. Na poczatku musialem sie go nauczyc.

Teraz jestem serwismenem sam dla siebie, wiem gdy cos go boli i wiem jak to naprawic.

W Twoim przypadku masz wyjac klocki, odkrecic tarcze i odtluscic.

Na forum jest mnostwo opisow jak to zrobic.

Co bedzie jesli sam zatluscisz hamulec?

Bedziesz gonil do serwisu a goscie smiejac sie z Ciebie kasowac jak za niewiarygodnie trudno naprawe?

Troche checi!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...