Skocz do zawartości

[Klamki] różnica między V-brake a Cantileverami

pawel2

Rekomendowane odpowiedzi

klamki od cantileverow (czyli od tych 'dzwigienkowych') nie sa zalecane do v-brakeow poniewaz wyciagaja inna ilosc linki. mozna jakos na nich jezdzic, jednak praca nie bedzie satysfakcjonujaca.

BTW kamykyo o ile wiem nie jestes modem, wiec jezeli nie zamierzasz udzielic odpowiedzi na pytanie, najlepiej nic nie pisz. odbierasz chleb modom ;]

kamykyo: dokładnie tak. Zgodnie z zaleceniami admina powinnam za to wlepić ostrzeżenie...

pawel2: następnym razem temat załóż zgodnie z tymi ZASADAMI (kamykyo - ty też je przeczytaj :) ).

A co do meritum: w tym temacie znajdziesz garstkę informacji na interesujący cię temat.

Pozdrówko porządkowe :) .

Gość BikerFG

mialem w starym rowerku heble cantilever, zmienilem je na v-ki, zostawilem stare klamkmanetki, wszystko dzialalo bez zarzutu.

poza tym nie widze powodu, zeby mialo byc inaczej.

Teoria mówi, że jest różnica a nawet że to nie dopusczalne jeździć w takiej konfiguracji, ale życie pokazuje iż można zrobić całkiem fajny komplet na starych klamkach.

Miałem kiedyś klamki Alivio z 95 roku a do tego vki LX z 01 roku. Trzeba było się przyzwyczaić ale efekt był świetny :(

Zanim mi odbiło żeby sobie kupić tarcze, jeździłem właśnie na klamkach od canti i na hamulcach v-brake. To prawda, ciągnęły więcej linki, ale dzięki temu siła hamowania była o wiele większa, i do tego dobra modulacja. Niektórzy nazywają to efektem gumowej klamki, ale prawdziwą gumową klamkę poczułem dopiero na zapowietrzonych tarczówkach :wink: Tak więc hampel v-brake i klamka od canti to dobre połączenie, zwłaszcza jeśli się posiada klamkomanetki - nie miałem problemu na tym zestawie z postawieniem roweru na przednim kole kiedy siedziałem na siodełku :)

eee tam

gadanie

..tworzycie problem ,gdzie go nie ma ..

i v-ki i canti powinny byc ustawione mozliwie blisko , ale jest jakaś mozliwośc regulacji i tu i tu ..wiec histeryzujecie,jak na moj gust

miałem okazje pojeździć na klamkach xtr -pod canti .. i v-kach

jakoś nic nie obcierało .. było dobrze

tylko ,ze faktycznie trza sie przyzwyczaić ,jak ktoś jezdził na v-kach ..

jak dla mnie (niewczutego) modulacja żadna -naciskasz -nic ,ciagniesz mocniej -nic ,naciskasz juz ponad poł nacisku klamki -nic > naciskasz dalej >blokada koła

zapewne da sie wyczuć ten moment i to kontrolować .. kumpel jeździ i jest zadowolony

ja ani nie polecam ,ani nie odradzam

jak sie łąpnie tanio jakiegoś starego xt albo xtr'a albo jakis porownywalny zestaw ,to przypuszczam ze warto

tyle ode mnie

\pozdro

ja tam jednak wole posostać przy moich v-kach

Właśnie udało mi się przerobić klamkę pod V'brake na coś a'la cantilever. Wystarczyło zamocować zaczep do linki bliżej osi obrotu. Teraz mam bajeczną modulację w moim Hayes MX1(oryginalne klamki hayesa są wykonane w standadzie canti). Wcześniej przez pół skoku klamki nie było hamowania a potem nagła blokada. Teraz już od pierwszych mm linki zaczyna hamować i bardzo przyjemnie się dozuje siłkę.

• 3 lata później...

Witam

Mam rower Romet orkan w którym mam hamulce szczękowe takie http://www.allegro.pl/item693922770_super_okazja.html , po zmianie kierownicy na prostą założyłem kalmkomanetki shimano takie http://www.allegro.pl/item692673825_klamko..._7_biegowe.html

Po zmianie hamulce chodzą ciężko i prawie nie hamują. Czy da się zrobić aby hamulce były skuteczne?

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...