OrzelPiotr Napisano 12 Października 2013 Napisano 12 Października 2013 WitamPosiadam powyższe koła już jakiś czas a z racji faktu, że nie miały łatwo stwierdziłem, że przydało by się centrowanie, tył ma niewielkie bicie (1,5 mm) w jednym miejscu. Niestety z uwagi na dość specyficznej budowy (szprych i nypli) w mojej okolicy nikt nie ma do nich odpowiedniego sprzętu. W związku z dość wysokimi cenami dedykowanych narzędzi: klucz do przytrzymywania szprych klucz do nypli znalazłem zamienniki: z tego co wyczytałem to do nypli nada się Park Tool SW-5 zaś co do tego drugiego mam wątpliwości: 1. czy jest niezbędny2. czy będzie pasował Park Tool BSH-4 Jeśli będzie potrzebne coś jeszcze to proszę o info.
tobo Napisano 12 Października 2013 Napisano 12 Października 2013 Jeśli koła mają płaskie szprychy to bez trzymaka do nich nie będziesz mógł kręcić nyplami - szprychy będą się skręcać a potem wracać do ustawienia wyjściowego obracając też nyple, więc koło straci centryczność. Do tego jest szansa że kręcac nyplem zdeformujesz szprychę trwale. Jeśli nie możesz sobie pozwolić na zakup trzymadła możesz użyć np kombinerek lub szczypiec którym okleisz szczęki by nie kaleczyły szprych i nimi przytrzymasz szprychy przy operowaniu kluczem do nypli. Trzymadło ustawiaj tak nisko jak się da najbliżej klucza do centrowania zostawiając jak najkrótszy odcinek szprychy między oboma narzędziami.
OrzelPiotr Napisano 12 Października 2013 Autor Napisano 12 Października 2013 Bardzo dziękuje za informację - jeśli "trzymacz" jest wymagany to na pewno nie będę na nim oszczędzał teraz tylko pytanie czy zamiennik czy oryginał ?
Rulez Napisano 12 Października 2013 Napisano 12 Października 2013 Oryginalny klucz do przytrzymywania szprych w Dt4you kosztuje 26 zł, klucz do nypli torx 71 zł ...: zajrzyj do zakładki - " Pobierz plik z częściami serwisowymi DT Swiss " w Excelu : http://www.dt4you.pl/page_inny10.php?osCsid=c856107f731c7584891e5c4b51d8e0af
OrzelPiotr Napisano 12 Października 2013 Autor Napisano 12 Października 2013 O super, jakoś mi ten klucz umknął, A ten Multi tool for aero spokes, torx and square nipples da sobie radę z nyplami (w sensie ergonomii pracy) czy lepiej zakupić ten klucz dedykowany a multi toola używać tylko jako holder-a albo zamiast niego zakupić to?Nie będę jakoś często bawił się w centrowanie ale chciałbym żeby zakupione narzędzia były użyteczne przez kilka sezonów...
Rulez Napisano 12 Października 2013 Napisano 12 Października 2013 Części na stronie Meridy to też oryginały, tyle, że starsze modele, no i drogie ... Weź klucz dedykowany za 71 zł i do tego trzymacz za 26 zł - lepiej ten za 47 zł (długa część wejdzie w wycięcie w kluczu i to będzie prawidłowe umocowanie szprychy - blisko nypla) multitool przytrzymywał by szprychę zbyt daleko od nypla
OrzelPiotr Napisano 12 Października 2013 Autor Napisano 12 Października 2013 Edytowałem posta w momencie Twojej odpowiedzi więc troszkę zmienił się zakres pytania :]Co do narzędzi na stronie meridy to nie wątpię w oryginalność a raczej w jakość - full plastik, stąd wydawanie 150 zł na taki komplet jakoś do mnie nie trafiało... to co teraz widzę (przedstawione przez Ciebie) wygląda trochę lepiej i przy okazji kosztuje mniej.Zrobię tak jak piszesz, jakoś przełknę te dodatkowe 20 zł, poza tym trochę już od nich wziąłem może dadzą jakiś rabat :]
Rulez Napisano 12 Października 2013 Napisano 12 Października 2013 Doprecyzowałem post, w nowych częściach DT trzymacz wchodzi w klucz i blokuje szprychę przy nyplu - jest to najbardziej optymalne rozwiązanie.
OrzelPiotr Napisano 12 Października 2013 Autor Napisano 12 Października 2013 Superowo... jeszcze raz dzięki :]
OrzelPiotr Napisano 29 Października 2013 Autor Napisano 29 Października 2013 Koło już zrobiłem / faktycznie oba narzędzia wydają się być koniecznym minimum... wszystko super chodzi jedna sprawa to bardzo delikatne nyple typu torx i tu kolejne pytanie gdzie takie nyple kupić? - wiem, że są w zestawach serwisowych dt ale jest ich tam zaledwie 8 sztuk (po serwisie zostały mi trzy) w powiązaniu z kompletem innych elementów oraz ceną 100 zł za zestaw warto poszukać jakieś alternatywy ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.