Skocz do zawartości

[okulary] a właściwie okulary vs. śnieg/deszcz...

vassago

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

W tym roku będzie pierwszy sezon, który cały chcę do pracy jeździć rowerem, bez względu na warunki pogodowe.

Z racji tego, że noszę okulary, zastanawiam się czy są jakieś patenty na ochronę tychże przed deszczem i śniegiem? Oczywiście chodzi o pogorszenie widoczności, gdy szkła są mokre/oblepione śniegiem.

Dzięki dziobolek,

Rozumiem, że takie okulary osłaniają zwykłe przed deszczem i śniegiem, ale w kwestii widoczności same w sobie niewiele pomagają... Czy nie istnieją jakieś czapki za daszkiem, coś co by pozwoliło ochronić okulary przed osadzaniem się na nich śniegu / deszczu?

Nie ma sposobu na to, by deszcz lub śnieg nie padał na okulary. Są dwa sposoby. Jeden z nich to:

wiper-glasses-1.jpg

Drugi sposób to je zdjąć, ale zza zapadanych okularów widać więcej niż zza zapadanych oczu. Kask z daszkiem co nie co daje, ale fajerwerków nie należy oczekiwać.

Teoretycznie jest trzeci sposób, chemia od samochodów, ale jeżeli masz lepsze okulary z powłokami to ja bym nie ryzykował. Kto wie jak to się zachowa.

• Mod Team

Na to niestety nie ma sprawdzonego patentu. Można zakładać gogle narciarskie, gdzieś na zagranicznym forum wyczytałem, że całkiem nieźle sprawdzają się wentylowane gogle z innych dyscyplin, np. sky-divingu lub wyścigów konnych. Jeszcze inni po prostu wybiorą dobre okulary rowerowe. Jak śnieg/deszcz "zacina" prosto w twarz, to daszek na kasku niewiele Ci pomoże.

Dzięki dziobolek,

Rozumiem, że takie okulary osłaniają zwykłe przed deszczem i śniegiem, ale w kwestii widoczności same w sobie niewiele pomagają... Czy nie istnieją jakieś czapki za daszkiem, coś co by pozwoliło ochronić okulary przed osadzaniem się na nich śniegu / deszczu?

Dżizas... sorki, było to dla mnie tak oczywiste, że nawet nie wspomniałem - oczywiście że czapka z daszkiem.

Pomaga tak na słońce, jak i na deszcz... Great.gif

Jeśli używasz optycznych okularów możesz zrobić sobie typowe okulary rowerowe z wstawką optczną - są takowe i tematy o nich na forum.

Przy opadach deszczu albo śniegu praktycznie nie ma ochrony przez zalewaniem czy zaklejaniem szkieł - przy niskim tempie jazdy pomaga trochę daszek kasku mtb i pokrowiec na kask który uszczelnia otwory w daszku. Trzeba jednak pochylać głowę i zredukować prędkość, tak czy inaczej są to jednak metody połowiczne.

czapka z daszkiem też się sprawdza  w porach wiosenno jesiennych używam okularów coś ala ochronne szlifierskie ale tylko gdy na drodze są chmary owadów :002:  tydzień temu wracając z ryb okularów nie miałem ale żałuję że nie wziąłem przyłbicy szlifierskiej  pewnie by wyglądała jak reflektor samochodu po owadobiciu  :wallbash: jadąc owady obijały się o całą głowę wpadały w oczy  w nosie miałem pełno nawet posmakowałem kilka  i jeśli ktoś się wybiera na Pogorię 4 w okolicach Dąbrowy Górniczej - Wojkowic to niech uważa na świeżo wylęgnięte chmary owadów 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...